Hoppa till huvudinnehåll

Hjärtat - livets motor

Ett hjärta 2013,body worlds,hjärtat - livets motor,vetamix,videostill

Hjärtat är vår viktigaste muskel. Det pumpar outtröttligt blod till kroppens alla delar så länge vi lever. När hjärtat slutar slå tar livet slut - och därför förknippas också hjärtat med känslor och kärlek.

Hjärtan finns hos alla djurgrupper. Hos människan och andra ryggradsdjur är hjärtat en ihålig muskel som sammandras regelbundet. Sammandragningarna driver blodet genom blodkärlen, det vill säga det system som blodet strömmar genom i kroppen.

Hjärtat börjar utvecklas redan i ett tidigt skede, när människoembryot är bara tre veckor gammalt. Fyra veckor senare har embryot ett hjärta som liknar en fullvuxen människas.

Hjärtat pumpar år efter år, utan pauser och automatiskt - man kan inte med sin vilja påverka hur hjärtat slår. Men du har säkert märkt att ditt hjärta kan slå på olika sätt. I vila slår hjärtat 60-75 slag i minuten. Anstränger du dig börjar hjärtat slå snabbare och kan hos en ung människa öka till 200 slag i minuten. Blir du rädd tar hjärtat kanske ett jätteskutt.

När hjärtat slår skapar det en tryckvåg genom kroppen som kallas puls. Pulsen uppstår varje gång hjärtat drar ihop sig och pumpar ut nytt blod. Varje gång hjärtat slår pumpar det ut kring 75 milliliter blod. Det blir kring fem liter i minuten och under en livstid på 75 år blir det 200 miljoner liter blod.

Ett tidigt människoembryo har redan ett hjärta. foster Bild: EPA/National Geographic Channel foster,graviditet
Det finns 4-5 liter blod i en vuxen människa. Arkivbild visar blodprovstagning i El Salvador. Bild: EPA/ROBERTO ESCOBAR blod,blodprov,kanyl,nål,sjukdom,spruta,test,virus

Varför slår hjärtat?

Hjärtat slår i genomsnitt 100 000 gånger per dygn. Men vilken funktion uppfyller hjärtat när det slår?

Hjärtat är en del av blodomloppet, som har flera viktiga funktioner. Bland annat transporterar blodomloppet syre från lungorna till vävnaderna och koldioxid i motsatt riktning. Blodomloppet förser också kroppens celler med näring och hjälper oss hålla kroppstemperaturen.

Hjärtat gör alltså att blodet flöder till alla kroppens delar och vävnader. Om blodet slutar att cirkulera i kroppen måste man få igång det igen snabbt. Kroppsdelarna får inte syre och speciellt illa är det här för hjärnan, som får stora skador redan efter 3-5 minuter utan syre.

Hjärtat håller med andra ord igång hela kroppen, också hjärnan. Människan är död som individ när hjärnan slutar fungera.

De röda blodkropparna transporterar syre från lungorna ut i kroppen. Bild: iStock.com blod,erytrocyter,röda_blodkroppar,webbdoktorn
Hjärtat sitter mellan lungorna i bröstkorgen. Bild: YLE/Seppo Sarkkinen bukspottkörtel,lever,lungor,människokroppen,tarmar,webbdoktorn

Hur fungerar hjärtat?

Hjärtat delas i två delar av en muskelvägg. På så sätt består hjärtat av två halvor, vänster och höger halva. Båda halvorna har ett förmak och en kammare, som sammandras turvis. Förmaken är lite mindre och har tunna väggar och kamrarna som är lite större har tjocka väggar.

Runtom i kroppen strömmar blodet genom olika ådror, som kallas blodkärl. Det finns tre slag av blodkärl: artärer, vener och kapillärer.

Det högra förmaket i hjärtat tar emot blod som kommer tillbaka från kroppen. Blodet kommer till förmaket genom två vener, den övre och nedre hålvenen. Höger kammare pumpar blodet till lungorna för syresättning.

Vänster förmak tar i sin tur emot blod som syresatts i lungorna. Vänster kammare pumpar sedan det syresatta blodet ut till kroppen via stora kroppspulsådern, som också kallas för aorta.

Så får hjärtat alltså blod från kroppen, som det pumpar till lungorna och igen vidare i blodomloppet.

Se hjärtats delar:

Hjärtats delarHjärtats delar
Bild: Eric Pierce/ Wikimedia commons/ CC-Share Alike 3.0 Unported, Eric Pierce/ Wikimedia commons/ CC-Share Alike 3.0 Unported /Yle
Hjärta i genomskärning Bild: Yle blodomloppet,hjärtat

Så flöder blodet i hjärtat: I det högra förmaket kommer blodet in via hålvener (blå). Det pumpas till lungorna via lungpulsådern (lila). Till vänster förmak kommer blodet från lungvener (små röda). Vänstra kammaren pumpar blodet ut i kroppen via aortan (stor röd).

Artärer, vener och kapillärer

När hjärtat slår uppstår ett tryck i de stora artärerna, som fylls med blod som åker ut i kroppen. Det här trycket kallas blodtryck, ett värde som förändras med åldern.

Artärerna för blod från hjärtat till kroppens olika delar. Man kan känna när blod pumpas ut i artärerna bland annat på halsen eller i handloven. Då känner man på pulsen.

De ådror som för blod tillbaka till hjärtat kallas däremot för vener. Mellan artärerna och venerna finns kapillärer, som är mycket tunna blodkärl. Ämnesombytet mellan blodet och vävnaderna sker via kapillärerna.

Blodkärlen i en kropp bildar ett omfattande nätverk. Tillsammans skulle en enda människorkropps artärer, vener och kapillärer bilda en ådra så lång att den räcks två gånger runt hela jordklotet.

Hjärthälsa

Liksom andra muskler kan man träna hjärtat och att vara fysiskt aktiv gör gott också åt hjärtat. Till skillnad från andra muskler blir hjärtat inte trött vid fysisk påfrestning.

Hos en vuxen väger hjärtat ungefär 300 gram, men hos en vältränad person kan det väga till och med 550 gram. Ett vältränat hjärta slår långsammare i viloläge än en normal människas hjärta. Normalt är hjärtat ungefär lika stort som ens egen knytnäve.

Dieten i Finland har länge varit ohälsosam för hjärtat, då man tidigare har ätit mycket smör, grädde och kött. De här råvarorna innehåller mättat fett som höjer blodets kolesterolhalt. Kolesterol är fett som behövs i kroppen, men när det finns för mycket kolesterol samlas det i blodkärlens väggar och gör att de blir för trånga. Det kan i sin tur leda till hjärtinfarkt.

För mycket salt och stress har också konstaterats vara illa för hjärtat, medan fleromättade fetter och i synnerhet fiskfetter gör gott åt hjärtat. Att annars äta och leva hälsosamt och undvika övervikt och rökning förknippas med ett friskt hjärta.

Trots att motion är bra kan det vara farligt för hjärtat att idrotta när man är sjuk. Vänta därför tills du tillfrisknat ordentligt innan du ger dig ut och sportar.

Fysisk ansträngning är bra för hjärtat. Pensionärer motionerar i en gymnastiksal. Bild: YLE / Hanna Othman aerobic,borgå,borgå idrottshall,gymnastik,motion,motionera,pensionär,seniorer,seniorgymnastik,seniorjumppa,äldre
Dieten i Finland har historiskt sett varit ogynnsam för hjärtat. Korvar i Chef Wotkin's fabriksaffär Bild: Yle/Helena von Alfthan chef wotkins,korv

Hjärtat - en symbol för kärlek

Hjärtat är inte bara väldigt viktigt för oss biologiskt. Organet har en helt egen symbolisk betydelse och står för människans samvete, känslor och för kärleken.

Redan de gamla egyptierna såg hjärtat som källan till allt som var mänskligt. Kroppen fungerade tack vare hjärtat och glädje och sorg kändes i hjärtat, där människans förnuft, känslor och vilja också fanns. I gamla indiankulturer var hjärtat livets och själens säte. Många av våra uppfattningar om hjärtat kommer från Bibeln, där det förbinds med känslor och samvete.

Hjärtsymbolen härstammar från 1000-talet och för tusen år sedan användes hjärtsymbolen bland annat i kärleksdikter för att uttrycka känslor. Men varför symbolen ser ut som den gör är inte riktigt säkert. Många teorier pekar på att symbolen har fått sin form av element av världslig kärlek, först och främst av formen på en kvinnas kroppsdelar.

Hjärtsymbolen liknar formen på bågen av en kvinnas bröst eller en kvinnas bak. Vidare tror man att hjärtats form kan försöka likna kvinnans yttre könsorgan eller ett par testiklar. Det kunde förklara varför hjärtat var en så populär tatuering bland sjömän, som var ute till sjöss i långa perioder.

Det finns också mer romantiska teorier, som att hjärtsymbolen efterliknar pilspetsen på Amors pilar eller att konturen av ett hjärta uppstår mellan två människor som kysser varandra.

Hjärtan Bild: Arja Lento godi,hjärta,hjärtan,karkki,smältpunkt
En demonstration för en liberalare kyrka ordnades i Helsingfors på fredagen Bild: Yle demonstration,helsingfors,hjärta,homodebatt,homosexualitet,homosexuella,kärlek,religion

Vår uppfattning är att kärleken bor i hjärtat och har man ett brustet hjärta betyder det att man har kärleksbekymmer. Ibland kan man vara så ledsen att man känner en hård smärta i bröstet och då ska man inte vifta bort det som hjärtesorg - vid akut stress kan det hända att hjärtat tvingas pumpa mer än det klarar av.

Hjärtat kan med andra ord reagera på starka psykiska bedrövelser. Så att hjärtat hänger ihop med våra känslor är kanske inte alls så långsökt.

Testa dig! Vad vet du om hjärtat?

Hur många slag slår ett hjärta i minuten (i viloläge)?

Var i kroppen ligger hjärtat?

Hjärtat håller igång kroppens ...

Hur får blodet i sig syre?

Vilken blodådra är minst?

Hur stort är ditt hjärta?

Hjärtat är i dag en symbol för ...

Hur mycket blod pumpar hjärtat på ett dygn?

Källor: Nationalencyklopedin.se om hjärtat, Rönkä, Jeronen m.fl: Högstadiebiologi (Söderströms & C:o Förlags Ab), Tast, Tyrväinen m.fl: Skolans biologi - Människan och hälsan (Schildts), Hjärta och blodomlopp på 1177 Vårdguiden, Tiede.fi om hjärtat, Yle X3M: Ditt hjärta kan brista

 • Misstänkt handgranat hittat i Kista

  Området är avspärrat.

  Ett misstänkte föremål har hittats i närheten av polishuset på Kista torg, rapporterar Aftonbladet. Det ska röra sig om en handgranat och bombgruppen sägs vara på väg.

 • Ont i snoppen efter första gången

  Ont i snoppen och sår på förhuden. Vad göra?

  För några dagar sedan blev jag av med oskulden, utan kondom. Nu när jag ska runka gör det ont när jag drar tillbaka förhuden. Jag har dessutom sår på snoppen, längst ut på förhuden. Vad kan det här bero på?

 • Ointresserad av sex

  Jag tänker aldrig på sex. Är det normalt?

  Jag är en tjej på femton år som aldrig tänker på sex, aldrig blir upphetsad av porrfilm och aldrig ens har tänkt tanken att jag vill pröva på sex. Är det onormalt?

Läs också

 • IS-appar: Barn ska räkna stormgevär

  Tyskland varnar för propaganda riktad till barn.

  I Tyskland varnar barnskyddsorganisationer för att islamister har börjat använda sig av olika dator- och telefonappar för att indoktrinera barn. Apparna som ska få barnen att lära sig bokstäver och siffror är samtidigt reklam och propaganda för terrororganisationen Islamiska staten.

 • Frihet är att vara oälskad

  Ida Henrikson träffar författaren Tone Schunnesson.

  I veckans avsnitt av bokpodden Hietanen & Henrikson har Henrikson läst om droger, framgångsförakt och marxism i Tone Schunnessons roman Tripprapporter och träffat författaren i Stockholm.

Vetamix

 • Kalevala lade grunden till finländsk kultur

  Kalevala är Finlands nationalepos.

  Berättelser om hur världen blev till, om hjältar, skurkar och onda makter, om mytiska föremål och magiska skeenden - det är Kalevala. På Kalevaladagen firar vi den finska kulturens dag.

 • Vad vet du om Kalevala?

  Testa dina kunskaper om vårt nationalepos!

  Kalevala är en invecklad historia där hjältarna inte alltid är goda och döden inte nödvändigtvis är någon slutpunkt. Har du koll på Väinämöinen, Joukahainen och Iku-Turso? Hur mycket vet du om Finlands nationalepos?

 • Skidteknik för nybörjare

  Med rätt skidteknik kan du åka skidor som ett proffs.

  Längdskidåkning är mycket bra och effektiv konditionsträning. Hela kroppen får sig en ordentlig genomgång då man använder sig av kroppens alla muskelgrupper. Här lär du dig lätt diagnonalåkning, något svårare dubbelstakning och den mycket effektiv fristilen, eller skate.

 • Digiträning – testa din digikompetens

  Ta digitestet och se om du är utrustad för en digital värld.

  Skulle du klara dig i en värld utan butiker, banker och biljettkassor där allt sköts på internet? Gör vårt digitest så vet du hur väl utrustad du är för en digital värld.

 • Digiträning 14: Hitta bilder du får använda fritt

  Det kryllar av bilder på nätet, men vilka får du använda?

  Det finns massor med bilder på nätet som du med vissa restriktioner kan använda. När du känner till principerna kan du använda bilder som upphovsmannen har definierat som fria att använda.

 • Digiträning 15: Säg hej med en emoji!

  Lär dig att ta i bruk emojier.

  Får du underliga meddelanden från din kompis? Det här kan bero på att din mobil saknar ett tangentbord som stöder emojier. I den här digiträningen lär du dig att installera emoji-tangentbordet.

 • Gnomens guide till fysiken

  Gnomen söker svar på fysikens lagar.

  I serien Gnomens guide till fysiken vandrar gnomen omkring I trollkarlens stora hus och söker svar på fysikens lagar. Kan svaren hittas hos trollkarlen, hos forskaren, hos astronauten i rymden eller i programmet Fysiksport på den gamla teven i städskrubben?

 • Planeterna i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem: Merkurius, Venus, Tellus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Planeterna kretsar runt solen som är den stjärna som ligger närmast oss.

 • Extremrörelser kan manipulera sökmotorer

  Hur fungerar Google egentligen?

  Hur funkar sökmotorer egentligen? Varför kommer vissa resultat alltid högst upp? Enligt Benjamin Särkkä som arbetar med informationssäkerhet säger att sökmotorer ofta manipuleras av sidor med alternativ sanning.

 • Minna Canth kämpade för jämställdhet

  Om författarens liv, karriär och verk.

  Journalisten och författaren Minna Canth var en viktig samhällspåverkare som lyfte fram arbetarnas och kvinnornas ställning. Hon etablerade realismen i den finska litteraturen och kallas även för den finländska feminismens moder. Idag firar vi hennes minne den 19 mars, som också är den officiella dagen för jämställdhet.

 • Edith Södergran - en poet före sin tid

  Edith Södergran var en av sitt sekels stora poeter.

  Edith Södergran ses som en av Nordens största poeter. Hennes nyskapande dikter och deras för tiden ovanliga innehåll och fria form gjorde att man inte riktigt förstod henne medan hon levde. I dag har hon påverkat flera generationer av författare.

 • Introduktion till programmering

  Programmering för elever i årskurs 1-6

  I den här filmen presenteras tankar om hur man kan introducera dataprogrammering i de lägsta årskurserna med praktiska metoder. I och med LP 2016 ska dataprogrammering tas in som en del av matematikundervisningen. Filmen ska samtidigt inspirera till utomhusmatematik Varför programmering? Diskutera i klasserna varför man ska lära sig att programmera i skolan? Det handlar bl.a.

 • Övningar i logiskt tänkande

  Övningar i logiskt tänkande för barn i lågstadieålder.

  Nedan hittar ni 7 stycken videor med matematiska problem för barn i årskurs 1-9.

 • Grymt härligt i Norden

  Här kan du se alla avsnitt av serien Grymt härligt i Norden.

  Professor Stranglövs assistent Grisen har ätit upp bilderna till bibliotekets mest dyrbara bok. Nu måste Grisen resa runt i Norden och ta nya bilder så att Stranglöv skall kunna återlämna boken till biblioteket.

 • "Grisens resa i Finland" visar historiska platser

  12 avsnitt med "Grisen" som reser runt i Finland.

  Den bekanta grisen från serien "Grymt härligt i Norden" reser i den här serien runt i Finland och bekantar sig med olika historiska platser. Serien är lämplig för lågstadieklasser.

 • Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Kaj Kunnas: Det är ett val att vara positiv

  Är Finlands mest positiva person någonsin sur?

  Är Finlands mest positiva person någonsin sur? Bland annat det här frågade Nyhetsskolans reportrar årets mest positiva finländare Kaj Kunnas. Läs också Kunnas tips på hur du kan välja att vara positiv.

 • Varför blir någon flykting?

  Över 40 000 människor blir flyktingar varje dag.

  Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt i världen. Det finns idag över 60 miljoner människor på flykt i världen. Hälften av dem är barn. Den här artikeln försöker åskådliggöra situationen just nu.

 • Hajbo Nytt: Vad betyder asyl?

  Kolla in senaste Hajbo Nytt.

  Också vuxna har svårt att hålla reda på vad orden har med flyktingar att göra betyder. Ord som asyl, flykting och familjeåterförening. Det är viktigt att veta vad de betyder. Gör man inte det är det svårt att tala om saken och följa med nyheter. Därför frågade Hajbo Andreas von Weissenberg pa Röda Korset vad de viktigaste orden betyder.

 • Att stöda elever med specialbehov

  Hur undervisa elever som behöver särskilt stöd?

  Alla elever har rätt att bli sedda, få stöd och uppmuntran. Det kan vara prövande för klassläraren, speciellt om det finns flera i klassen med särskilda behov. I de här avsnitten av Håltimmen får vi tips om hur man kan stöda elever med gestaltningssvårigheter och med Downs syndrom. Elever som skolkar och elever som behöver större utmaningar än sina klasskamrater.

 • Räven - ett anpassningsbart rovdjur

  Där det finns mat, finns ofta också rävar.

  Rävar kan man träffa på nästan överallt. De anpassar sig väl till olika miljöer och är inte särskilt kräsna med sin föda. Där det finns mat, finns ofta också rävar.

 • Björnen är Finlands nationaldjur

  Brunbjörnen är det farligaste rovdjuret i Finland.

  Björnen (Ursus arctos) är Finlands nationaldjur och Europas största rovdjur. Brunbjörnen är också det farligaste rovdjuret i Finland, men lyckligtvis är den skygg och undviker närkontakt med människor. Den stiliga och kraftiga brunbjörnen har genom tiderna fascinerat oss människor.

 • Fräscha upp dina kunskaper i första hjälpen!

  De här kunskaperna i första hjälpen kan rädda liv.

  Vet du vad man ska göra om en person plötsligt förlorar medvetandet? Hur återupplivar man en livlös person? Fräscha upp dina kunskaper i första hjälpen med hjälp av de här tipsen.

 • Kroppen tar stryk av sprit

  Alkohol påverkar en växande kropp på många dåliga sätt.

  Det är inte bra att dricka mycket alkohol det vet de flesta. Men varför det är farligare att dricka som ung är kanske inte lika känt. Här är några av de största farorna med att dricka alkohol i tonåren.

 • Hjärtat - livets motor

  Hjärtat är vår viktigaste muskel.

  Hjärtat är vår viktigaste muskel. Det pumpar outtröttligt blod till kroppens alla delar så länge vi lever. När hjärtat slutar slå tar livet slut - och därför förknippas också hjärtat med känslor och kärlek.

Nyligen publicerat - Vetamix