Hoppa till huvudinnehåll

SFP i Pargas bjuder in Berner på besök i skärgården

Den lokala SFP-gruppen beskriver ministeriets planer på privatisering och digitalisering i skärgården som utopistiska. Bild: Yle/Johanna Burman viken

SFP i Pargas bjuder in trafikminister Anne Berner till skärgården för att bekanta sig med förhållandena där efter måndagens trafikmöte.

Den lokala SFP-gruppen beskriver ministeriets planer på privatisering och digitalisering i skärgården som utopistiska.

Bland annat vill trafikministeriet att aktörer på den privata marknaden ska ha hand om en del av skärgårdstrafiken i framtiden. För att främja marknadsenlig trafik har bland annat avgifter för förbindelsebåtresor föreslagits. Samtidigt ska också digitaliseringen av tjänster utvecklas.

- Skärgårdstrafiken måste få kosta för staten! Annars har vi en skärgård utan invånare, näringsliv eller service, säger Conny Granqvist, ordförande för SFP:s kommunorganisation i Pargas stad.

- Ett samhälle behöver vägar och en fungerande infrastruktur är en del av basservicen. I skärgården är förbindelsebåtarna och färjorna en förlängning av vägarna. Om det inte går att transportera personer, personbilar och tungtrafik till en plats, kan man glömma både boende och näringsliv just där, säger Granqvist.

Turister ska beaktas

Under skärgårdsseminariet lyfte trafikministeriets tjänsteman Eeva Linkama fram att transporterna i skärgården ska anpassas bättre efter turismens behov.

- Trafikråd Eeva Linkama säger att skärgården ska vara ”Finlands skyltfönster mot världen”. Det låter fint, men turismen och boende kräver också tjänster och service. Om servicen kvävs på grund av att transportmöjligheterna saknas och har utarmats på turismens bekostnad, kan man glömma turismen helt och hållet, säger Granqvist. Turismen kan inte utvecklas på de fast bosattas bekostnad.

- Inom SFP är vi inte emot privatisering där det finns möjligheter för en riktig marknad. Jag ställer mig ändå frågan om det faktiskt finns underlag för privata aktörer i skärgården. Marknaden är liten och transportkostnaderna höga, säger Granqvist.

- SFP i Pargas stad bjuder gärna minister Berner på ett besök i skärgården. Utveckling behövs, men ska inte ske på bekostnad av infrastrukturen och livsvillkoren för skärgården.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland