Hoppa till huvudinnehåll

Fiskbullar och griskött smakade gott i Pojo

Det var många som var intresserade av att smaka på robotmat då Raseborgs stad bjöd in till provsmakning i Mariabacken i Pojo. Företaget Menumat kom med två automater och värmde maten i närvaro av invånare och politiker för att de skulle få smaka på fiskbullar och pulled pork.

Pojobon Eine Dannbom äter mat som tillreds i köket på äldreboendet Mariabacken i Pojo. Hon får maten transporterad hem till sig.

Det kan hända att köket i Mariabacken får tillreda en portion mindre varje dag, för Eine Dannbom var nöjd efter att ha smakat på maten som värmts upp i måltidsautomatens ugn.

Fiskbullar och potatis.
Fiskbullar med potatis. Fiskbullar och potatis. Bild: Yle/Linus Westerlund västnyland,Pojo, Raseborg

Den ena portionen bestod av fiskbullar på gädda med små potatisar och grönsaker, och den andra av pulled pork, eller griskött, mos och grönsaker.

- Det är riktigt okej om maten alltid smakar så här bra. Jag kan tänka mig att ha en måltidsautomat hemma, sade Dannbom.

Arbetet minskar inte för företagare

Lotta Fiskars är företagare och hjälper äldre hemma med deras sysslor i hemmet. Hon kom till Mariabacken tillsammams med Eine Dannbom.

Lotta Fiskars gav också maten godkänt.

- Det är ett riktigt bra alternativ om de klarar av tekniken.

Tuomas Suominen från företaget Menumat laddar måltidsautomaten.
Tuomas Suominen från företaget Menumat laddade automaten med olika måltider. Tuomas Suominen från företaget Menumat laddar måltidsautomaten. Bild: Yle/Marica Hildén tuomas suominen,Pojo, Raseborg

Fiskars är inte orolig för att arbetet skulle minska för hennes del om allt flera äldre har automater hemma.

- Jag är inte engagerad i matlagningen hemma hos de äldre.

Var är saltet?

Karisbon Tor Wernér och Ekenäsborna Isa Forsbäck och Torbjörn Forsbäck kom också till Mariabacken i Pojo för att bekanta sig med maten.

De var alla nöjda med smaken, även om Tor Wernér tyckte att det var litet svårt att avgöra då det inte var så stor portion man fick. Alla som ville smaka fick små portionsskålar med mat.

Måltid från Menumats frys.
Maten delades ut i små portionsformar så alla skulle kunna smaka. Måltid från Menumats frys. Bild: Yle/Marica Hildén västnyland,Pojo, Raseborg

Isa Forsbäck tyckte att det inte var tillräckligt med salt i moset hon fick med fiskbullarna.

Äldrerådets ordförande Stig Nyberg var också nöjd med maten.

- Det är inte meningen att hemvårdspersonalen ska använda sin arbetstid till att köra ut mat. Det här kan vara en bra lösning i framtiden.

Bröd och mjölk ska man köpa själv

Färska grönsaker, bröd och något att dricka hör inte till Menumats utbud.

Raseborgs äldrevårdschef Kirsi Ala-Jaakkola påpekar att mjök och bröd inte heller hör till det som klienterna får i dag då hemvårdarna kör ut maten.

- Det är sådant som man måste handla då man ändå besöker butiken. Det är inte meningen att man ska leva enbart på den här måltiden.

Lång väntan på maten

Det fanns också några politiker på plats i Mariabacken: Martin Glader (SFP) och Karl von Smitten (SFP), medlemmar i grundtrygghetsnämnden i Raseborg.

Karl von Smitten är dessutom ordförande för grundtrygghetsnämnden och han provade pulled pork. Han var nöjd med smaken på maten.

Han var mest förvånad över att det räckte så länge innan den frusna maten var färdig.

Företaget hade två automater med sig. Menumats försäljningschef Jan Weppling satte två portioner i ugnen eftersom det var så många som ville smaka på maten.

Det räckte 45 minuter tills maten var varm. En portion blir färdig på cirka 25 minuter, sade Weppling.

Maten tillreds i Vanda

Jan Weppling fick svara på många frågor om måltidsautomaten. Han berättade att företaget finns i Vanda och har kontrakt med 40 kommuner. Menumat har 1 500 kunder som äter av måltiderna.

Jan Weppling från företaget Menumat.
Jan Weppling från Menumat visade hur automaten fungerar med ugnen uppe på frysen. Jan Weppling från företaget Menumat. Bild: Yle/Marica Hildén niina pohjanen,Pojo, Raseborg

Maten tillverkas i Vanda av företaget Star Food. Weppling sade att man använder finländska råvaror så långt det är möjligt.

Det är personer från företaget som kommer hem till användarnan och fyller på deras frysar. De äldre får välja mat från en meny med 45 rätter, 18 måltider ryms i automaten.

Menumat vill gärna ha förpackningarna tillbaka, så företaget ger de äldre bruna papperspåsar som de kan förvara förpackningarna i.

Maten är god, säger chef

Grundtrygghetsnämnden i Raseborg beslutade i januari att äldre i Karis och Pojo ska prova företaget Menumats måltidsautomat i ett halvt år.

Den här automaten kommer att testas av 65 äldre personer från och med mars i år.

Pojobor får prova mat från en automat.
Det var många som ville smaka på maten. Pojobor får prova mat från en automat. Bild: Yle/Linus Westerlund västnyland,Pojo, Raseborg

Måltidsautomaten består av en frys, ugn och en datorenhet. Den ser egentligen ut som ett mindre kylskåp och den lilla ugnen är placerad utanpå skåpet.

Grundtrygghetsnämnden har beslutat om måltidsautomterna i rask takt. Det är ändå inte i blindo som nämnden valt försöket med automaterna.

- Vi smakade på maten innan vi fattade beslutet. Företaget besökte oss och jag har ätit sex eller sju maträtter. Jag kan med handen på hjärtat säga att maten är god, säger Kirsi Ala-Jaakkola.

Grundlig utvärdering behövs

Karl von Smitten anser att det är bra att ha en provperiod på ett halvt år.

- Vi kommer att göra en objektiv utvärdering där vi inte bara tar reda på vad de äldre tycker om maten, utan också hur arbetsledningen tycker att det fungerar och vad det innebär för resurserna.

von Smitten konstaterar att utkörningen av mat till äldre är ett problem i hela Finland.

- Det är slöseri med resurser. Det är bra om vi kan spara på resurserna med hjälp av måltidsautomater.

Enda företaget med fryst mat

Kirsi Ala-Jaakkola förklarar att grundtrygghetsnämnden valde företaget Menumat eftersom det är det enda företaget i Finland som har den här formen av verksamhet.

Det finns företag som kör ut mat, men då handlar det om att maten redan är varm eller så är den kall och kunden värmer maten själv.

Om Raseborgs stad bestämmer sig för att använda måltidsautomater efter det här försöket kan staden inte automatiskt välja Menumat.

- Vi måste åtminstone kartlägga om det finns övriga företag som gör samma sak, säger Kirsi Ala-Jaakkola.

"Det handlar inte enbart om pengar"

Ala-Jaakkola säger att sannolikheten är stor att Raseborgs stad bestämmer sig för att fortsätta med måltidsautomaterna.

- Det finns inte andra alternativ som är lika smidiga. Vi håller på och utvecklar vår stad. Tanken är att producera service på ett sätt i stället för att producera på flera olika sätt på alla orter så som vi gör i dag.

Ala-Jaakkola säger att ett produktionssätt ska garantera att invånarna behandlas lika.

Mariahemmet i Pojo.
Smakprovningen ordnades på äldreboendet Mariabacken i Pojo. Mariahemmet i Pojo. Bild: Yle/Marica Hildén Pojo, Raseborg,mariahemmet pojo

Måltidsautomaterna handlar inte i första hand om att spara pengar, säger Ala-Jaakkola.

- Det finns andra fördelar. Då behöver vi inte investera i köksanläggningar, de äldre får bra och näringsrik mat och vi behöver inte ha bilar och personal för att kunna köra ut mat.

I dag kör hemvårdarna i Raseborg 550 kilometer per dag för att hämta mat till dem som behöver det. Kirsi Ala-Jaakkola räknar ut att det går åt cirka 22-23 timmar per dag att köra ut mat i hela Raseborg (Bromarv, Tenala, Ekenäs, Snappertuna, Karis och Pojo).

Trots att grundtryggheten inte kan räkna ut exakt hur stora besparingarna blir är Ala-Jaakkola övertygad om att man kommer kunna spara pengar.

Mera tid för klienterna ingen självklarhet

Måltidsautomater innebär inte heller att personal kommer att sägas upp, utan det handlar i stället om att staden inte behöver anställa lika många vikarer som i dag.

Betyder det här att hemvårdarna kommer att ha mera till för klienterna?

Det är inte alls säkert säger Karl von Smitten.

- Behovet av hemvård ökar hela tiden. Om vi klarar av det utan att öka personalen har vi vunnit.

Artikeln är uppdaterad 16.2.2016 med Kirsi Ala-Jaakkolas nya uträkningar på hur många timmar per dag som hemvårdarna använder till att köra ut mat till klienterna.