Hoppa till huvudinnehåll

Kasttränarna och Freddi

Diskussionen tar fart när världens starkaste bänkpressare Fredrik Smulter och SFI:s kasttränare kommer samman. Grentränarna Mikaela Ingberg, Robert Häggblom och Frantz Kruger pratar ändamålsenlig styrka och klok träning, tillsammans med lägerföreläsaren Smulter, på vintersamlingen i Kuortane.

SFI-friidrottens sportchef Petra Stenman har ett garnityr av lägeransvariga grentränare som inte lämnar något att önska. Det har varit nästintill en regel att toppidrottare som har hållit på länge eller just avslutat karriären mer eller mindre direkt fortsätter. Genom att hjälpa till i verksamheten på något sätt. Kunskap, stöd och gemenskapskänsla man själv har fått ges vidare. Unikt.

Spjut

Mikaela Ingberg har redan i flera års tid skött spjutgruppen inom SFI. Som 19-åring vann hon själv junior-VM i San Sebastian och efter det blev det en mängd stora mästerskap och finaler. Hennes bronsmedaljer kom vid VM i Göteborg år 1995, EM i Budapest år 1998 och EM i München år 2002. Hon har också varit OS-fyra och VM-fyra.

Kula

Grentränare i kula är Robert Häggblom och Conny Karlsson. År 1999 vann Häggblom guld vid U18-VM i Bydgoszcz. Tio år senare var han med i OS och året före det i VM. Karlsson vann guld vid U23-EM i Åbo år 1997 och har gjort två VM och flera EM. I Edmonton-VM år 2001 var han sjua. Robert gjorde sin vuxna karriär med rotationsteknik, Conny höll sig till glidtekniken.

Diskus

SFI-grentränare i diskus är nu Frantz Kruger. Som sydafrikan vann han år 1994 JVM-guld i Lissabon och år 2000 OS-brons i Sydney. Han är också afrikansk mästare och samväldesmästare. Ända fram till VM i Berlin år 2009 var han med i en lång rad mästerskapsfinaler. Frantz representerade Finland från och med säsongen 2007, är 70-meterskastare och innehar också det finländska diskusrekordet 69,97.

Slägga

David Söderberg skötte nyss grentränarskapet för släggan men har nu sin stora satsning mot sommaren 2016 på gång och har fått en ersättare i Lena Solvin. Hon tog medalj i fem år i följd på Kalevaspelen och var en trotjänare i landslaget. Också Martin Ahlskog, som var Solvins tränare, hjälper fortfarande till på SFI-lägren.

Hoppgrenarna

För de andra grengruppernas del ser listan också imponerande ut. Den vimlar av mångfaldiga FM-medaljörer. Hoppgrenarnas ansvariga tränare är följande: Simon Sundsten (längd), VM- och EM-hopparen Johan Meriluoto (tresteg), Jan Bäck (höjd), Björn Andersson (stav) och Mikael Westö (stav).

Sprint

Sprinterlöparnas grentränare är: OS-semifinalisten Mikael Ylöstalo (häck), Mats-Johan Hagman (kortsprint) och Gustav Klingstedt (långsprint).

Uthållighetslöpning

Medel- och långdistanslöparna har följande ansvariga tränare: de välmeriterade Tom Andtbacka, Björn Stenvik och EM-löparen Kim Bergdahl.

Yle Fem, Sportmagasinet, tisdag 9.2.2016 kl. 21.00 och onsdag 10.2.2016 kl. 17.25. Kan ses på Arenan i 365 dagar.

Suomenkielinen tekstitys. Katsottavissa Areenasta 365 päivän ajan.