Hoppa till huvudinnehåll

Oscarsgalan 2016 med politiska dokumentärer

Oscargalan 25.2.2012
Oscargalan 25.2.2012 Bild: EPA/PAUL BUCK oscargalan 25.2.2012

En segertippad dokumentär handlar om masslakten för 50 år sedan på påstådda kommunister i Indonesien när också Hollywood hade drabbats av en kommunistjakt.

Genomgående teman i de flesta filmerna är våldet på olika håll i världen och de mänskliga rättigheterna.

Filmen The Look of Silence, Den tysta blicken, har tilldelats flera tiotals priser och utmärkelser och den utsågs till en av fjolårets bästa filmer både i USA och England.

Den är en stark uppföljare till den prisbelönade filmen The Act of Killing av den amerikanska regissören Joshua Oppenheimer. Den filmen lät ironiskt mördarna fritt återge hur de gick tillväga när de mördade sina landsmän.

USA:s roll

När filmen visades för medlemmar av amerikanska kongressen krävde regissören att USA måste erkänna sin roll i dödandet.

Hans nya film lägger fokus på offren och de överlevande efter massakern som Indonesien än idag vägrar att officiellt erkänna.

Ögonläkaren Adi intervjuar i filmen mördare som också har torterat och dödat hans egen storebror.

Adi kommer dem inpå livet genom att göra ögontester på männen. Det framkallar bilden av en självvald blindhet bland förövarna som normalt vägrar tala om brotten. Det är den tysta blicken.

Det har gått 50 år sedan general Suharto 1965 tog makten i Indonesien. Massgravar har senare avslöjat att upp till två eller tre miljoner indonesier då kan ha blivit dödade av antikommunistiska delar av armén i samarbete med civila.

Filmerna har brutit tystnaden om massakern som inte intresserade USA eller västvärlden under det kalla kriget.

De Oscarsnominerade

Bästa dokumentär (långfilm)

"Amy"

"Cartel Land"

"The Look of Silence"

"What Happened, Miss Simone"

"Winter on Fire: Ukraine's Fight For Freedom"

En actionfilm ur verkliga livet

Den ryska filmregissören Evgeny Afineevsky har gjort dokumentärfilmen Winter on Fire om ukrainarnas kamp för frihet direkt vid frontlinjen.

Den börjar med att visa fredliga demonstrationer på gatorna i Kiev när ukrainarna ville fullfölja avtalet om ett samarbete med EU.

Tre månader senare hade säkerhetsstyrkorna skapat en krigszon av huvudstaden.

Kritikerna berömmer filmen för att visa vad som verkligen hände på gatan med början hösten 2013 där kameramannen röde sig mitt i handlingens drama.

Filmen visar modet och passionen hos demonstranterna som kämpar mot den postsovjetiska polisen, militsia, för att bygga upp ett nytt samhälle.

Den får extra aktualitet av att poliskåren i Ukraina nu har förnyats med unga poliser, en fjärdedel kvinnor, som vägrar kräva eller ta emot mutor.

Många av de nya poliserna deltog i demonstrationerna och ukrainarna har stort förtroende för dem i motsats till det gamla polisgardet.

En film som kommer direkt från USA:s egen bakgård är Cartel Land som handlar om beväpnade medborgargarden på båda sidor om gränsen till Mexiko.

Filmaren Matthew Heineman har fått mycket beröm för sitt kamera-arbete som har skapat en otrolig resa in i drogkartellernas stridszon. Det är en krigsdokumentär som helt bygger på autentiska intervjuer och på ovanligt vackra bilder för en våldsam dokumentär.

- Jag trodde jag skulle göra en enkel film, lite som en klassisk västern där det goda kämpar mot det onda. Men vad som händer är att de som strider mot det onda själva blir onda, säger Heineman.

100.000 dödade mexikaner

Han anser att filmen handlar om det lidande mexikanska folket med 100.000 döda sedan 2007. Orsaken finns både i den korrumperade regeringen och amerikanernas aptit på droger.

En kvalitetsgaranti är producenten Kathryn Bigelow som tidigare har vunnit en Oscar för bästa regi för krigsfilmen The Hurt Locker. Den fick sammanlagt sex Oscar och ytterligare nästan 100 priser för sin starka dokumentära prägel, trots att den var filmad i Amman i Jordanien.

- Krigets snuskiga lilla hemlighet är att en del män älskar det, sade regissören Kathryn Bigelow om filmen från 2008.

Multitalangen Nina Simone

En emotsedd film om en stor artist är filmen What Happened, Miss Simone? med hittills okända inspelningar och filmmaterial med Nina Simone, "High Priestess of Soul".

Den premiärvisades på Sundance filmfestival 2015 och fick lysande kritik. Regissören Liz Garbus låter Nina Simone framföra flera av sina bästa låtar där hon sjunger och spelar piano.

Simone var utbildad klassisk pianist som satsade på jazzen och blev berömd för sina många stilarter. Men hon måste flytta till Paris för att komma undan problemen med den utbredda rasismen i USA.

Som en förespråkare av Black Power framstod hon som kontroversiell, också för att hon engagerade sig mot kriget i Vietnam och för medborgarrättsrörelsen.

Hennes låt från 1958 My Babe Just Cares for Me blev plötsligt på 1980-talet en klubbhit i Paris och en internationell hit.

Den femte dokumentären som är nominerad för en Oscar är den nya filmen om Amy Winehouse.

Den börjar med en hemgjord film med Amy som fjortonåring och slutar med hennes död i alkoholförgiftning den 23 juli 2011 i sitt hem i Camden i norra London.

Också den här filmen visar hittills okända inspelningar med artisten.

Brittiskt rekord

Vi ser henne videofilmad i en taxi med vännen Tyler James i januari 2001 och på semester på Mallorca i Spanien med väninnan Lauren Gilbert i augusti 2005.

Filmen slog rekord i England vid premiären där den tog in 3 miljoner pund under det första veckoslutet.

För regin svarar den indiska engelsmannen Asif Kapadia, 41.

Fram till början av februari i år har filmen vunnit 23 priser och fått 33 nomineringar.

Oscarsgalan 2016 belönar insatser inom filmen från 2015. Den kommer att hållas på Dolby Theatre i Los Angeles den 28 februari 2016.

För första gången kan du nu också höra kommentarer på Svenska Yle när Yle Teema sänder galan direkt från Hollywood och via flerljud. Sändningen pågår i flera timmar söndagen den 28 februari till morgonnatten på måndag.