Hoppa till huvudinnehåll

"Hjallis påminner allt mer om Donald Trump"

Hjallis - riskdagsledamot eller journalist? Bild: MTV3 hjalliksen kanssa

Riksdagsledamot Harry "Hjallis" Harkimo (Saml) fortsätter i mars med sin talkshow på MTV3. I det första programmet är partikollegan Petteri Orpo samt statsminister Juha Sipilä gäster. Enligt professorn i journalistik Tom Moring finns det en risk för att MTV3 får ett trovärdighetsproblem på halsen då Hjallis växlar mellan rollerna som riksdagsledamot och talkshowvärd.

- Här finns ett problem. Blir han uppenbart partisk och en del av ett politiskt maskineri så skadar det alldeles klart mediets trovärdighet, säger Tom Moring. Men om han klarar av att hålla rollerna åtskiljda så blir det i längden inte nödvändigtvis ett problem för MTV3. Det finns inget förbud mot det här, och det kan det inte heller finnas. Men här finns en konflikt som man nog skall varna för. MTV3 kan nog hamna i en situation där man ifrågasätter hur bolaget agerar. Det är en trovärdighetsrisk för MTV3 som oberoende journalistiskt medium.

Hur kan Hjallis trovärdighet påverkas?

- Mediets trovärdighet kan bli lidande, men inte nödvändigtvis Harkimos trovärdighet. För honom är det centrala trovärdigheten i de egna väljarnas ögon. Det som kan rädda Hallis är att han är en sådan frifräsare att han går fri från misstankarna att programmet påverkas av hans roll som politsk aktör. Men det är upp till bevis för Hjallis.

Tom Moring
Det är upp till bevis om Hjallis skall klara av att hoppa mellan rollen som riksdagsledamot och journalist, säger Tom Moring. Tom Moring Bild: Yle/Niklas Fagerström tom moring

MTV3: "Inget politiskt program"

MTV3:s ansvarige producent Hanna Kortti säger till Helsingin Sanomat att Hjallis är ett bekant TV-ansikte som delar åsikterna. Enligt Kortti kommer inte samlingspartistiska gäster att komma lättare undan för att det är Hjallis som intervjuar. Hon framhåller också att det finns ett team som garanterar en balans och att talkshowen inte är ett politiskt program.

- Det är struntprat, säger Tom Moring. Vad är ett program med en riksdagsman, en regeringschef och en minister i studion om inte politiskt?

Är det lämpligt att en riksdagsman agerar journalist?

- Jag skulle inte själv sätta mig i den situationen, och jag skulle inte heller rekommendera det för mina studenter.

Jag skulle inte själv sätta mig i den situationen, och jag skulle inte heller rekommendera det för mina studenter.

Enligt Tom Moring är det inget nytt fenomen att folk går in och ut i poltiken och in och ut i media och utnyttjar båda positionerna för att förstärka den egna karriären.

- En journalist har rätt att bli politiker och det finns ingenting som säger att man inte får använda politiker som mediemedarbetare, säger Moring. Ett exempel i Svenskfinland är Jan-Magnus Jansson som kom in som chefredaktör på HBL från politiken.

Men Jansson lämnade ju politiken när han blev chefredaktör. Det gör inte Hjallis.

- Sant. Och då uppstår genast ett större problem.

Donald Trump-fenomenet

En annan politiker som skickligt hoppat mellan två stolar är republikanernas presidentkandidat Donald Trump.

- Trump har byggt upp sin image genom kontroversiella TV-framträdanden. Han medverkade i motsvarande TV-serie som Hjallis. Trump har i allra högsta grad dragit nytta av sin medieprofil. Mycket av både Trumps och Hjallis stil i både politik och media bygger på den image som de har skapat som media-aktörer. Hjallis påminner allt mera om Donald Trump, säger Tom Moring.

Hjallis påminner allt mera om Donald Trump― Tom Moring