Hoppa till huvudinnehåll

"Finländska jihadister betydligt fler än vad Skyddspolisen berättar om"

Jihadistkrigare vid vägspärr utanför staden Baiji i norra Irak i juni 2014
Jihadistkrigare vid vägspärr utanför staden Baiji i norra Irak i juni 2014 Bild: EPA/STR jihadist

Frågorna är många efter gårdagens häktning av den terroristmisstänkta finländaren i London. De finländska jihadisterna kan vara betydligt fler än det 70-tal som Skyddspolisen talade om i går, säger en känd jihadistforskare.

Det finns inte heller någon internationellt erkänd definition på vem som är terrorist. Den som för den ena sidan är terrorist kan för den andra sidan vara en frihetskämpe, konstaterar man på människorättsorganisationen Amnesty.

Både myndigheterna och medierna definierar ett dåd som terrorism om det begås av muslimer eller personer med utländsk bakgrund. Terrorstämpeln tas inte lika lätt i bruk om motsvarande dåd begås av vita européer.― Susanna Mehtonen, Amnesty

I går talade Skyddspolisen om ett drygt 70-tal finländare som har sökt sig till terrororganisationen IS.

"Överraskad av att inte fler finländare gripits"

Jihadistforskaren Atte Kaleva, som just nu är på FN-kommendering i Kashmir i Pakistan, tror att det rör sig om avsevärt fler finländare än så som har sökt sig till terrororganisationen.

- Jag är överraskad av att de brittiska, franska och turkiska myndigheterna inte har gripit fler finländare, säger Kaleva. Det finns en massa finländare som står jihadismen och terrororganisationen IS nära.

- Men det är omöjligt att veta exakt hur många finländare det handlar om, säger jihadistforskaren Kaleva.

"Stämpel som terrorist ges ofta på politiska grunder"

Säkerhetsrådet har gått in för att klassa dem som reser till Syrien för att ansluta sig till IS som terrorister. Det här är problematiskt för människorättsorganisationen Amnesty som påminner om att det inte finns någon internationell definition på vem som är terrorist.

- Stämpel som terrorist ges ofta på politiska grunder, anser Susanna Mehtonen som är Amnestys juridiska expert på terrorism.

Enligt Amnesty tillämpas det olika rättspraxis beroende på hudfärg.

- Både myndigheterna och medierna definierar ett dåd som terrorism om det begås av muslimer eller personer med utländsk bakgrund, säger Mehtonen. Terrorstämpeln tas inte lika lätt i bruk om motsvarande dåd begås av vita européer.

Jag är överraskad av att de brittiska, franska och turkiska myndigheterna inte har gripit fler finländare. Det finns en massa finländare som står jihadismen och terrororganisationen IS nära.― Atte Kaleva, jihadistforskare