Hoppa till huvudinnehåll

Lovisastyrets ordförande: ”Det var ett mänskligt misstag”

Lovisa stads vapen.
Lovisa stads vapen. Bild: Yle/Jonas Blomqvist lovisa stadsvapen

Det kulturpolitiska programmet ströks från ärendelistan på Lovisafullmäktiges möte i onsdags. Orsaken är att en felaktig, gammal version smög sig in i beredningen.

Efter att det kulturpolitiska programmet ströks från fullmäktiges ärendelista har en del rykten kring orsakerna florerat på sociala medier.

Fullmäktigeledamöterna fick inte någon officiell förklaring av ordförande Arja Isotalo (SDP) under själva mötet.

Ryktena har bland annat handlat om huruvida beslutet att inte behandla programmet har att göra med sloganen "byarnas stad" som hängde kvar i texten.

Kulturgruppen bearbetade fel version

Yle Östnyland får höra av stadsstyrelsens ordförande Mia Heijnsbroek-Wirén (SFP) att det handlar om ett mänskligt misstag.

Då programmet skickades tillbaka till ny beredning i december skulle kulturgruppen som utarbetat programmet göra tillägg som politikerna hade kommit överens om.

Kulturgruppen hade gjort tilläggen i en gammal version av programmet där förändringar som stadsstyrelsen hade gjort redan tidigare inte fanns med.

Jag måste erkänna att jag själv också gjorde det misstaget att jag bara kollade att tilläggen var rätt.― Mia Heijnsbroek-Wirén

Den felaktiga versionen klubbades sedan igenom både i kulturnämnden och i stadsstyrelsen.

Stadsstyrelsen hann skicka programmet vidare till fullmäktige innan politikerna märkte missen.

– Jag måste erkänna att jag själv också gjorde det misstaget att jag bara kollade att tilläggen var rätt, i stället för att läsa igenom hela programmet för tjugosjunde gången, säger Heijnsbroek-Wirén.

Större fel att inte skjuta upp ärendet

Hon konstaterar att det som hände är tråkigt med tanke på att programmet har beretts så länge.

Om vi skulle ha vetat om att det finns problem i beredningen och ändå behandlat saken i fullmäktige skulle det ha varit ett ganska stort fel.― Mia Heijnsbroek-Wirén

– Man blir lite fartblind då det gäller långkörare.

Heijnsbroek-Wirén menar ändå att det var bättre att skjuta upp ärendet, även om det var i grevens tid.

– Om vi skulle ha vetat om att det finns problem i beredningen och ändå behandlat saken i fullmäktige skulle det ha varit ett ganska stort fel, säger hon.

Inga stora skillnader i versionerna

Vilka är då skillnaderna i den gamla versionen av programmet, och den nya versionen som kulturgruppen borde ha bearbetat?

Enligt Heijnsbroek-Wirén handlar det inte om stora saker.

Bland annat ville stadsstyrelsen stryka de bitar som handlade om att bidrag som kulturväsendet och fritidsväsendet delar ut borde ligga på samma nivå.

– Vi tyckte att det kulturpolitiska programmet inte kan ta ställning till frågor som egentligen omfattas av förvaltningsstadgarna, säger Heijnsbroek-Wirén.

Nu ska felen fixas innan fullmäktige kan klubba igenom programmet.

Läs också