Hoppa till huvudinnehåll

Rehula: Inget vin till matbutikerna

Vinflaskor hos Alko
Vinflaskor hos Alko Bild: YLE skumvin

Mataffärerna bör inte heller i framtiden få sälja vin eller starköl. Däremot kunde Alkos öppethållningstider förlängas, föreslår den ansvariga ministern inför förnyandet av alkohollagen.

Familje- och omsorgsministern Juha Rehula från Centern har lagt fram sitt grundförslag om hur alkohollagen borde göras om.

Rehula anser bland annat att mataffärerna inte borde få börja sälja vin och starköl. Det ska Alko ha ensamrätt till också i framtiden, om Rehula får som han vill.

Däremot föreslår han att Alkos öppethållningstider kunde justeras så, att man kunde köpa vin och starkare drycker lika länge som man kan köpa öl i butiker och kiosker. I praktiken skulle det handla om att låta Alko hålla öppet till klockan 21 på vardagskvällarna.

Vill främja restaurangverksamheten

När det gäller detaljhandeln har alltså den ansvariga ministern inga revolutionerande idéer.

En grundläggande tanke bakom förnyelsen av alkohollagen är i alla fall att gynna krogar och restauranger.

- Vi vill flytta alkoholkonsumtionen från hemmen till restaurangerna, säger Rehula.

För att främja den här tanken föreslår Rehula att man avstår från de olika kategorierna av utskänkningstillstånd. Dessutom ska andra restriktioner kring exempelvis kundbetjäningen och de tider under vilka man får sälja alkohol lättas för krogarnas del.

Regeringspartierna ska nu utvärdera Rehulas förslag. Efter det ska det på utlåtanderunda och målet är att den nya alkohollagen kan träda i kraft 2017.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes