Hoppa till huvudinnehåll

Stort behov av hjälp för flyktingar i Grekland

Gummibåt med asylsökande och migranter anländer till Lesbos, till en strand täckt av flytvästar 10.9.2015
Gummibåt med asylsökande och migranter anländer till Lesbos, till en strand täckt av flytvästar 10.9.2015 Bild: AFP / Lehtikuva flyktingar,Lesbos,Grekland,migranter,asylsökande (process),flytvästar

I Grekland kan nyanlända flyktingar få sina grundbehov fyllda, men utöver det är behoven stora och vitt skilda. Det kan bland annat handla om juridisk hjälp för att kunna ta sig vidare eller psykosocialt stöd för ungdomar.

Helena Sandberg från Kyrkans Utlandshjälp har granskat hurudant stöd flyktingar och särskilt flyktingbarn får. Efter tio dagar i Grekland har hon besökt mottagningscentraler och inkvarteringsplatser på två öar, Samos och Chios samt i huvudstaden Aten. Arbetet görs tillsammans med representanter för norska kyrkans nödhjälp och svenska kyrkan.

- När vi var på öarna blev jag först positivt överraskad över hur bra humör människorna verkar vara på. Men jag tror att det berodde på att de kände att de hade kommit till trygghet.

På Samos och Chios mötte Sandberg människor som nyss hade fått torra kläder och mat och blivit registrerade. Därför kände de sig hoppfulla.

- I Aten var stämningen en helt annan. Det var mera dystert och nedstämt, för flyktingarna där hade märkt att det fanns många hinder kvar för att komma dit de vill. Gränser stängs och vissa nationaliteter har minimala chanser att komma sig vidare överhuvudtaget, så där var det mycket mera deprimerande, säger Helena Sandberg.

Tonåringar behöver mer socialt stöd

Då flyktingar först anländer till Grekland handlar det om att uppfylla grundbehoven: mat, vatten, torra kläder. Många behöver medicinsk vård och några behöver också psykologiskt stöd. För barn finns det utrymmen där de får pyssla, måla och leka, men Sandberg påpekar att det finns ett stort behov av motsvarande verksamhet också för tonåringar och ungdomar.

- Sedan är det väldigt viktigt att flyktingarna får information om var de befinner sig - alla vet inte till vilken ö eller vilket land de har kommit - och hur de ska komma vidare. De behöver juridisk hjälp och korrekt information om vilka olika alternativ som finns så att de inte tar beslut om fortsättningen på felaktiga grunder, säger Helena Sandberg.

Om flyktingar tvingas stanna länge på ett ställe kan det behövas mer formell utbildning för barn och unga, konstaterar Sandberg och summerar flyktingarnas behov med att det handlar om ett brett spektra.

Brister i skydd för kvinnor och barn

Sandberg och hennes kollegor från Sverige och Norge konstaterar att i Grekland blir flyktingarnas grundbehov i stort sett uppfyllda, men det är ingen som vet hur framtiden ser ut.

- Det behövs förbättringar till exempel gällande barnskyddsfrågor, kvinnors säkerhet, och då det gäller tillgänglighet för personer med funktionsnedsättningar. För ensamkommande minderåriga barn är trafficking ett problem. Och så de ekonomiska migranterna, de innebär en alldeles egen problematik. Så, nog finns det utmaningar att ta tag i, säger Helena Sandberg.