Hoppa till huvudinnehåll

Fredagssnackarna: Reagera i tid mot indragningarna

Lea Adolfsson och Kenneth Lindholm i Fredagssnack 12.2.2016
Lea Adolfsson och Kenneth Lindholm i Fredagssnack 12.2.2016. Lea Adolfsson och Kenneth Lindholm i Fredagssnack 12.2.2016 Bild: Yle/ Christoffer Westerlund kennet lindholm,Ekenäs,Raseborg,pratshower

De västnyländska påverkarna borde ha reagerat i tid till exempel då tågturer varit indragningshotade, säger fredagssnackarna Lea Adolfsson och Kenneth Lindholm. Nu ska tingsrätten slås samman med Esbo och politikerna och tjänstemännen borde reagera.

Kenneth Lindholm är sur över det, att de västnyländska påverkarna borde ha reagerat tidigare visavi tågturerna som dras in.

- Det är ju ingen vits att stå på Karis perrongen och hojta efter tågen. Man borde ha reagerat redan då ryktena kom, säger han.

De första ryktena kom ju redan för ett par år sedan, inflikar Lea Adolfsson.

Det att vissa tågturer inte alls stannar i Karis tycker Adolfsson är absurt.

- Tåget står ju på stationen bara några minuter.

- Och redan för mer än fem år sedan lobbade Lojoborna för att få tåglinjer dit. Ingen här i dåvarande Ekenäs stad tog det på allvar, säger hon.

Var kommer stationen?

Kenneth Lindholm undrar var i Lojo stationen ska finnas om det byggs en helt ny bana mellan Helsingfors och Åbo.

- Kanske den byggs under Prisma. I samma stil som man har tänkt Pier 25 här i Ekenäs, småskrattar han.

Den nya tåglinjen skulle enligt en pinfärsk utredning av professor Hannu Piekkola vid Vasa universitet betala sig tillbaka på 20 år.

Sparar 30 miljoner euro

Banan skulle enligt utredningen som var beställd av Handelskammaren i Åbo också spara 30 miljoner euro på miljön. Det ifrågasätter Kenneth Lindholm bestämt.

- Hur mycket förorenar inte sedan alla de som kör med bil härifrån Västnyland till Helsingfors, frågar han.

- Här i Västnyland finns inte jobb så vi måste åka till Helsingfors. Det blir också dyrare för oss då det finns vägtullar där.

Reagera för tingsrätten nu

Fredagssnackarna är ense om att de västnyländska beslutsfattarna och tjänstemännen nu borde reagera mot att Ekenäs tingsrätt blir en del av Västra Nylands tingsrätt i Esbo.

- Det har diskuterats redan tidigare att Ekenäs tingsrätt kommer att försvinna, säger Lea Adolfsson.

Hon säger att det ändå är bra att det också i framtiden är möjligt att sköta vissa underhandlingar på svenska i Ekenäs.

Fredagssnackarna pratade också om det att de flesta nya företag som grundas i Västnyland är byggföretag. Snackarna hann också diskutera de dyra bostadspriserna i Helsingfors.