Hoppa till huvudinnehåll

Underbar Lampenius på Svenska Teatern

Riko Eklundh och Börje Lampenius.
Riko Eklundh och Börje Lampenius. Bild: Yle Börje Lampenius,teater,Svenska Teatern,Riko Eklundh

Börje Lampenius fick knäppa fast Amos Andersons byxor och det är bara en av de anekdoter han letade fram ur minnets gömmor då han ännu en gång befann sig i rampljuset, på Svenska Teaterns scen - teatern som han arbetade på från 1940-talet tills han pensionerades 1987 och också efter det.

"Hon påstod att huvudet inte tog i golvet", så återger Lampenius berättelsen om sin födsel. På Svenska Teaterns scen ifrågasätter han det här, antyder att hans liv år 1921 kanske ändå började med en smäll i skallen.

Lampenius är en av teaterns mest folkkära skådespelare och i serien Thalias trotjänare talar skådespelaren Riko Eklundh, idag verksam på teatern, med några svenskislegendarer.

– Här är vi fulltaliga och det var många som inte rymdes med och det är vi förstås jätteglada för, säger Eklundh och möts av publikens skratt.

Stämningen är uppsluppen och varm - publiken förstår hur unikt tillfället är - och Lampenius är fortfarande en underhållare som öser generöst ur sina teaterminnen, bjuder på sig själv och knyter i sina historier an till legendariska personer som teaterchefen Nicken Rönngren, nästan presidenten K. A. Fagerholm och nämnda Amos Anderson.

Han berättar hur han från fronten kom in till Helsingfors för det inträdesprov som senare skulle bli hans yrke och han bjuder också på en Nicken-tolkning:

Lampenius egen historia är på samma gång teaterhistoria, vi får bland annat veta att han inte vurmade för de röda vindarna som blåste kring också teatern under 1970-talet, han hade ju krigat vid fronten. Samtalet handlar om hur man såg på homosexualitet på teatern och i samhället, om Lampenius mest älskade roller, hur det var att som skådespelare jobba på kvällarna medan barnen var små...

Men varför återge i text det som Börje Lampenius säger så mycket roligare själv? Svenska Yle strömmar varje del av Thalias Trotjänare och här kan du själv vara med om den stämningsfulla och glada kvällen.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje