Hoppa till huvudinnehåll

Experimentell vård för havsörnar på Replot

Havsörnen som vårdas på Österbottens Wildlife Care på Replot har träffats av hagel.
Den här havsörnen vårdades på Replot i november. Havsörnen som vårdas på Österbottens Wildlife Care på Replot har träffats av hagel. Bild: Yle/Joni Kyheröinen österbottens wildlife care

Markku Harju på Replot injicerar som bäst en blyförgiftad örn som han har i sin vård. Metoden är experimentell och man hoppas att den ska få bukt med blyförgiftning bland havsörnar.

Blyförgiftning är en av de största dödsorsakerna bland havsörnar. Man uppskattar att den orsakar mellan 25 och 30 procent av alla dödsfall.

På Nordic Wildlife Care på Replot i Korsholm har man under det senaste året fått in fem havsörnar med blyförgiftning. Alla har dött av förgiftningen förutom den som Markku Harju nu behandlar.

Injicerat i fyra dagar

Harju har injicerat fågeln i fyra dagars tid. Efter en liten paus ska proceduren upprepas i fyra dagar till. Förhoppningen är att blyhalten i fågelns kropp ska minska.

- Injiceringen sker inte helt i samförstånd, det märker man när man ser på mina händer. Men om man kan handskas med fågeln på rätt sätt borde man klara sig undan större skador, säger Harju.

Harju berättar att blyförgiftningen fungerar så att fågeln först förlorar flygförmågan, blir svagare och sen avlider.

Läkemedlet från Norge och Israel

Den metod man nu testar fick man nys om från Norge och enligt Harju har den inte testats i Finland tidigare. Harju jobbar nu med veterinären Assaf Wydra från Djurklinik Saari i Vasa.

- Läkemedlet finns inte att fås i Finland. Vi fick lite från Norge och nu när vi skulle behöva mer finns det inte i Finland. Vi får kanske mer från Israel under den här veckan, säger Harju.

Enligt Harju kostar en dos flera hundra euro och i nuläget får man inget stöd för experimentet.

- Om läkemedlet har någon effekt hoppas vi på att något läkemedelsföretag skulle ta sig an utvecklingen av det. Det här är ett stort problem världen över, säger Harju.

Hanne Leiwo - Yle

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten