Hoppa till huvudinnehåll

Med halalkorv och dadelsirap till Mjölbolsta

Köpmannen Johan "Jontte" Holmström laddar sin butiksbil med livsmedel för en ny kundgrupp - de asylsökande vid flyktingförläggningarna i Västnyland.

Han kör runt ett tiotal flyktingförläggningar i bland annat Kyrkslätt, Ingå, Sjundeå och Raseborg.

Startskottet kom när asylsökande vandrade tio kilometer från Evitskog till hans bybutik i Lappböle.

Bybutiken i Lappböle har fått en ny och viktig kundkrets. Bybutiken i Lappböle har fått en ny och viktig kundkrets i asylsökande. Bild: Yle/Monica Slotte asylsökande (process),butiksbilar,johan holmström,jontte,kyrkslätt,lappböle,Livsmedelsaffärer och supermarketer,raseborg

- Då ett stort antal förläggningar öppnades nära oss måste jag som företagare fundera på hur jag kunde betjäna våra nya kunder på bästa sätt.

En butiksbil införskaffades i Toholampi i Österbotten. Efter en del strapatser är bussen nu nere på rätt adress och i fungerande skick. Den rullar fram också när vanliga busschaufförer tycker att det är för dåligt före.

Exotiska varor

I frysdisken samsas halalkorv med höna och fisk. På hyllorna trängs burkar med dadelsirap och oliver, på golvet väntar stora säckar med ris.

Jag satte en lapp vid kassan med en förfrågan på arabiska om vad mina kunder vill ha.― Köpmannen i butiksbussen

Exotiska produkter i butiksbil Bild: Yle/Monica Slotte asylsökande (process),butiksbilar,johan holmström,Livsmedelsaffärer och supermarketer

- Vi började litet försiktigt med mer internationella produkter. Sedan satte jag en lapp vid kassan med en förfrågan på arabiska. Mina nya kunder låter mig veta vilka slag av livsmedel de vill ha och så försöker jag skaffa fram dem, berättar Johan Holmström.

Okra och kyckling i frysdisken Bild: Yle/Monica Slotte asylsökande (process),butiksbilar,johan holmström,Livsmedelsaffärer och supermarketer

Han är i tät kontakt med butiker och leverantörer i huvudstadsregionen som har det som efterfrågas.

Full rulle i bussen

Då Holmström parkerar vid Mjölbolsta flyktingförläggning fylls butiksbilen snabbt av ivriga kunder. Kex, chips, ägg och mjöl har god åtgång. Framme vid kassan har de asylsökande möjlighet att praktisera sin spirande finska.

- Moi! Kaksi ja kolmekymmentä, kiitos! Ole hyvä!

Oday Mehde och Ahmed Kohailed handlar av köpman Johan Holmström. Oday Mehde och Ahmed Kohailed handlar i Johan Holmströms butiksbil. Bild: Yle/Monica Slotte asylsökande (process),butiksbilar,johan holmström,jontte,kyrkslätt,Livsmedelsaffärer och supermarketer,raseborg

Framme vid kassan har de asylsökande möjlighet att praktisera sin spirande finska.

Ahmed Kohailed kommer från Irak. Han köper en kartong med ägg och en påse mjöl, för att baka bröd. Han är mycket nöjd med den service som butiksbilen erbjuder.

- Här finns arabisk mat som vi gillar och som passar oss. Det är praktiskt att slippa ta sig in till Karis för att handla, och billigare också.

Nytt ben att stå på

Butiksbilen startar sin färd vid bybutiken i Lappböle i Kyrkslätt. Här har man redan tidigare hittat på olika sätt att få verksamheten att bära sig i kärva tider. Det har handlat om att sälja havre till hästar och att hyra ut bilar.

Också andra kan handla i butiksbilen. Det kunde vara något av en retro-upplevelse för många.― Köpmannen

Nu föddes ett nytt koncept som Johan Holmström gärna fortsätter att utveckla.

- Också andra än asylsökande kan handla i butiksbilen. Det kunde vara något av en retro-upplevelse för många.

Butiksbilen kommer varje vecka. Butiksbilen betjänar kunder vid Mjölbolsta flyktingförläggning i Raseborg. Bild: Yle/Monica Slotte asylsökande (process),asylsökande på mjölbolsta,butiksbilar,johan holmström,jontte,kyrkslätt,Livsmedelsaffärer och supermarketer,raseborg

Holmström kör runt förläggningarna varje vecka. På vissa ställen kan kunderna vara färre men det jämnar ofta ut sig vid nästa anhalt. Efter att dagens kunder har betjänats pustar en trött men lycklig köpman ut.

- Att lära sig köra bussen har varit en utmaning men att träffa de här människorna är en stor upplevelse. Efter flera år i branschen är det roligt att lära sig nytt om andra kulturer och livsmedel.

Mahmood Tea har god åtgång i butiksbilen. Bild: Yle/Monica Slotte asylsökande (process),butiksbilar,johan holmström,jontte,kyrkslätt,Livsmedelsaffärer och supermarketer,raseborg

 • Trump förhandlar snart om frihandelsavtalet Nafta

  Träffar Mexikos president 31 januari.

  USA:s nye president Donald Trump säger att han snart kommer att starta förhandlingar med Mexiko och Kanada om att skriva om det nordamerikanska frihandelsavtalet Nafta. Däremot kanske det inte blir något snabbt beslut att flytta ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem.

 • Mystisk polisoperation i Kotka

  Ingen belägring eller gripande.

  Sedan lördag har en mystisk polisoperation pågått i Kotka. Enligt polisen håller man på med normal polisutredning i en affärsfastighet på Sammonaukio i staden. Polisen är förtegen gällande operationen och informerar om den på måndag om det finns anledning.

 • Laine kör för fullt: ”Behöver fler träningar”

  Patrik Laine närmar sig en comeback efter hjärnskakningen.

  Patrik Laine närmar sig en comeback efter hjärnskakningen. Nu får han träna utan begränsningar, men han vill avvakta med att spela match. ”Huvudet känns bra och allt annat är också som det ska”, säger Winnipegs anfallare.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland

 • EIF B-pojkar mötte Cocks

  Handbollsmatchen var jämn. Hemmalaget förlorade med två mål.

  Handbollsmatchen var jämn. Hemmalaget förlorade med två mål i en jämn handbollsmatch i söndags (22.1) i Ekenäs bollhall.

 • SIF överraskade – knäckte BK-46 i derbyt

  Kihlstedt: Känns som det var en del stolpe ut för vår del.

  Tabelltvåan BK-46 gör sin bästa säsong på ett tag, men i kampen mot SIF tvingades topplaget ge sig. "Det känns som det var en del stolpe ut för vår del", säger BK-46:s Oscar Kihlstedt.

 • HFC utklassade FC Viikingit i futsaltvåan

  Andreas Puno gjorde fem mål i matchen.

  Hanko Futsal Club från Hangö tog en verklig brakseger på söndag eftermiddag i herrarnas division 2 i futsal. HFC slog FC Viikingit/S.C.P. i Ladugårdens idrottshall i Helsingfors.