Hoppa till huvudinnehåll

Två Yleredaktörer kandidater för Bonniers stora journalistpris

Jessikka Aro ochTom Kankkonen
Jessikka Aro ochTom Kankkonen Bild: Yle yle,journalister

Redaktörerna Jessikka Aro och Tom Kankkonen vid Yle har nominerats som kandidater till Stora journalistpriset.

Priset delas ut i fyra kategorier: Årets journalist, Årets journalistiska insats, Årets artikel eller inslag och Årets bok.

Tom Kankkonen konkretiserar händelserna i Syrien, Irak och Turkiet

Tom Kankkonen vid Yle Uutiset (Yle nyheter) kandiderar i priskategorin Årets journalist

I motiveringen sägs det att Kankkonens rapporter från Syrien, Irak och Turkiet har konkretiserat händelserna i konfliktområden för tv-tittare och radiolyssnare.

Han söker sig ihärdigt till svåra ställen, ger en bakgrund och kollar fakta. Även i svåra situationer och bland upprörande människoöden behåller han sin lugna, måttfulla och förtroendeskapande stil.

Jessika Aro har gjort inslag om ryska troll i Finland

Jessika Aro, redaktör vid Yle Kioski , kandiderar i kategorin Årets artikel/inslag med sin serie Venäjän trollit Suomessa (Ryska troll i Finland).

Serien belyser mångsidigt Rysslands nätpropaganda och försök att inverka på den allmänna uppfattningen i Finland. Internationella medier har blivit intresserade av Jessika Aros inslag, och det har gjorts rysk- och engelskspråkiga versioner av dem. Aro har hjälpt människor att undersöka propagandaspridare i sina egna länder. Inslagen ledde till att hon också har råkat ut för trakasserier, propagandakampanjer och försök att tysta henne.

Läs här om de andra kandidaterna!

Delas ut den 15 mars

Stora Journalistpriset har grundats av svenska förlagsbolaget Bonnier AB. I Sverige har Stora Journalistpriset utdelats sedan 1966. Utöver Sverige och Finland, delar även baltiska länderna och Ryssland ut priset.

Stora Journalistpriset har delats ut i Finland från och med år 2001. Priset stöder och främjar bra journalism.

Priset ges för en avsevärd journalistisk insats. Penningvärdet för varje pris är 7 500 euro. Publikens favorit valdes för första gången bland kandidaterna för 2011.

Stora journalistpriset delas ut den 15 mars.