Hoppa till huvudinnehåll

Droganvändning bekymrar laestadianer i Jakobstad

Man tänder en cannabiscigarett.
Man tänder en cannabiscigarett. Bild: EPA PHOTO BELGA/ETIENNE ANSOTTE/bb cannabis,tändare

Drogproblem bland laestadianska ungdomar uppmärksammades på allvar för ett par år sedan i Jakobstadstrakten. Oroliga föräldrar, ungdomar och polisen tog kontakt med Kurt Hellstrand som arbetar med familjefrågor för laestadianerna.

Under fjolåret nystade polisen upp narkotikafall i Jakobstad där ett 40-tal laestadianska ungdomar var inblandade, en grupp på sommaren och en grupp på hösten. Cannabis och ecstasytabletter fanns i riklig mängd på marknaden. Två personer från Sverige som langat narkotika anhölls i den vevan. Rättegången har hållits men ingen dom har ännu fallit i det målet.

Jakobstadsregionen mest utsatt

Den svenskspråkiga laestadianska rörelsen i Österbotten hör till en gren inom laestadianismen som kallas Rauhan Sana på finska. Varken inom den eller systerorganisationer i Sverige förekommer drogproblem av den typ som påträffats i Jakobstad enligt Kurt Hellstrand. Religionen eller laestadianismen i det här fallet är inget hundraprocentigt vaccin mot drogproblem.

- Tron, tror vi nog är ett väldigt bra vaccin men det finns också väldigt många som är oklara i sin kristna identitet och det öppnar också för större risker, säger Kurt Hellstrand.

- Tobaksrökning har varit alltför accepterat bland laestadianer och är man van att röka tobak är det lätt att pröva på nåt annat också, ta en joint med cannabis, grupptrycket inverkar också, droger är billiga och lättillgängliga.

Kurt Hellstrand
Kurt Hellstrand Kurt Hellstrand Bild: Yle/ Kjell Vikman Österbotten,Jakobstad,kurt hellstrand

Stora ungdomsgrupper leder till snabb spridning

Äldre kriminalkonstapel Kaj Nyman undersöker narkotikabrott i Jakobstad och är ofta anlitad i skolorna för att berätta om farorna med narkotikabruk.

- Det blir stora ungdomsgrupper inom laestadianismen och finns det då en vilja blir det en snabb spridning av som i det här fallet ecstasy, det blir som bin till honung, säger Kaj Nyman.

Äldre kriminalkonstapel Kaj Nyman i Jakobstad
Kaj Nyman Äldre kriminalkonstapel Kaj Nyman i Jakobstad Bild: Yle/ Kjell Vikman Österbotten,Jakobstad,äldre kriminalkonstapel

De som använt droger är tonåringar och unga vuxna. Frågar man direkt av ungdomar om de känner till läget är svaren vanligen undvikande.

- Nog förekommer det men kanske inte i kamratkretsen. Folk talar om det men inte syns det, säger några studerande vid Optima yrkesinstitut i Jakobstad.

Studerande vid Optima i Jakobstad
Elever på Optima. Studerande vid Optima i Jakobstad Bild: Yle/ Kjell Vikman Österbotten,Jakobstad,Optima,studerande

Föräldrar borde känna till dagens ungdomskultur

Det lönar sig inte för föräldrar att blunda och tro att droger inte förekommer i Jakobstad, de förekommer och det kan polisen intyga.

- Viktigast är att föräldrar vet vad som händer och vad som är dagens ungdomskultur. Inom Fridsföreningarna har man kanske tyckt att man inte behöver ta reda på eftersom de har religionen och sin egen grupp, säger Kaj Nyman.

- Överlag har vi ett ganska bekymmersamt läge i städerna i Österbotten när det gäller narkotika och kanske 80 procent av egendomsbrotten är kopplade till narkotika på olika sätt.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten