Hoppa till huvudinnehåll

Elefant stormade in i stad - skapade stor förödelse

En vild elefant förirrade sig i morse in i staden Siliguri i östra Indien.

Stadens invånare säger att de vaknade tidigt på morgonen till ljudet av en elefant. Elefanten, som kom från en skog, hade korsat några vägar och en flod innan den anlände till staden.

Ungefär hundra byggnader förstördes då elefanten tog sig en promenad genom staden. Också flera bilar fick skador.

Invånarna följde med elefantens framfart men ingen kom till skada. Enligt ögonvittnen verkade elefanten vara rädd. Den försökte ta sig tillbaka in i djungeln. Efter flera timmar blev det uppenbart att den inte klarade av att ta sig ut ur staden själv.

Myndigheterna besköt elefanten med nedsövningsmedel men enligt lokala medier reagerade inte elefanten genast på det utan kunde fortsätta sin framfart. Till slut kunde djuret med hjälp av en kran lyftas över till ett transportfordon.

Det är inte ovanligt att elefanter går till attack i Indien. Invånare i byar som ligger i närheten av skogar dödas eller skadas ofta i den här typens attacker.

Människan tar över djurens miljö

Den främsta orsaken till sammanstötningar mellan människor och vilda djur är att levnadsmiljön för djuren krymper eller förstörs och att bostadsområden breder ut sig.

Vilda djur som elefanter, leoparder och pantrar förirrar sig in i bebyggelser i jakten på föda.

I dag finns det ungefär 30 000 elefanter på olika håll i Indien. De områden där elefanterna idag rör sig utgör ungefär 15 procent av deras ursprungliga livsmiljö, uppger miljömyndigheter.

Globalt sett har elefanten försvunnit från ungefär 95 procent av sitt ursprungliga utbredningsområde som sträckte sig från Medelhavskusten till Gula floden i norra Kina.