Hoppa till huvudinnehåll

IFK bättre i ligans toppmöte - Rask segerskytt

Joonas Rask avgjorde toppmötet. Joonas Rask avgjorde toppmötet. Bild: Lehtikuva helsingfors ifk,joonas rask

Helsingfors IFK håller undan i toppen av ishockeyligan. På fredagskvällen slog IFK gästande Jyp med 3-2 i en match där Joonas Rask blev segerskytt.

Gästande Jyp gick upp i en 1-0 ledning efter knappa fem minuter, men vid tiden 10.39 kom IFK ikapp genom Jasse Ikonen.

Roope Hintz förde upp hemmalaget i en 2-1 ledning i mittenperioden och vid den fullträffen gick en av passningspoängen till målvakten Kevin Lankinen.

Strax innan den andra pausvilan lyckades Jyp kvittera genom Miika Lahti.

Klockan i ishallen i Helsingfors stannade på 55.57 när Joonas Rask på passning av Mika Partanen och Hintz gjorde 3-2 till IFK i powerplay.

IFK tog tre poäng och avståndet i toppen av tabellen är nu fyra poäng till Kärpät.

I Vasa gick matchen mellan Sport och Kärpät till förlängning vid ställningen 1-1. Hemmalaget tog en skön revansch för förlusten i Uleåborg på torsdagen när Charles Bertrand avgjorde vid tiden 60.14 med sitt och lagets andra mål för dagen.

- Benen var tunga men vi beslöt inom laget att vi tar bonuspoängen och det gick vägen, konstaterade Sport-målvakten Mika Järvinen till Yle Puhe.

- Igår var Kärpät bättre, men idag tyckte jag att vi var det bättre laget. Det var skönt att vinna, tydligen betyder hemmarinken ändå en hel del, det var roligt med mycket folk, fortsatte Järvinen.

I Tavastehus slog HPK gästande KalPa knappt med 1-0. Eero Somervuori gjorde segermålet i mittenperioden i powerplay och Samu Perhonen höll en enkel nolla i mål – han behövde bara parera 14 skott.

Tappara slog Pelicans med 4-1 i hemmahallen i Tammerfors även om man hamnade i ett tidigt underläge. Tack vare mål av Jukka Peltola, Kristian Kuusela, Jani Lajunen och Jan-Mikael Järvinen kunde Tappara vinna komfortabelt inför 4347 ögonpar i Hakametsä.

Det blev seger med exakt samma siffror för ligans andra Tammerfors-lag. Ilves hade åkt till Villmannstrand och skrällde rejält när man slog tabellfemman SaiPa med 4-1. Eemeli Suomi (1+1) och Veli-Matti Vittasmäki (0+2) var de huvudsakliga segerarkitekterna.

KooKoo tog viktiga tre poäng i hemmahallen i kampen om den sista slutspelsplatsen. Kouvola-laget besegrade gästande TPS med 4-3.

Tomi Peltonen avgjorde matchen med den tredje periodens enda mål.

- Vi spelar nästan slutspel varje dag så som läget är just nu. Det här var en oerhört viktig seger för oss, konstaterade Peltonen i Yle Puhes sändning.

I västkustderbyt mellan Ässät och Lukko var det Björneborgarnas marsch som gällde. När Filip Riska drog på sig en 5+20 minuters utvisning i den första perioden gjorde Antti Kerälä 1-0 för hemmalaget och tog initiativet.

Jarno Kärki, Masi Marjamäki och Semir Ben-Amor ökade på till 4-0 innan Ville Vahalahti reducerade för gästerna.

Slutsiffrorna i Isomäki-hallen skrevs slutligen 5-2 till Ässät.

Resultat, ishockeyligan:

HIFK - JYP 3-2 (1-1,1-1,1-0)
0-1 Darryl Boyce, 1-1 Jasse Ikonen, 2-1 Roope Hintz, 2-2 Miika Lahti, 3-2 Joonas Rask

HPK - KalPa 1-0 (0-0,1-0,0-0)
1-0 Eero Somervuori

KooKoo - TPS 4-3 (1-0,2-3,1-0)
1-0 Juha-Pekka Haataja, 1-1 Jussi Makkonen, 2-1 Jan-Mikael Juutilainen, 2-2 Tomi Kallio, 2-3 Francis Pare, 3-3 Ari Vallin, 4-3 Tomi Peltonen

SaiPa - Ilves 1-4 (1-2,0-0,0-2)
1-0 David McIntyre, 1-1 Kai Kantola, 1-2 Ville Menskanen, 1-3 Marcus Jokinen, 1-4 Eemeli Suomi

Sport - Kärpät e.fl 2-1 (1-1,0-0,0-0)
1-0 Charles Bertrand, 1-1 Esa Pirnes, 2-1 Charles Bertrand (60.14)

Tappara - Pelicans 4-1 (2-1,1-0,1-0)
0-1 Ryan Potulny, 1-1 Jukka Peltola, 2-1 Kristian Kuusela, 3-1 Jani Lajunen, 4-1 Jan-Mikael Järvinen

Ässät - Lukko 5-2 (1-0,4-1,0-1)
1-0 Antti Kerälä, 2-0 Jarno Kärki, 3-0 Masi Marjamäki, 4-0 Semir Ben-Amor, 4-1 Ville Vahalahti, 5-1 Mikael Saha, 5-2 Teemu Nurmi

Kolla in tabellen!

 • Omfattande markoffensiv mot östra Aleppo

  Regerinsarmén och dess allierade anfaller med stridsvagnar.

  Efter flera dagars intensiva flygräder har syriska regeringsstyrkor och allierade miliser inlett en markoffensiv på fyra fronter mot de rebellkontrollerade delarna av Aleppo. Samtidigt vädjar WHO om humanitära korridorer för att evakuera sårade.

 • Expert sågar nya vårdrekommendationerna

  Professor vid Åbo universitet efterlyser kraftigare tag.

  De nya vårdrekommendationerna för hälsoproblem relaterade till fuktskador får nu kritik från forskarhåll. Tandlöst och fel prioriteringar, säger Tuula Putus, professor i yrkeshälsovård och miljömedicin vid Åbo universitet.

 • Hemliga missiltest i Finland gjorda för holländsk haverikommission

  Nya test: Rysk Buk-missil sköt ner malaysiska MH-17-planet.

  Hemliga missiltest har utförts i Finland i anslutning till utredningen kring nedskjutningen av det malaysiska MH-17-planet i östra Ukraina för två år sedan. Enligt testresultaten var det en rysk Buk-missil, som sköt ner planet.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport