Hoppa till huvudinnehåll

Falska tavlor såldes för miljoner - nu nystas härvan upp

Symposion-tavlan av Axel Gallén
Hundratals verk av kända finländska och utländska konstnärer har förfalskats och sålts i flera års tid. Symposion-tavlan av Axel Gallén Oskar Merikanto,Akseli Gallen-Kallela,Jean Sibelius,Robert Kajanus,Symposium,axel gallén

Polisutredningen och åtalsprövningen i en av Finlands genom tiderna största konstförfalskningshärva är inne på slutrakan efter nästan tre års arbete.

Centralkriminalpolisen och åklagaren är förtegna om detaljerna, men klart är att arbetsbördan för myndigheterna är enorm och rättsprocessen kommer att bli lång. Det är en förfalskare som verkar vara nyckeln till hela härvan.

För ett år sedan i januari meddelade Centralkriminalpolisen att de i två år hade utrett något som visade sig vara en exceptionell konstförfalskningshärva i finländska, men också internationella mått mätt.

I september i fjol lämnade polisen över 49 förundersökningsprotokoll på närmare 15 000 sidor till åklagarämbetet i Helsingfors. Där har man sedan dess jobbat för högtryck för att väcka åtal så fort som möjligt eftersom man var rädd för att en del av brotten skulle preskriberas. För den huvudsakliga delen av fallet väcktes åtalen på nyårsafton.

Hundratals verk misstänks vara falska

  • Falska konstverk har signerats med både finländska och utländska konstnärers namn, bland andra franska Henri Matisse och Rene Magritt, ryska Ilja Repin, Ivan Sjisjkin och Vasilij Kandinskij och finländska Ellen Thessleff, Reidar Särestöniemi, Helene Schjerfbeck, Akseli Gallen-Kallela, Ilkka Lammi och Pekka Halonen.
  • De misstänkta har enligt polisen förfalskat och spridit konst för 15 miljoner euro.
  • Närmare 250 verk misstänks vara oäkta och har undersökts av Ateneum.
  • 25 personer har förhörts av polisen som misstänkta. Sammanlagt utreds 150 olika brott.

Polis och åklagare tiger om detaljerna

Häradsåklagare Perttu Könönen på åklagarämbetet i Helsingfors har hand om fallet men vill inte kommentera detaljerna så länge åtalsprövningen pågår. Han konstaterar ändå att fallet är helt exceptionellt och att han aldrig tidigare har haft hand om något så omfattande.

Största delen av de misstänkta brotten handlar om grovt bedrägeri eller medhjälp till grovt bedärgeri. Dessutom utreds grov förfalskning, förfalskning, grovt penningtvättsbrott och grovt bokföringsbrott. De oäkta tavlorna har också sålts utomlands och därför har den finländska polisen också bett bland annat Estland, Sverige, Frankrike och Ryssland om hjälp.

En annan brottshelhet utreds ännu av polisen. Den handlar främst om kända finländska konstnärers verk som medvetet och professionellt har förfalskats under flera års tid. Enligt polisen kan det fortfarande finnas många oäkta tavlor på marknaden.

Detaljerna i utredningen går polisen ändå inte ut med. Utredningsledare Esa Virtanen på Centralkriminalpolisen har inte svarat på Yle Nyheters intervjuförfrågan.

ysl:s tavlor på auktion
Falska verk har bland annat signerats med franska konstnären Henri Matisses namn. ysl:s tavlor på auktion Bild: EPA/Andy Rain légèr

En man har förfalskat mängder av verk

Den gemensamma nämnaren i fallet där åtal redan väckts och de brott som ännu utreds är den misstänkta förfalskaren. Det är en man från södra Finland som i förhör har erkänt att han förfalskat mångder av verk.

Polisen kom mannen på spåren efter att misstankar väcktes om att verket ”Composition” av den franska konstnären Fernand Léger var oäkta. Verket köptes för flera år sedan av Bukowskis ägare Eva Lundin. Efter ett års utredningar identifierades mannen och erkände i i polisförhör. Sedan dess utvidgades utredningen explosionsartat.

Tre år senare innefattar härvan sammanlagt hundratals förfalskade konstverk, närmare 150 misstänkta brott och 25 misstänkta inblandade. Bland dem finns bland andra Bukowskis före detta vd i Finland Christian Boman, som avgick efter brottsmisstankar. Han nekar till alla anklagelser.

Falska verk såldes på Bukowskis

Av alla de närmare 250 misstänkta förfalskningarna som undersökts av Ateneum är det bara en bråkdel som såldes via auktionshuset Bukowskis. Fem verk har sålts i Finland.

Verket Poroja (renar)
Polisen har konfiskerat ovanligt många verk som förfalskats i Reidar Särestöniemis namn under förundersökningen. Verket Poroja (renar) Bild: Bukowskis särestöniemi

Ingen är helt immun mot förfalskningar

Bukowskis nya vd i Finland Jori Keckman säger att man ser mycket allvarligt på konstförfalskningarna. I november 2015 meddelade auktionshuset att man köper tillbaka de tavlor som misstänks vara förfalskade för sammanlagt 7,5 miljoner kronor.

- För oss är det ytterst viktigt att man kan lita på det man betalar för och vi ser jätteallvarligt på att en så stor mängd konst har föfalskats och att vi sannolikt har vidareförmedlat den, säger Keckman.

Utan att avslöja de senaste teknikerna och utredningsmetoderna vad gäller att avslöja förfalskningar säger Keckman ändå att Bukowskis vill arbeta så transparent som möjligt.

- Vi har starka rutiner för att utreda konstverken. Men jag tror inte att någon helt och hållet kan skydda sig mot förfalskningar, säger Keckman.

Utredningsmetoderna måste uppdateras hela tiden

Förfalskningarna blir ändå vara proffsigare. Samtidigt som det blir allt vanligare med oäkta konstverk och konstmarknaden har tagits över av internationella ligor under de senaste decennierna försöker auktionshusen utnyttja den senaste expertisen inom området, som till exempel konsthistoriker och de senaste apparaterna, för att avslöja förfalskningsmetoderna.

I det aktuella fallet handlar det inte heller bara om att själva konstverken skulle ha förfalskats. Det är också stora mängder dokument som skulle styrka verkens ägarhistoria och äkthet som har manipulerats eller förfalskats helt.

Helsingfors tingsrätt
Helsingfors tingsrätt börjar behandla det ovanligt omfattande fallet senare i år. Helsingfors tingsrätt Bild: YLE/Christoffer Gröhn Helsingfors tingsrätt,brottsmål

Rättsprocessen blir lång

Beroende på tingsrättens arbetsbörda under våren kan det dröja innan hela härvan reds ut i rätten. Häradsåklagare Perttu Könönen beräknar att åtalen klarnar i vår och att huvudbehandlingen kan inledas tidigast vid sommaren.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes