Hoppa till huvudinnehåll

Carita Holmström - i skuggan av ABBA

Carita Holmström
Carita Holmström Bild: Yle/ Leif Öster Carita Holmström,Eurovision Song Contest

De finska Eurovisionsuttagningarna var storslagna år 1974. Hela sexton låtar tävlade i två semifinaler och en final.

Regionala domargrupper och en expertpanel skulle var i sin tur få sålla bland bidragen. För mellanakten i finalen stod självaste Roger Whittaker som lärde publiken att vissla. Intresset för tävlingen hade ökat i Finalnd, måhända efter Marion Rungs fina placering med Tom tom tom året innan.

Carita Holmström studerade vid Sibeliusakademin och hade några år tidigare gett ut sin första skiva We are what we do. Kompositören och jazzmusikern Eero Koivistoinen hade hört talas om henne och bad att hon skulle sjunga en låt som han skrivit tillsammans med Hector för de finländska Eurovisionsuttagningarna.

Sagt och gjort, plötsligt satt Holmström vid flygeln på Finlandiahusets scen och sjöng Älä mene pois. Många blev förvånade när det stod klart att hon vunnit. Carita Holmström var bara 20 år gammal och relativt okänd. Men de flesta var ändå ense om att Holmström var mycket proffsig, både som sångerska och pianist.

För Eurovisionen i Brighton bytte Holmström språk till engelska, därmed kom bidraget att heta Keep me warm.

- Det året fick man sjunga på engelska och det var ganska skönt, minns Holmström i tv-programmet Bakom masken 1997.

Att sjunga på engelska kändes helt naturligt, för Holmström hade börjat öva redan som tvååring.

- Jag snappade upp engelska låtar som snurrade på radion utan att förstå någonting av texten. Jag växte ju upp med 60- och 70-talets poplåtar på engelska, så det var inga problem.

Det blev en trettonde plats i Brighton. Inte riktigt vad man hade hoppats på, men 1974 var ABBA:s år, och det fanns inte så mycket att göra åt saken.

Carita Holmström återvände till de finländska uttagningarna 1975, den här gången som inbjuden kompositör. Kirka framförde hennes Oh New York rakkain och kom på femte plats.

Holmström har ägnat hela sin karriär åt musiken, både som sångerska pch pianist. Sedan 1983 är hon lektor vid Sibeliusakademin.

Läs också