Hoppa till huvudinnehåll

Polisens pizzakampanj ledde inte till en enda brottsanmälan

En pizza som kostat 3,90€.
Pizzagate gav ett tiotal tips men ledde till noll brottsrubriceringar. En pizza som kostat 3,90€. Bild: Yle/Petter West din stad

Polisens kampanj mot den grå brottsligheten fick i oktober 2015 stor medial uppmärksamhet. Så här i efterskott kan vi konstatera att pizzagate, som den kallades i folkmun, inte ledde till en enda brottsanmälan. I sin kampanj uppmanade polisen allmänheten att meddela om de stötte på misstänkt billiga pizzor. Hos polisen tar man fortfarande emot tips.

Polisstyrelsens polisinspektör Tarmo Lamminaho glömmer sent den 12 oktober förra året. Det var då polisens första kampanj mot den grå brottsligheten startade. Kampanjen koncentrerade sig på sociala medier och hittades på Facebook, Twitter, Instagram och Snapchat.

Låt oss nu ännu säga, och förstärka, att kampanjens mål inte var att provocera folk till att tjalla.― Tarmo Lamminaho

Två ekonomipoliser som kallade sig Anne och Jutta meddelade under kampanjens startdag på sociala medier att om en pizzeria kontinuerligt säljer pizzor för under sex euro, ska allmänheten ta kontakt med polisen.

Mediala uppmärksamheten större än utdelningen

Alla de mediala mål polisen satt upp för sin pizzakampanj möttes, och spräcktes, redan under kampanjens första timmar. Allmänheten rasade och chefen för somekampanjens ledningsgrupp, Tarmo Lamminaho, fick också veta hut. Plågan räckte ungefär en vecka.

- Låt oss nu ännu säga, och förstärka, att kampanjens mål inte var att provocera folk till att tjalla, säger Lamminaho i ett e-postmeddelande.

Yle frågade polisstyrelsen hur många tips om billiga pizzor det sist och slutligen kom in. Lamminaho svarade att det “lär vara frågan om några tiotals meddelanden”.

- Enbart på basen av de tips och den information vi fått i samband med dem har det inte gjorts en enda brottsanmälan, skriver polisinspektören.

Det tajta samarbetet med medborgarna fortsätter

Trots att kampanjen fick det förlöjligande namnet pizzagate i folkmun låter sig polisen inte nedslås. Fortfarande litar man på folket och hoppas på samarbete.

Förstås kan man i fortsättningen också tipsa om misstänkt eller onormal verksamhet, till exempel när det gäller pizzerior.― Tarmo Lamminaho

Polisinspektör Lamminaho menar att alla tips som hjälper till att “förebygga eller utreda brott, eller som kan leda till åtalsprövning” alltid är välkomna.

- Förstås kan man i fortsättningen också tipsa om misstänkt eller onormal verksamhet, till exempel när det gäller pizzerior.

Polisen meddelar att medborgarnas pizzatips ändå ledde till “fortsatta utredningar, oftast tillsammans med skattemyndigheterna”. Slutligen hittade man inga pizzerior som gjort sig skyldiga till skattebedrägeri.

Även om medborgartipsen inte ledde till resultat, undersöker polisen för tillfället flera fall där krögare är misstänkta för ekonomisk brottslighet.

Pizza, kostnader
Så här är en pizza som kostar 6,50 uppbyggd. Pizza, kostnader Bild: Yle pizza

- Skattemyndigheterna har för tillfället ett väldigt brett utredningsprojekt där man koncentrerar sig på restauranger. Det har resulterat i, och kommer fortsättningsvis att generera, brottsanmälningar om misstänkt bedrägeri, skriver Lamminaho.

Fem månader efter kampanjen har i alla fall de ekonomiska utredarna Anne och Jutta tagit time out från sociala medier. Den sista tweeten är skickad i mitten på november.

Text: Marcus Zieman
Artikeln är översättning från finska Yle.

Några veckor efter pizzagate undersökte Yle huvudstadsregionen på publikens begäran var i Helsingfors de dyraste respektive de billigaste pizzorna finns.

Läs mera:

Skulle du betala 22 euro för en pizza?

Du frågar, vi granskar! Några veckor efter polisens #pizzagate vill Yle Huvudstadsregionens publik veta var stadens billigaste och dyraste pizzor finns. Vi utreder, och hittar stora variationer.