Hoppa till huvudinnehåll

Nya regler för kommentarerna

Svenska Yles webbchef Mattias Erkkilä säger att kommentarsfunktionen stängs för vissa artiklar eftersom kommentarsfältet ska vara en tjänst främst för läsaren, inte för den som kommenterar.

Har stämningarna varit för hätska?

- Vissa ämnen brukar förorsaka en polariserad debatt som inte tillför diskussionen något.

Vilka ämnen?

- Frågor som gäller rysk politik och flyktingar är sådana där vi numera stänger kommentarsfunktionen. Kommentarmöjligheten finns inte heller längre under artiklar som handlar brott och olyckor, eller om vi har en personintervju som kan väcka så starka känslor att kommentarerna inte blir konstruktiva.

Frågor som gäller rysk politik och flyktingar är sådana där vi numera stänger kommentarsfunktionen.

- Vi önskar att dessa diskussioner förs vid sådana tillfällen där vi själva kan delta bättre.

Hur?

- Både genom att moderera och genom att som journalister delta i diskussionen.

Är folk arga nu när de inte får kommentera under alla artiklar?

- Bara några arga kommentarer har kommit. Ingen har kontaktat mig direkt angående det här.

Kunde man ta i bruk en funktion där folk skulle kommentera utan att vara anonyma?

- Det är en bra idé och vi jobbar med möjligheten att man loggar in med eget namn och med egen identitet. Samtidigt finns det många orsaker som talar för möjligheten att få uttrycka sig anonymt. Svenskfinland är ett litet samhälle och kommer man från en liten ort är det viktigt att kunna uttala sig om känsliga frågor också utan att avslöja sin identitet.

Svenskfinland är ett litet samhälle och kommer man från en liten ort är det viktigt att kunna uttala sig om känsliga frågor också utan att avslöja sin identitet.

Vad är din hälsning till läsarna på Svenska Yles webbsida?

- Fortsätt gärna att kommentera, men gör det i vänlig ton. Det ska vara trevligt och till och med roligt att kommunicera på våra sidor.

- Ibland är vi tvungna att ta bort kommentarer som annars är välskrivna, men som är skrivna i en så elak ton att vi inte kan publicera dem.

- Tänk på tonen i hela inlägget. Håll dig till sak och debattera konstruktivt. Upprepa dig inte och tänk på läsaren, inte bara på dig själv och de andra kommentatorerna.

- Vi går inte in i kommentarerna och redigerar, därför händer det att en annars bra kommentar blir opublicerad bara för att den innehåller ett elakt ord.

Det händer att en annars bra kommentar blir opublicerad bara för att den innehåller ett elakt ord.


Artikeln uppdaterad 13.2.2016 kl. 20.22 - Det andra citatet har ändrats. Tidigare stod det "frågor som gäller Ryssland" medan det nu är ändrat till "rysk politik".