Hoppa till huvudinnehåll

De gjorde dokumentär på en bergsvägg

Förberedning inför den första natten uppe på väggen (över 150m höjd).
Förberedning inför den första natten uppe på väggen (över 150m höjd). Förberedning inför den första natten uppe på väggen (över 150m höjd). Bild: Henrik Matsson expedition arcada

Hur känns det att hänga i en liten snodd på en 300 meter hög bergsvägg? Det vet Fredrik Winberg som filmade Expedition Arcada i franska alperna.

I maj 2015 stack 45 Arcada-studenter, äventyraren Pata Degerman och den rullstolsburne äventyraren Aron Anderson iväg till de franska alperna, för att bestiga en 300 meter hög bergsvägg. Projektet resulterade i en dokumentärfilm och en bok.

Utsikt över baslägret (nere till vänster) samt en del av den spikraka Via Ferratan/klättringsväggen (La Via Ferrata d’Arsine) till höger.
Utsikt över baslägret (nere till vänster) samt en del av den spikraka Via Ferratan/klättringsväggen (La Via Ferrata d’Arsine) till höger. Utsikt över baslägret (nere till vänster) samt en del av den spikraka Via Ferratan/klättringsväggen (La Via Ferrata d’Arsine) till höger. Bild: Henrik Matsson expedition arcada

Klättringen kom igång i maj, men förberedelserna började mycket tidigare än så, redan för ett år sedan. Efter ett så långt projekt är filmteamet ganska nöjda över att nu kunna lämna det bakom sig.

- Hela våren var otroligt intensiv. När vi kom hem ville ingen längre ha något med expeditionen att göra. Vi pratade knappt med varandra under sommaren, säger Hanna Hedengren som var producent för dokumentären.

När filmgruppen kom tillbaka till skolan på hösten tog de itu med editeringen och i december var filmen klar.

Typerna bakom Expedition Arcada
Fredrik Winberg och Hanna Hedengren är två av dem som gjorde dokumentären om Expedition Arcada. Typerna bakom Expedition Arcada myteriet

Expeditionens deltagare kom från olika studieinriktningar, men en sak hade de gemensamt: de flesta var oerfarna klättrare. För att kunna träna så mycket som möjligt byggde de en klättervägg inne i Arcada.

- Jag tror jag klättrade ungefär 2000 meter på träningsväggen. Jag gick också på gym och lyfte skrot, säger Fredrik Winberg som var en av dem som filmade expeditionen.

Aron Anderson första gången på besök i Finland och prövar, tillsammans med expeditions ledaren Pata Degerman, den nybyggda Via Ferratan på yrkeshögskolan Arcada. Högskolans Via Ferrata är 13m hög.
Aron Anderson första gången på besök i Finland, prövar tillsammans med expeditionsledaren Pata Degerman, den nybyggda Via Ferratan på yrkeshögskolan Arcada. Högskolans Via Ferrata är 13m hög. Aron Anderson första gången på besök i Finland och prövar, tillsammans med expeditions ledaren Pata Degerman, den nybyggda Via Ferratan på yrkeshögskolan Arcada. Högskolans Via Ferrata är 13m hög. Bild: Max Edin / www.maxedin.net expedition arcada

Fredrik berättar att själva klättringen sist och slutligen inte var så tung rent fysiskt. Det som gjorde det tungt var stressen.

- Det var tungt för att du spände alla dina muskler och stressade så mycket och inte litade på att den där lilla snodden skulle hålla. Men sedan när man kopplade fast sig var det som att sitta i en fåtölj, säger han.

Den lilla snodden som Fredrik pratar om är säkringen. Ett litet band, som ser ut som ett gummiband, som höll fast honom under tiden han filmade. Tack vare kameran hann Fredrik heller inte fundera på att trilla ner - han tänkte mest på tekniken och hur han skulle få till en riktigt bra bild.

Fredrik Winberg (höger) tillsammans med Ludvig Nylund (vänster, Lektor i mediekultur och AV-lagerförvaltare på yrkeshögskolan Arcada) förbereder Aron Andersons filmutrustning (gopro) precis innan klättringen skall börja.
Fredrik Winberg förbereder Aron Anderson filmutrustning tillsammans med Ludvig Nylund, precis innan klättringen ska börja. Fredrik Winberg (höger) tillsammans med Ludvig Nylund (vänster, Lektor i mediekultur och AV-lagerförvaltare på yrkeshögskolan Arcada) förbereder Aron Andersons filmutrustning (gopro) precis innan klättringen skall börja. Bild: Henrik Matsson expedition arcada

Bergsväggen de klättrade på har en så kallad via ferrata-rutt. Det innebär att det finns järnsteg som är fästa i berget, så det är nästan som att klättra upp för en stege.

- Pata Degerman sade att ifall du klarar av att klättra upp för en stege klarar du av bergsväggen, säger Fredrik.

Så här såg det ut då man tittade ner från väggen, på cirka 200 meters höjd.
Så här såg det ut då man tittade ner från väggen, på cirka 200 meters höjd. Om du kollar noga ser du järnstegen. Så här såg det ut då man tittade ner från väggen, på cirka 200 meters höjd. Bild: Henrik Matsson expedition arcada

Via ferrata-rutter kom till under första världskriget. De var där för att soldater skulle kunna klättra över bergen. Nu är det en hobby som en del bergsklättrare sysslar med, och rutten Expedition Arcada klättrade på är gjord på 60-talet.

- Så inte var det så jävla svårt. Det var upp och ner några gånger bara, säger Fredrik.

Vanligtvis klättrade de ungefär tolv timmar om dagen, och Fredrik tog sig upp till toppen fyra gånger. En annan filmare fick chansen att övernatta i ett tält som hängde på bergsväggen.

- Jag testade tältet men jag sov inte där. Det är jättebekvämt, och man tänker nog inte på att det är så högt uppe, säger Fredrik.

Utsikt från portaledge.
Utsikten från portaledgen, alltså tältet. Utsikt från portaledge. Bild: Henrik Matsson expedition arcada

Det var inte alla som fick sova uppe på berget, utan platserna lottades ut. Hanna berättar att alla ändå gärna skulle ha testat på övernattningen, eftersom tillfället kanske aldrig dyker upp igen.

Här kan du kolla in äventyret på bergsväggen. Och missa inte de hängande tälten. Absolut inget för den höjdrädda.