Hoppa till huvudinnehåll

Läkare stoppas för vård av sköldkörtelpatienter

En förstorad sköldkörtel behöver ibland undersökas med ultraljud
En förstorad sköldkörtel behöver ibland undersökas med ultraljud Bild: ©iStockphoto.com/zilli hals

Övervakningsmyndigheten Valvira har begränsat fem läkares rättigheter att ta hand om sköldkörtelpatienter. De fem läkarna får inte vårda sina patienters sköldkörtelsjukdomar eller skriva ut sköldkörtelhormon till patienterna.

Enligt medicinalrådet Markus Henriksson vid Valvira har ett tiotal läkare varit under uppsikt då det gäller sköldkörtelsbehandlingar de senaste åren. Valvira måste ingripa om ingenting annat hjälper för att säkra patientsäkerheten, säger han.

Enligt Valvira har läkarna undersökt, vårdat och följt upp ett flertal patienter på ett olämpligt och otillräckligt sätt och skrivit ut sköldkörtelhormon på medicinskt otillräckliga grunder.

Många patienter har fått vad som närmast liknar överaktiv sköldkörtel. Det har lett till att patientsäkerheten har äventyrats och till allvarliga skadeverkningar, motiverar Valvira.

Omdebatterat ämne

Markus Henriksson säger att Valvira på sociala medier har anklagats för att föra en agenda mot vissa mediciner.

Han säger att det här fallet inte handlar om vilken medicin som skrivs ut, utan om att patienterna ska undersökas och att vården ska följas upp på rätt sätt.

Sköldkörtelvården är ett eldfängt ämne i Finland och Valvira har också fått hård kritik för sitt agerande.

På webbplatsen Adressit.com finns till exempel en adress mot att Valvira ingriper i vården av sköldkörtelproblem. Den har samlat över 11 000 underskrifter.

Yle Uutiset/Kreeta-Maria Kivioja

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes