Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors universitets massiva uppsägningar inleddes – 36 fick gå den här veckan

Bild: Yle/Fred Wilén helsingfors,helsingfors universitet,huvudstadsregionen,universitet

Helsingfors universitet ska säga upp 570 anställda under våren. HU inledde den här veckan de massiva uppsägningarna vid utbildnings- och utvecklingstjänsterna. 36 personer fick gå.

De nuvarande utbildnings- och utvecklingstjänsterna ska bli ett bolag. Det här betyder att verksamheten blir ett eget aktiebolag med egen styrelse, verksamhetsdirektör och en egen organisation.

Utöver de 36 som sades upp bestämde sig också en handfull personer att gå i pension eller söka jobb på det nya bolaget som ska ersätta de gamla utbildnings- och utvecklingstjänsterna.

Förvaltningschef Esa Hämäläinen menar att tjänsterna som främst bjuder fortbildning lämpar sig bra för kommersiell verksamhet.

- Det mest kända exemplet på liknande verksamhet är Aalto EE som är Aalto-universitetets fortbildningsbolag.

Av den nuvarande personalen på utbildnings- och utvecklingstjänster kommer endast hälften att förflyttas till det nya bolaget. Man uppskattar att det finns jobb för 36 personer vid bolaget.

Bland annat sekreterare, förmän och planerare fick gå. Det var bara två år sedan utbildnings- och utvecklingstjänsterna samarbetsförhandlade senast.

Enligt förvaltningschef Esa Hämäläinen berördes hela personalen av uppsägningarna och bland annat sekreterare, förmän och planerare fick gå. Det var bara två år sedan utbildnings- och utvecklingstjänsterna samarbetsförhandlade senast.

Personalen önskade besked per e-post

Personalen på utbildnings- och utvecklingstjänsterna vid HU fick besked om uppsägningsförhandlingar på måndag. De anställda fick informationen per e-post och förhandlingarna fördes i början av veckan.

På några år har personalen krympt med tre fjärdedelar.

Enligt Elisa Hyytiäinen, som är huvudförtroendeman vid Personalföreningen vid Helsingfors universitet, var det personalen som önskade få informationen per e-post. Många kommer ihåg hur uppsägningarna gick till år 2014, under de senaste samarbetsförhandlingarna, då folk kallades in till uppsägningsförhandlingar utan förvarning.

År 2014 minskade personalen på enheten från 150 till lite under 100. På några år har personalen krympt med tre fjärdedelar.

- Utbudet på fortbildningar vid det nya bolaget kommer att vara brett men personalen måste göra mera med färre resurser, summerar Hämäläinen.

HU har tidigare erbjudit fortbildning för bland annat aktörer inom den tredje sektorn. Efterfrågan på fortbildning har varit störst bland lärare. Överlag har det ekonomiska läget har lett till en mindre efterfrågan på fortbildning.

Artikeln är en översättning av Yle Helsinkis artikel.

Katriina Kettunen, Yle Helsinki

Läs också

 • "Osmaklig" torvreklam upprör miljövänner

  Vi vill väcka debatt, svarar torvindustrin om kampanjen.

  Finlands Bioenergiförening väcker ilska med sin reklamkampanj, som propagerar för torv som bränsle och tillverkningsråvara. Miljöorganisationer betecknar kampanjen som vilseledande och direkt osmaklig.

 • "Äktenskapet ett förbund mellan man och kvinna"

  Kyrkoherde Daniel Norrback tänker inte viga samkönade.

  I Österbotten anser de allra flesta prästerna att kyrkolagen ska bestå, alltså att samkönade inte ska få vigas kyrkligt. Daniel Norrback är tf kyrkoherde i Kristinestads svenska församling och säger nej till att viga homosexuella i kyrkan.

 • Varför angår dödsstraffet oss?

  Behöver vi bry oss om att det finns dödsstraff i världen?

  Författaren Lars Åke Augustsson såg sin vän Willie Trottie få en dödande injektion i Huntsville i Texas, tjugoett år efter dödsdomen för dubbelmord. Däremot blev Anthony Graves frigiven efter att ha varit dödsdömd i aderton år. Och Lars Åke var med på trädgårdsfesten när Anthony återförenades med sin familj. Brottslingar ska straffas, men dödsstraffet är ett svek mot själva livet, tycker Lars Åke Augustsson

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen