Hoppa till huvudinnehåll

Många sjuka vid Nylands brigad

Kommendörsbyte vid Nylands brigad 31.12.2012
En del kan inte göra krigarens prov den här veckan. Kommendörsbyte vid Nylands brigad 31.12.2012 Bild: Yle/Robin Lindberg kommendörsbyte nyårsafton 2012,Ekenäs

Hälsostationen vid Nylands brigad hade en stressig start på veckan. Förra veckan var beväringarna på sitt första längre läger och nu är många sjuka.

Det var en bråd dag på brigadens hälsostation på måndagen (8.2) då 160 beväringar behövde hjälp. Ingen var allvarligt sjuk.

Förra veckan var beväringarna på sitt första längre läger och vädret var blött och kallt.

- Jag kan inte säga om det är lägret som är orsaken men i alla fall så är de sjuka nu, säger chefsläkaren Kai Vilkman vid Nylands brigad.

Sjuka undviker att besöka läkare?

Antalet sjuka beväringar kan vara ännu högre. Vilkman tror att det kan finnas beväringar som undviker att besöka hälsostationen här.

- Vi har många tuffa killar här. Beväringar som vill vidare till underofficersskolan eller officersskolan besöker kanske inte hälsostationen.

Fötterna (iklädda kängor) på ett gäng rekryter.
Hälften av besökarna vid hälsostationen har problem med ryggen eller benen. Fötterna (iklädda kängor) på ett gäng rekryter. Bild: YLE/Tove Virta Raseborg,bevräringar

Den här veckan borde beväringarna delta i krigarens prov, ett praktiskt prov som visar beväringarnas kunskaper inom olika områden. En del kan inte delta för att de är sjuka.

- Förstås stör det utbildningen men nu är de sjuka och hälsan går först, säger Vilkman.

50 har feber

De sjuka beväringarna har olika krämpor. Ungefär 80 stycken har problem med till exempel ryggen eller benen. Runt 50 personer har feber och 10 är magsjuka.

- Några har infektion i övre luftvägarna. De flesta har feber och hosta, säger chefsläkaren Vilkman.

Vi har många tuffa killar här. De som vill till underofficersskolan eller officersskolan besöker kanske inte hälsostationen.― Chefsläkaren vid Nylands brigad

Vågen med sjuka beväringar började under veckoslutet. Vilkman tror att läget förbättras under den här veckan.

Vaccin har minskat på epidemierna

Enligt chefsläkare Vilkman är ändå beväringarna mindre sjuka nu än tidigare. Antalet influensafall har minskat.

- Epidemierna har gått ner de senaste två åren. Influensavaccinet är viktigt.

Vilkman konstaterar ändå att influensavaccinet inte biter på alla virus och därför kan beväringarna bli sjuka ändå.

Läs också