Hoppa till huvudinnehåll

Päivi Storgård: Strömfors bruk har fått ny ström!

Författaren och redaktören Päivi Storgård trivs i Strömfors bruk
Päivi Storgård med familj och katter trivs i Strömfors bruk Författaren och redaktören Päivi Storgård trivs i Strömfors bruk Bild: Yle/Sune Bergström Päivi Storgård,redaktör

Författaren, redaktören och expolitikern Päivi Storgård började sitt nya liv i Strömfors bruk i Lovisa när hon fyllde femtio.

- Jag har alltid varit galen i historia och i synnerhet i brukshistoria. Min mormors mor och mormors far jobbade på Billnäs bruk.

Då Päivi Storgård gifte sig med Johan Storgård skaffade paret en lägenhet på bruket i Mathildedal, gamla Tykö, numera Salo. Storgård känner sig hemma i alla bruksbyar i Finland.

- Då vi skilde oss förlorade jag Mathildedal där jag brukade skriva och vara i lugn och ro. Jag letade i Billnäs först men det var alldeles för dyrt, Fiskars samma sak. Men sedan tänkte jag, herregud, men det finns ju Strömfors bruk!

Strömfors bruk i Lovisa är ganska tomt på turister vintertid
Strömfors bruk är ganska tomt på turister den här tiden på året Strömfors bruk i Lovisa är ganska tomt på turister vintertid Bild: Yle/Sune Bergström lovisa

Storgård hittade en hyreslägenhet i Strömfors bruk och det tog inte många månader innan hon förälskade sig i sin granne. Nu har de flyttat in i ett drygt 200 år gammalt hus där Päivi Storgård trivs och känner sig hemma.

Just nu skriver hon på en kärleksroman samtidigt som hon är volontärspråklärare för asylsökande unga från Afghanistan. Det är veckans höjdpunkt för pojkarna att få komma hem till Storgård och där lära sig grunderna i finska och svenska.

Päivi Storgård undervisar asylsökande i Strömfors.
Päivi Storgård lär "sina afghanska pojkar" finska och svenska Päivi Storgård undervisar asylsökande i Strömfors. Bild: Heidi Finnilä Päivi Storgård,zabidullah nikzad

De asylsökande unga männen har flytt kriget i Afghanistan och är nu inhysta i nedlagda Strömfors Electrics trånga bostadsbaracker i väntan på beslut om de får asyl i Finland eller inte.
Porten till Strömfors Electric i Strömfors bruk i Lovisa
Strömfors Electrics gamla bostadsbaracker inhyser nu fyrtio unga asylsökande män från Afghanistan Porten till Strömfors Electric i Strömfors bruk i Lovisa Bild: Yle/Sune Bergström lovisa,Schneider Electric Finland

Päivi Storgård har snabbt blivit du med byborna och är redan medlem i byaföreningens styrelse.

- Fabriken Strömfors Electric lades ned förra sommaren. Nu har Strömfors bruk fått ny ström - vi ska bli en by för natur, sport, vildmarksliv och välmående överhuvudtaget. Jag tror på det här, det är ingen idé att tävla med Fiskars med hantverk och sådant.

Marjut Ståhls i Virginia af Forselles skepnad guidar turister i Strömfors kyrka och bruk
Hennes nåd, järnfrun Virginia af Forselles presenterar Strömfors bruksmuseum för turister Marjut Ståhls i Virginia af Forselles skepnad guidar turister i Strömfors kyrka och bruk Bild: Yle/Sune Bergström bruksort

Läs också