Hoppa till huvudinnehåll

Serieglädje på Å-fest i Borgå

serierutor
Tuukka Teponojas serier finns utställda på Grand. serierutor Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

För andra gången samlas serievänner till festival i Borgå. Å-fest bjuder på utställningar, seriebasar, verkstäder, musik, presentationer och god mat.

Å-fest bara växer och växer. Seriefestivalen ordnades i fjol för första gången och den andra upplagan överträffar den första på alla fronter.

– Festivalen har nästan blivit för stor för oss, säger Richard Jensen, ordförande för Borgå serieförening. Den bara sväller och sväller.

Under festivalen ordnas åtta utställningar, från Konstfabriken och Kulturhuset Grand i Borgå till Söderkulla bibliotek i Sibbo. På själva festivaldagen lördag möts både inhemska och nordiska seriekonstnärer i Borgå.

festivalarrangörer
Richard Jensen och Filippa Hella hör till arrangörsgardet för festivalen. festivalarrangörer Bild: Yle/Mikael Kokkola å-fest

Antalet medverkande serietecknare är stort, så stort att arrangörerna inte ens själva riktigt klarar av att hålla räkningen på antalet gäster.

– Räknar vi med precis alla, både de som ställer ut och de som är här på festivalen, så landar vi på cirka 40-50 seriekonstnärer, säger Fillipa Hella.

På Å-fest går det bland annat att träffa Fingerporitecknaren Pertti Jarla, de svenska feministkonstnärerna Karolina Bång och Malin Skogberg, den internationellt erkända seriekonstnären Tommi Musturi, samt Ville Pirinen som nyss erhöll Puupäähattu-priset.

– Vi har i år satsat på nordiska och ställningstagande serier, säger Hella.

seriegalleri
Antologin "Vad gör du här" hänger på väggarna i Grand. seriegalleri Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

Hon tror på goda publiksiffror för festivalen.

– I fjol hade vi över 500 festivalbesökare bara i Grand. I år har vi ju redan tjuvstartat med en stor utställning i Konsthallen i Konstfabriken.

Med en ruta, några streck och lite text kan det mesta beskrivas och uttryckas. Serier kan vara allt från underhållning till konst.

– I bästa fall är mina serier som poesi, säger Richard Jensen. Det händer ibland.

Hela det omfattande festivalprogrammet finns att ta del av på nätet.

– För barnfamiljer tror jag att ett besök på Konstfabriken är givande, säger Filippa Hella. Där pågår serieverkstäder hela lördagen.

affisch
affisch Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk