Hoppa till huvudinnehåll

Aspegrens trädgård får samla in pengar av allmänheten

Aspegrens gamla prästgård i Jakobstad
Aspegrens gamla prästgård i Jakobstad. Aspegrens gamla prästgård i Jakobstad Bild: Yle/ Kjell Vikman Österbotten (historiskt landskap),Jakobstad,aspegrens prästgård

Stiftelsen Aspegrens trädgård i Jakobstad har fått ett femårigt tillstånd av polismyndigheterna att samla in pengar av allmänheten. Stiftelsen hoppas på att få in 5000-10 000 euro årligen på det här sättet.

Pengarna skall samlas in på olika sätt. På Rosenlunds prästgård kommer en insamlingsbössa att finnas där man kan donera en summa, stiftelsen har också ett betalnummer man kan ringa och samtalet kostar drygt tio euro.

Carina Wikman, ombudsman för Aspegrens stiftelse
Carina Wikman. Carina Wikman, ombudsman för Aspegrens stiftelse Bild: Yle/ Kjell Vikman Österbotten,Jakobstad,aspegren,stiftelser

"Vi bevarar Rosenlund tillsammans"

Slogan för penninginsamlingen är "Vi bevarar Rosenlund tillsammans". Stiftelsens ombudsman Carina Wikman säger att kampanjen för att samla in pengar i huvudsak förs via sociala medier och de egna webbsidorna.

- Pengarna går till skötseln av området och att bevara byggnaderna.

Trädgården, prästgården och stenladugården vid Rosenlund byggdes och anlades mot senare delen av 1700-talet. Trädgården byggdes upp på nytt 2001-2003 och prästgården restaurerades och grundrenoverades 2013-2014.