Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors universitets massiva uppsägningar inleddes – 36 fick gå den här veckan

Bild: Yle/Fred Wilén helsingfors,helsingfors universitet,huvudstadsregionen,universitet

Helsingfors universitet ska säga upp 570 anställda under våren. HU inledde den här veckan de massiva uppsägningarna vid utbildnings- och utvecklingstjänsterna. 36 personer fick gå.

De nuvarande utbildnings- och utvecklingstjänsterna ska bli ett bolag. Det här betyder att verksamheten blir ett eget aktiebolag med egen styrelse, verksamhetsdirektör och en egen organisation.

Utöver de 36 som sades upp bestämde sig också en handfull personer att gå i pension eller söka jobb på det nya bolaget som ska ersätta de gamla utbildnings- och utvecklingstjänsterna.

Förvaltningschef Esa Hämäläinen menar att tjänsterna som främst bjuder fortbildning lämpar sig bra för kommersiell verksamhet.

- Det mest kända exemplet på liknande verksamhet är Aalto EE som är Aalto-universitetets fortbildningsbolag.

Av den nuvarande personalen på utbildnings- och utvecklingstjänster kommer endast hälften att förflyttas till det nya bolaget. Man uppskattar att det finns jobb för 36 personer vid bolaget.

Bland annat sekreterare, förmän och planerare fick gå. Det var bara två år sedan utbildnings- och utvecklingstjänsterna samarbetsförhandlade senast.

Enligt förvaltningschef Esa Hämäläinen berördes hela personalen av uppsägningarna och bland annat sekreterare, förmän och planerare fick gå. Det var bara två år sedan utbildnings- och utvecklingstjänsterna samarbetsförhandlade senast.

Personalen önskade besked per e-post

Personalen på utbildnings- och utvecklingstjänsterna vid HU fick besked om uppsägningsförhandlingar på måndag. De anställda fick informationen per e-post och förhandlingarna fördes i början av veckan.

På några år har personalen krympt med tre fjärdedelar.

Enligt Elisa Hyytiäinen, som är huvudförtroendeman vid Personalföreningen vid Helsingfors universitet, var det personalen som önskade få informationen per e-post. Många kommer ihåg hur uppsägningarna gick till år 2014, under de senaste samarbetsförhandlingarna, då folk kallades in till uppsägningsförhandlingar utan förvarning.

År 2014 minskade personalen på enheten från 150 till lite under 100. På några år har personalen krympt med tre fjärdedelar.

- Utbudet på fortbildningar vid det nya bolaget kommer att vara brett men personalen måste göra mera med färre resurser, summerar Hämäläinen.

HU har tidigare erbjudit fortbildning för bland annat aktörer inom den tredje sektorn. Efterfrågan på fortbildning har varit störst bland lärare. Överlag har det ekonomiska läget har lett till en mindre efterfrågan på fortbildning.

Artikeln är en översättning av Yle Helsinkis artikel.

Katriina Kettunen, Yle Helsinki

Läs också

 • Tyska Reichsbürger: När staten inte duger

  Tokstollar eller ett hot att ta på allvar?

  De vägrar erkänna förbundsrepubliken Tysklands existens. De tar avstånd från demokrati, står för högerextrema åsikter och vill ha tillbaka de tyska gränserna från år 1937. De kallar sig Reichsbürger och allra senast efter händelserna i onsdags ses de som en farlig politisk kraft.

 • Experter varnar för kryptovalutan Onecoin

  20 000 finländare har satsat på bulgarisk kryptovaluta.

  Kryptovalutan Onecoins budskap har spridits över Finland. Grandiosa möjligheter målades upp på rekryteringsmöten. I dag är det tystare. Det som hörs är varningar för att gå med.

 • Wahlroos: Låglönejobb snart ett måste

  Basinkomst skulle skapa trygghet, säger Björn Wahlroos.

  Låglönejobb eller arbetslöshet. Det kommer att vara alternativen för allt fler i framtiden när arbetsmarknaden digitaliseras och robotiseras. Det tror finansmannen Björn Wahlroos.

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen

 • Överraskningsvinnare i Horse Show – Tallberg 19:e i debuten

  Aromaa bästa finländare: "Det känns underbart".

  Nils Bruynseels och hästen Ganzia de Muze vann banhoppningstävlingen Helsingfors Grand Prix. Kyrkslättbon Emma Tallberg slutade 19:e i debuten i ett femstjärnigt Grand Prix. Jag är verkligen lycklig över resultatet, säger Tallberg.

 • HIFK:s stora offensiva problem fortsätter – Sport slarvade bort segern

  Samtidigt vann TPS över Ässät i hockeyligan.

  Då HIFK spelar blir det målsnålt. Så också på lördag då HPK stod för motståndet. Roope Hintz var den enda rödtröjan som hittade rätt under ordinarie matchtid mot HPK. Sport tappade 3–1 till 3–4 mot Pelicans och TPS vann över Ässät.

 • Orsaken till Cocks segerrad? ”Nya tränaren godkänner inte att man slappar”

  Rönnberg: Vi måste få bort de dåliga perioderna i matcherna.

  Cocks går med stormsteg mot ett nytt ligaguld. På lördag vann Riihimäkilaget över fjolårstvåan GrIFK. Ingen mättnadskänsla här inte. Den nya tränaren godkänner inte att man slappar, det är 100 procent i varje match, säger Nico Rönnberg till Yle Sporten.