Hoppa till huvudinnehåll

Sätter KiVa Skola stopp för mobbning?

KiVa Skolan debatteras. Bild: Yle/Simon Bergholm nätmobbning

Jag vill och tipsar alltså om en granskning av antimobbningsprogrammet Kivas effekter versus det som skrivits och tagits upp i media.

Jag lyssnade på radion där journalisten Jeanette Björkqvist berättade om er nya "tjänst" dvs erbjuda oss lyssnare möjlighet till en granskning av sådant som vi uppfattat som orättvist. När hon sa att ert team består av garvade journalister och att ni vill erbjuda en granskning som tar reda på sak och redogör för det, som en motvikt till när mycket informeras och redogörs för i media, på basen av känslor, visste jag att ni kan hjälpa!
Jag vill och tipsar alltså om en granskning av antimobbningsprogrammet Kivas effekter versus det som skrivits och tagits upp i media.

Patrik Skön svarar 11.2.2016: Vi tar gärna emot era erfarenheter av KiVa Skolan.

Patrik Skön har talat med rektor Ulrika Willför-Nyman om kritiken av KiVa Skola. 16.02.2016.

”Jag anser att kritiken mot Kiva Skola ofta är väldigt onyanserad och omotiverad. Det är skolan som har fått ett verktyg som den ska använda. Om skolan inte använder verktyget tycker jag det är fel att skylla på Kiva Skolan. Många vetenskapliga artiklar har visat att Kiva Skola ger resultat. Det som också upprör mig är att den obefogade kritiken blir ett försök att dra mattan undan Kiva Skolan. Vem vinner på det?

Jo, mobbarna som får det lättare att fortsätta mobba. För idéen med Kiva Skola är att se till att mobbarna inte har en publik. Utan publik är det ingen idé att mobba. Kiva Skolan är ett sätt att ta makten av mobbarna. Varför inte använda och utveckla Kiva Skola istället för att kritisera det? ”

En websida för nyheter inom vetenskapsområdet noterar Kiva Skolan

Undersökning gjord vid University of California ger gott betyg till Kiva Skolan noterar Science daily.

Kiva Skola kan kompletteras med andra metoder, 23.3

Clara Lindqvist som är rektor vid Staffansby lågstadieskola i Helsingfors hör av sig. Här är hennes erfarenheter.
”Jag har använt mig av Kiva Skola i flera års tid och är tacksam för materialet. Det är en början och väldigt bra på många sätt. För det kan vara värt att komma ihåg att för ett par årtionden sedan diskuterades mobbningen mycket mindre, om ens alls. Men jag märkte också att Kiva Skolan inte alltid räckte till. Nu kompletterar jag Kiva Skola med material från en metod som utvecklats av två lärare på Åland. Den heter Livskunskap och den ökar självförståelsen hos eleven och bidrar till en positiv självkänsla. Det är en viktig del som komplement till Kiva Skola , om vi vill komma till botten med orsaken till mobbning."
Tips-id: 5302

Tipsa Spotlight

Detta är ett offentligt tips som har skickats in till Spotlight. Uppgifterna i tipset är inte bekräftade.

Vi redovisar öppet för hur vi jobbar. Här hittar du de tips vi håller på med som bäst:

Spotlights webbsida
Spotlights webbsida Bild: Yle tipsmaskinen,Spotlight,datajournalistik

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle