Hoppa till huvudinnehåll

Pellingeplan ros snart i hamn

Pellinge
Arkivbild av Pellinge. Pellinge Bild: Yle/ Alexandra Karlsson pellinge

Efter nästan tio år börjar delgeneralplanen för Pellinge i Borgå vara klar. Planen ska göra det smidigare att bygga i skärgården.

Stadsutvecklingsnämnden i Borgå godkände i går delgeneralplanen för Pellinge. Nu går den ännu vidare till styrelsen och fullmäktige innan den klubbas igenom.

Pehr Sveholm (SFP) är medlem i stadsutvecklingsnämnden. Han säger att huvudmålet med planen är att styra byggandet i skärgården så att det är så ändamålsenligt som möjligt.

– Planen ska beakta den känsliga naturen, strandlinjen och den bebyggelse som redan finns på Pellinge, säger Sveholm.

Miljön är gammal och värdefull, och det är viktigt att nya hus passar in i den.

Lång process

Processen att utarbeta delgeneralplanen har varit lång. Den sattes i gång redan 2006 och planläggningsarbetet började 2008.

Ursprungligen skulle planen godkännas redan 2010.

År 2012 konstaterade planläggare Hilkka Jokela vid Borgå stad att förseningen beror dels på resursbrist, dels på oklarheter kring vad som till exempel räknas till kustlinje.

– Planläggningsavdelningen ska ha ett stort beröm för den digra beredningen. Bland annat har 800 markägare hörts och anmärkningar bemötts, säger Pehr Sveholm.

När planen är slutligt godkänd ska det gå smidigare än hittills att till exempel få bygglov på strandområden i byarna Pellinge och Sundö samt delar av byn Kuris.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland