Hoppa till huvudinnehåll

"Den finländska vargen bör räddas"

Varg på vintern.
Varg på vintern. Bild: YLE rovdjur

Naturförbundet Luonto-Liitto och djurrättsorganisationen Oikeutta eläimille kräver att EU agerar för att rädda den finländska vargen.

Organisationerna överlämnar en adress med 12 000 namn till EU-kommissionen i dag. I adressen kritiseras vargjakten i stamvårdande syfte som pågår just nu.

Luonto-Liitto säger i ett pressmeddelande att man i den nu pågående jakten dödar en femtedel av Finlands vargar,och att jakten bryter mot EU:s naturdirektiv.

- Den infaller t.ex. samtidigt med vargarnas parningstid. Dessutom är den finländska vargstammen fortfarande väldigt svag, säger Mari Nyyssölä-Kiisla som leder Luonto-Liittos vargarbetsgrupp.

Enligt organisationerna behövs t.ex. mera förebyggande arbete för att minska vargskadorna och naturskyddsområden där vargjakten skulle vara förbjuden.

- I vår världsbild måste det finnas rum också för andra arter än människan. I ett land av Finlands storlek finns det rum för vargar. Vi kan inte låta rovdjursfientligheten utplåna en utrotningshotad art, säger Kristo Muurimaa vid Oikeutta elämille.

Enligt Naturresursinstitutet finns det mellan 220 och 245 vargar i Finland.