Hoppa till huvudinnehåll

Ogier om svenska VM-rallyt: ”Helt idiotiskt”

Sebastien Ogier, svenska VM-rallyt 2015.
Så här vackert vinterlandskap kunde det svenska VM-rallyt visa upp ifjol. Nu är situationen en annan. Sebastien Ogier, svenska VM-rallyt 2015. Bild: AFP / Lehtikuva Sébastien Ogier,ogier

Det svenska VM-rallyt är i farozonen på grund av det varma vintervädret. Världsmästaren Sebastien Ogier anser att man borde ställa in hela rallyt.

Arrangörerna både i Värmland och på den norska sidan, där några av specialsträckorna ska köras, kämpar mot vädrets makter.

På måndagen meddelade arrangörerna att nio specialsträckor stryks, men resten av rallyt ska enligt nuvarande planer genomföras med start på fredag.

Men om den trefaldige världsmästaren Sebastian Ogier får bestämma blir det inget rally. Han talade med Värmlands Folkblad efter att kört igenom fyra etapper i rekognoseringssyfte i dag.

– Jag vet inte vad vi gör här… Det finns ingen poäng i att vara här. Jag vet inte vem som tagit det här beslutet. Det är helt idiotiskt, säger Ogier till VF.

– Vi såg de två bästa sträckorna av rallyt i Norge. Men det är allt. Resten av rallyt är inte möjligt att köra enligt mig. Jag förstår inte ens varför vi genomför rekognoseringen. Vi förstör vägarna av ingen anledning alls.

Latvala: Otrevliga spår

Ogier anser att rallyt borde ställas in helt och hållet. Ett planenligt ”vinterrally” går inte att genomföra, betonar fransmannen, vilket ökar säkerhetsrisken.

– Det skulle vara fullkomligt osäkert att försöka köra tävlingen. Vi kommer att tappa dubbarna direkt, däcken blir dåliga och därefter blir det riktigt farligt, säger Ogier.

– Det är helt enkelt inte möjligt att köra den här gången. Jag är ledsen för alla problem det skulle innebära, men det skulle vara alldeles för farligt att försöka köra på grusvägarna. Dubbdäcken är inte anpassade för det.

Ogiers stallkamrat Jari-Matti Latvala ser lite positivare på situationen, men medger att det uppstår bekymmer om vädret – som prognoserna visar – nu blir kallare.

– Det blir kallare men problemet är att vi nu, när vi kör reccen (rekognoseringen), bygger upp ganska otrevliga spår. Om det sen fryser, då kommer det inte bli lätt att köra i de spåren med en rallybil, säger Latvala.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport