Hoppa till huvudinnehåll

Med halalkorv och dadelsirap till Mjölbolsta

Köpmannen Johan "Jontte" Holmström laddar sin butiksbil med livsmedel för en ny kundgrupp - de asylsökande vid flyktingförläggningarna i Västnyland.

Han kör runt ett tiotal flyktingförläggningar i bland annat Kyrkslätt, Ingå, Sjundeå och Raseborg.

Startskottet kom när asylsökande vandrade tio kilometer från Evitskog till hans bybutik i Lappböle.

Bybutiken i Lappböle har fått en ny och viktig kundkrets. Bybutiken i Lappböle har fått en ny och viktig kundkrets i asylsökande. Bild: Yle/Monica Slotte asylsökande,butiksbilar,johan holmström,jontte,kyrkslätt,lappböle,livsmedelsaffärer,raseborg

- Då ett stort antal förläggningar öppnades nära oss måste jag som företagare fundera på hur jag kunde betjäna våra nya kunder på bästa sätt.

En butiksbil införskaffades i Toholampi i Österbotten. Efter en del strapatser är bussen nu nere på rätt adress och i fungerande skick. Den rullar fram också när vanliga busschaufförer tycker att det är för dåligt före.

Exotiska varor

I frysdisken samsas halalkorv med höna och fisk. På hyllorna trängs burkar med dadelsirap och oliver, på golvet väntar stora säckar med ris.

Jag satte en lapp vid kassan med en förfrågan på arabiska om vad mina kunder vill ha.― Köpmannen i butiksbussen

Exotiska produkter i butiksbil Bild: Yle/Monica Slotte asylsökande,butiksbilar,johan holmström,livsmedelsaffärer

- Vi började litet försiktigt med mer internationella produkter. Sedan satte jag en lapp vid kassan med en förfrågan på arabiska. Mina nya kunder låter mig veta vilka slag av livsmedel de vill ha och så försöker jag skaffa fram dem, berättar Johan Holmström.

Okra och kyckling i frysdisken Bild: Yle/Monica Slotte asylsökande,butiksbilar,johan holmström,livsmedelsaffärer

Han är i tät kontakt med butiker och leverantörer i huvudstadsregionen som har det som efterfrågas.

Full rulle i bussen

Då Holmström parkerar vid Mjölbolsta flyktingförläggning fylls butiksbilen snabbt av ivriga kunder. Kex, chips, ägg och mjöl har god åtgång. Framme vid kassan har de asylsökande möjlighet att praktisera sin spirande finska.

- Moi! Kaksi ja kolmekymmentä, kiitos! Ole hyvä!

Oday Mehde och Ahmed Kohailed handlar av köpman Johan Holmström. Oday Mehde och Ahmed Kohailed handlar i Johan Holmströms butiksbil. Bild: Yle/Monica Slotte asylsökande,butiksbilar,johan holmström,jontte,kyrkslätt,livsmedelsaffärer,raseborg

Framme vid kassan har de asylsökande möjlighet att praktisera sin spirande finska.

Ahmed Kohailed kommer från Irak. Han köper en kartong med ägg och en påse mjöl, för att baka bröd. Han är mycket nöjd med den service som butiksbilen erbjuder.

- Här finns arabisk mat som vi gillar och som passar oss. Det är praktiskt att slippa ta sig in till Karis för att handla, och billigare också.

Nytt ben att stå på

Butiksbilen startar sin färd vid bybutiken i Lappböle i Kyrkslätt. Här har man redan tidigare hittat på olika sätt att få verksamheten att bära sig i kärva tider. Det har handlat om att sälja havre till hästar och att hyra ut bilar.

Också andra kan handla i butiksbilen. Det kunde vara något av en retro-upplevelse för många.― Köpmannen

Nu föddes ett nytt koncept som Johan Holmström gärna fortsätter att utveckla.

- Också andra än asylsökande kan handla i butiksbilen. Det kunde vara något av en retro-upplevelse för många.

Butiksbilen kommer varje vecka. Butiksbilen betjänar kunder vid Mjölbolsta flyktingförläggning i Raseborg. Bild: Yle/Monica Slotte asylsökande,asylsökande på mjölbolsta,butiksbilar,johan holmström,jontte,kyrkslätt,livsmedelsaffärer,raseborg

Holmström kör runt förläggningarna varje vecka. På vissa ställen kan kunderna vara färre men det jämnar ofta ut sig vid nästa anhalt. Efter att dagens kunder har betjänats pustar en trött men lycklig köpman ut.

- Att lära sig köra bussen har varit en utmaning men att träffa de här människorna är en stor upplevelse. Efter flera år i branschen är det roligt att lära sig nytt om andra kulturer och livsmedel.

Mahmood Tea har god åtgång i butiksbilen. Bild: Yle/Monica Slotte asylsökande,butiksbilar,johan holmström,jontte,kyrkslätt,livsmedelsaffärer,raseborg

 • Jourreformen tar ett steg framåt

  Nu tar stadsrådet tar upp jourreformen till behandling.

  På torsdagen tar jourreformen troligen ett steg framåt. Alla tecken tyder på att stadsrådet tar upp jourreformen till behandling.

 • Nu behövs resurser för drogförebyggande arbete i Närpes

  Ungdomarna i Närpes använder mer alkohol och droger.

  Om skolan även i fortsättningen ska vidta förebyggande åtgärder mot användning av alkohol och droger behövs resurser. Det konstaterade bildningsnämnden i Närpes som svar på Linda Pellfolks motion.

 • Tiotusentals lever som papperslösa i Sverige

  46 000 papperslösa väntas finnas i Sverige om tre år.

  Tiotusentals papperslösa kommer under de närmaste åren att stanna kvar i Sverige efter negativt asylbesked. Många kan varken bygga upp ett liv där eller lämna landet. De blir utnyttjade på den svarta marknaden i sin kamp för både jobb och bostad.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland

 • Tvist om julbelysningen i Karis

  Företagarna har inte råd att sätta upp belysningen.

  Det är oklart om det blir någon julbelysning i Karis i år eftersom det är dyrt för företagarna att sätta upp den. I Ekenäs betalar Ekenäs Energi för att jullamporna sätts upp.

 • Katarinaskolan i Karis kan få vänta

  Raseborgs investeringar börjar klarna.

  Nu börjar det klarna hurdana investeringar Raseborgs stad ska göra de närmaste åren. Järnvägsbron i Karis ska äntligen repareras och Karis ska få ett nytt daghem. Däremot är det oklart när renoveringen av Katarinaskolan i Karis blir av.

 • Bokkalaset i Ekenäs bara växer och växer

  Årets kalas firar Finlands 100-årsdag i förtid.

  Det sextonde Bokkalaset firar Finlands 100-års jubileum redan i år. Temat fred och krig genomsyrar programmet som involverar ett femtiotal litteraturgäster i Ekenäs.