Hoppa till huvudinnehåll

Hon var den första med gasbil i Jeppo

Malin Finskas i Jeppo kör gasbil, i bilstolen sonen Gabriel
Malin Finskas i Jeppo kör gasbil. I bilstolen sitter sonen Gabriel. Malin Finskas i Jeppo kör gasbil, i bilstolen sonen Gabriel Bild: Yle/ Kjell Vikman Österbotten,Jakobstad,gasbilar

Malin Finskas bil går på biogas. Hon var den första som skaffade gasbil i Jeppo när det blev klart att ett tankningsställe skulle byggas i anslutning till Jeppo Biogas Ab.

Biogasen produceras med rester från jordbruket och från Snellmans slakteri.

Malin Finskas ville satsa på en gasbil, främst på grund av miljöskäl.

- Jag tycker om att stöda närproducerat om man kan kalla det så, det känns som att man gör nåt bra för samhället, säger Finskas.

Dubbla tankar i bilen

Malins gasbil har dubbla tankar, en gastank på 22 kilogram och en bensintank som rymmer 31 liter. Hon kör ungefär 450 km på vardera tanken, sammanlagt alltså cirka 900 kilometer.
Gasen kostar idag 1,40 euro/kg.

Bensintanken fyller hon på ungefär en gång i kvartalet. Bilen startar på bensin men slår automatiskt över till gas när oljetemperaturen blir 40-45 grader. Malin kör ungefär 35 000 km i året, främst arbetsresor från Jeppo till Vasa.

Malin Finskas vidt tankningsstället vid Jeppo Biogas i Jeppo
Tankningsställe för biogas i Jeppo. Malin Finskas vidt tankningsstället vid Jeppo Biogas i Jeppo Bild: Yle/ Kjell Vikman Österbotten,Jeppo,gasbilar,Nykarleby

Hur har bilen fungerat?

- Jag gjorde mycket efterforskningar vilken bil som var bäst innan jag köpte den och den har fungerat väldigt bra. Min man hade lite roligt åt mig när vi väntade barn samtidigt och jag höll på att leta efter gasbilar på nätet.

- Bilen är importerad från Sverige. Den är av årsmodell 2011 och kostade totalt 15 000 euro när den stod på gården. Det är ungefär 5 000 euro billigare än motsvarande bensinmodell.

Är det nån skillnad mellan att köra gasbil och bensindriven bil?

- Om man har hård belastning med släpkärra eller kör om i hög hastighet kan det hända att bilen signalerar att den går över till bensindrift. Den här bilen går inte automatiskt över till gasdrift efter det utan man måste stanna. Det finns andra bilmärken som man själv kan justera om den ska gå på gas eller bensin.

- Sen har den kanske en lite tystare gång än en bensindriven bil.