Hoppa till huvudinnehåll

Plastskräp i havet hotar hälsan och ekonomin

Nedskräpningen av haven har blivit ett av de största miljöproblemen på jorden. Plastföremål som inte bryts ned finns i allt större mängder.

Om den nuvarande nedskräpningstakten fortsätter finns det år 2050 fler plastföremål än fiskar i världshaven, enligt en rapport till det världsekonomiska forumet i Davos.

Enligt rapporten hamnar det årligen åtminstone åtta miljoner ton plastavfall i haven. Det motsvarar att en vanlig sopbil fullastad med plastskräp tippar sin last i havet varje minut året om eller oftare.

Ungefär 60 procent av plastskräpet kommer från Kina, Filippinerna, Vietnam och Thailand.

Kan hamna i människan

Plastskräpet dödar fåglar och stör fisket, sjöfarten och turismen. De ekonomiska förlusterna beräknas vara 13 miljarder dollar per år.

En del av plasten mals sönder till mikropartiklar i vattnet, som småningom går vidare i näringskedjan och hamnar i människokroppen. Forskare arbetar på att undersöka hur människans hälsa påverkas av detta.

Privat entreprenör går i bräschen

I väntan på internationella avtal som skulle stoppa nedskräpningen har en del privata uppfinnare försökt utveckla metoder för att ta till vara plastskräpet för återvinning.

En av dem är holländaren Boyan Slat som grundat stiftelsen The Ocean Cleanup, som med hjälp av bommar och havsströmmarna ska samla upp skräp i haven.

Slat har fått över 2 miljoner dollar i donationer från hela världen. Hundratals frivilliga jobbar med att utveckla The Ocean Cleanups teknologi.