Hoppa till huvudinnehåll

Erdoğan angriper FN efter flyktingkritik

Turkiets omstridde president kritserar FN och omvärlden i skarpa ordalag efter att Turkiet fick allt mer kritik för att ha stängt gränsen mot Syrien.
Turkiets omstridde president kritiserar FN och omvärlden i skarpa ordalag efter att Turkiet får allt mer kritik för att ha stängt gränsen mot Syrien. Turkiets omstridde president kritserar FN och omvärlden i skarpa ordalag efter att Turkiet fick allt mer kritik för att ha stängt gränsen mot Syrien. Bild: EPA/LEFTERIS PITARAKIS / POOL Recep Tayyip Erdogan,Turkiet

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan riktar skarp kritik mot FN som har krävt att Turkiet släpper in ytterligare tiotusentals syriska flyktingar från Aleppo.

Erdoğan anklagar FN för ineffektivt flyktingarbete och för att världsorganisationen inte hjälper flyktingar lika mycket som Turkiet har gjort.

Enligt Erdoğan har Turkiet sedan år 2011 bistått flyktingar med 10 miljarder dollar medan FN har gett Turkiet 455 miljoner dollar.

- Vad säger FN? "Öppna era dörrar för flyktingar" ! Vad är ni bra för, tror ni att det är lätt, undrade den turkiska presidenten.

- Vi har tagit tre miljoner människor från Syrien och Irak in i vårt hem. Hur många tog ni? Vilka länder tog emot dem, frågade Erdoğan på onsdagen.

FN:s flyktingkommissariat UNHCR uppmanade i går Turkiet att släppa in alla civila som flyr faror och som söker internationellt skydd.

Visst är gränsen öppen

Både regeringen och gränsprovinsen Kilis guvernör Suleiman Tapsiz förnekar fortfarande att gränsövergångarna nära Aleppo skulle ha stängts.

Tapsiz insisterar - i likhet med regeringen - på att man vill ta in flyktingar på ett kontrollerat sätt och att de mest utsatta såsom svårt skadade har förtur.

- Våra dörrar är inte stängda. Det finns inget behov att ta in dem eftersom vi tar hand om deras behov, säger Tapsiz om flyktingarna som har fastnat vid gränsen.

Guvernören försäkrar också att man är beredd att ta in flyktingarna om läget så kräver.

Enligt räddningsarbetare är största delen av flyktingarna på den syriska sidan kvinnor och barn som har flytt undan flygbombningar och syriska regeringsstyrkor som håller på att omringa de rebellkontrollerade delarna av staden Aleppo.

Etnisk rensning i Aleppo

Syriska regeringsstyrkor som understöds av det ryska flygvapnet gör sig skyldiga till etnisk rensning, säger Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu.

- Ett av målen för den senaste attackerna är etnisk rensning. Avsikten är att lämna endast regimens anhängare kvar i området, sa Davutoglu under ett besök i Nederländerna.

- Varenda flykting som vi tar emot, hjälper dem i deras etniska rensning, tillade Ahmet Davutoglu.