Hoppa till huvudinnehåll

Över elva procent av syrierna har dött eller skadats i kriget

Barn far illa i kigets Syrien
Barn far illa i kigets Syrien Bild: MOHAMMED BADRA /EPA Syrien,krig,barn (åldersgrupper)

Hela 11,5 procent av Syriens befolkning har dödats eller skadats under det nästan fem år långa inbördeskriget. Det har forskningsinstitutet SCPR kommit fram till efter flera år av fältstudier i Syrien.

SCPR (Syrian Centre for Policy Research) hävdar att omkring 470 000 mänskor har dödats i kriget. Det är dubbelt fler dödsoffer än vad FN har angett.

Omkring 400 000 har dödats i våldsamheter medan 70 000 har dött på grund av svält eller brister i hälsovård och hygieniska förhållanden.

Statistiskt sett har dödligheten i Syrien ökat från 4,4 till 10,9 döda per tusen invånare.

Far och barn söker skydd
Far och barn söker skydd Bild: EPA Syrien,Skadad person

Ekonomin har också slagits i spillror och 45 procent av syrierna har varit tvungna att fly från sina hem, enligt SCPR som tidigare hade sitt högkvarter i Damaskus.

FN räknar inte längre döda

- Vi använder mycket strikta forskningsmetoder och vi är säkra på att siffrorna stämmer, säger Rabie Nasser som har sammanställt rapporten.

- Vi tror att FN:s dokumentation är bristfällig och att den underskattar offrens antal eftersom FN inte har har haft tillgång till all information under kriget, tillägger Nasser.

FN:s flyktingkommissariat UNHCR slutade räkna dödsoffer i medlet av år 2014 eftersom man inte längre kunde vara säker på att siffrorna stämde. UNHCR medgav också att siffrorna antagligen var i underkant.

SCPR har däremot utfört sina undersökningar över hela Syrien. Organisationen är strikt neutral och undviker att kritisera både regeringen och rebellerna, som beskrivs som "väpnade grupper" i rapporter.

Alla resurser går till kriget

Syriens ekonomi är numera ett svart hål och till exempel konsumentpriserna steg i medeltal med 53 procent i fjol. I stridsområden är läget betydligt värre, enligt SCPR.

Aleppo så gott som sönderbombat
Förstörelse i Aleppo Aleppo så gott som sönderbombat Bild: SYRIAN ARAB NEWS AGENCY / HANDOU Syrien,förstörelse,krigföring,Aleppo

Enbart under år 2015 ökade fattigdomen med 85 procent.

13.8 miljoner syrier har förlorar sina jobb sedan kriget började och befolkningen inne i Syrien har minskat med 21 procent, när folk har dött eller flytt utomlands.

- Det allmänna läget i alla regioner är bristen på säkerhet, att resurser reserveras för kriget och att de enda jobb som skapas hänger samman med våldet, skriver SCPR i sin rapport.