Hoppa till huvudinnehåll

Rovio grundade bokförlag

Tre böcker i en bokserie skriven av Mintie Das
Tre böcker i en bokserie skriven av Mintie Das Bild: Rovio Rovio Entertainment,böcker

Kaiken Publishing är Rovios dotterbolag och Laura Nevanlinna blir förläggare. Förlaget ska ge ut ungdomslitteratur, serier och Angry Birds-böcker.

- Det viktigaste för oss i år är utgivningen av Angry Birds-filmen. Vi har redan samarbetspartners på ungefär 30 språkområden i världen, och till dem kommer vi att exportera böcker som är kopplade till filmen. Dessutom kommer vi att utvidga verksamheten med bokserier för unga, säger Laura Nevanlinna till Yles finska nyheter.

Ny förlagsmodell

Kaiken kommer inte att vara ett traditionellt förlag. Nevanlinna jämför verksamhetsmodellen med produktionsbolagets, eftersom förlaget själv inte kommer att låta trycka eller distribuera böcker eller e-böcker.

- Vårt uppdrag är att hitta och skapa idéer och världar som vi vill utveckla till böcker. Vi utvecklar dem på redaktionen, letar fram skribenter och möjliga illustratörer, redigerar texterna och skapar utseendet.

Kaiken Publishing kommer att samarbeta med förlag i andra länder.

- Förlagen känner till den egna marknadens behov bäst och vi litar på deras expertis vad gäller översättningar och de rätta marknadsföringssätten, säger Nevanlinna.

Sjörövarflickor och nordiska gudar

Kaiken Publishings första ungdomsbokserie Storm Sisters första del Kuohuva maailma börjar säljas i finska bokhandlar på torsdag. Förutom serien om sjörövarflickor, skriven av Mintie Das, utlovas en bokserie om nordiska gudar i nutid. Serien heter Freya och är skriven – eller skapad – av Matthew Lawrence.

Förutom licensiering av böcker kopplade till Rovios brand kommer Kaiken att fokusera på barn- och ungdomsböcker och serier för alla åldrar.

Ursprungstext: Janne Sundqvist, Yle Uutiset

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje