Hoppa till huvudinnehåll

Förbundspennan: Konsten att ordna en skidtävling

Arrangörsmiss under FSS-mästerskapen på skidor
Bild från FSSM 2013. Arrangörsmiss under FSS-mästerskapen på skidor Bild: Yle fssm 2013

Det behövs bara en titt på väderlekskartorna eller en blick ut genom fönstret för att konstatera att just nu är det inte optimala förutsättningar att ordna skidtävlingar i Finland.

De planerade mästerskapstävlingarna inkommande veckoslut för Finlands Svenska Skidförbund (FSS) kommer att flyttas från Lappfjärd till Vörå, eftersom regnet och värmen ställer till det i södra Österbotten.

Finlandssvenska mästerskap i längdskidåkning har ordnats sedan 1922. Endast fyra gånger har dessa tävlingar inhiberats, två gånger på 1930-talet på grund av snöbrist och två gånger under kriget. Sedan 1943 har FSSM ordnats på sätt eller annat. Tävlingar har dock skjutits upp eller bytt ort flera gånger sedan dess. Orsakerna har varit för sträng kyla, snöbrist eller på grund av för hård vind.

Går inte alltid som på Strömsö

Tävlingskalendern slås alltid fast på hösten av skidförbundet. Då beslutar man vilket veckoslut distriktens mästerskapstävlingar arrangeras. Eftersom distriktens mästerskapstävlingar räknas som en viktig tävling brukar den infalla i februari eller mars månad då snöläget borde vara optimalt.

Hur som helst så går det inte alltid som på Strömsö. FSS är ett specialdistrikt i Finland som går längs med kusten från Karleby i norr till Lovisa i öster plus Åland.

En tre dagar lång tävling med flera hundra deltagare kräver långsiktig planering och en stor organisation bakom. Frivilliga skall engageras, avtal skall göras, tävlingsbanor skall planeras, boenden, mat, medaljer, priser, försäljning, snötillverkning, spårdragning, ja, listan kan göras hur lång som helst.

Ingen ekonomisk kassako

Trots allt jobb som läggs ner kan det, som i år, stupa på mållinjen och man hamnar inhibera allt som man planerat och jobbat för. Som tur arrangerade IF Femman och Vörå IF ungdoms-FM i längdåkning förra veckoslutet och har med kort varsel valt att axla ansvaret tillsammans med Oravais IF.

Att arrangera en tävling som FSSM är ingen ekonomisk kassako, tvärtom kräver det blod svett och tårar. Jag är verkligen imponerad av och tacksam för de föreningar som ordnar och tar ansvar, inte bara mästerskapstävlingar utan också andra tävlingar.

Det krävs en viss sorts envishet och riskbenägenhet att vilja ta på sig det ansvaret. Vi ses vi i Vörå på veckoslutet!

David Andberg
Ombudsman, FSS

Läs också

Nyligen publicerat - Sport