Hoppa till huvudinnehåll

Grankullapolitiker vill inte begränsa subjektiv rätt till dagvård

pyssel med hamapärlor på daghem
Hela 94 procent av Grankullabarnen över fyra år går i daghem. Arkivbild. pyssel med hamapärlor på daghem Bild: Marianne Sundholm småbarnsfostran

Grankulla ska gå emot regeringen och inte begränsa den subjektiva rätten till dagvård. Det här anser svenska nämnden för undervisning och småbarnsfostran.

Enligt lagen, som träder i kraft i augusti, ska barn till föräldrar som är arbetslösa eller vårdlediga med ett yngre syskon ha rätt till dagvård bara 20 timmar i veckan, det vill säga bara hälften av den tiden som andra barn har rätt till.

Fullmäktigeledamot Juha Pesonen (Gröna) har gjort en motion om att Grankulla ska trotsa den här lagen och motionen behandlades av svenska nämnden för undervisning och småbarnsfostran på tisdagen.

- Nämnden stödde förslaget helt enhälligt. Jag är jätteglad och stolt över beslutet, säger nämndens vice ordförande Nina Colliander-Nyman (SFP).

Ingen besparing

I stadens svar på motionen framkommer också att en begräsning inte skulle ge staden några besparingar. Chefen för småbarnsfostran räknar med att begränsningen teoretiskt sett kan leda till att en barnskötartjänst kan dras in. Årslönen för en barnskötare ligger mellan 27 000 och 30 000 euro, men samtidigt räknar man med att intäkterna från dagvårdsavgifterna skulle sjunka med till och med 32 000 euro.

94 procent av alla barn över fyra år i Grankulla går i daghem. Det är 20 procentenheter över landets medeltal, som är 74 procent.

Kommunerna i huvudstadsregionen har fattat olika beslut gällande begränsningen av dagvård. Helsingfors kommer inte att införa några begränsningar medan Vanda däremot har gjort det.

I Esbo har nämnden Svenska rum sagt ja till en begränsning medan finska utbildningsnämnden sagt nej. Också stadsstyrelsen sade nej till en begräsning. Frågan avgörs slutligen i fullmäktige den 15 februari.