Hoppa till huvudinnehåll

Poliser friade i EPRI-fallet

Photoshoppad bild på Putin.
Vladimir Putins namn förekom i registret Photoshoppad bild på Putin. Bild: EPA/SERGEI CHIRIKOV/Creative Commons/Beth Hoffman Vladimir Putin,epaselect

Helsingfors tingsrätt har friat de tre poliserna som stod åtalade i det så kallade EPRI-fallet, om polisens hemliga personregister.

Poliserna stod åtalade för att i oaktsamhet ha begått brott mot tjänsteplikten. Enligt åklagaren brast det i övervakningen av registren, men tingsrätten ansåg att det inte gick att bevisa att poliserna skulle ha begått något brott.

Det var för tre år sedan som uppgifter om EPRI-registret läckte ut i offentligheten. Bland annat Rysslands president Vladimir Putins namn fanns med i det, men det plockades snabbt bort då MTV avslöjade saken.

EPRI-registret innehåller uppgifter om personer som är misstänkta för brott, eller medhjälp till brott. Sammanlagt finns uppgifter om 180 000 personer i registret, och det är poliser, tulltjänstemän och gränsövervakare som har tillgång till det.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes