Hoppa till huvudinnehåll

Se upp Melodifestivalen - här kommer Krista Siegfrids

Krista Siegfrids
Krista Siegfrids Krista Siegfrids Bild: Janne Danielsson/SVT och Melodifestivalen 2016 Krista Siegfrids,Melodifestivalen

Krista Siegfrids barndomsdröm går i uppfyllelse på lördag då hon deltar i Melodifestivalen med sin låt Faller. Lilian Brunell träffade Krista i Malmö och tog ett snack kring förväntningarna inför lördagens tävling.

Förra veckan var Krista Siegfrids programledare i Tävlingen för ny musik UMK och nu tävlar hon själv i Melodifestivalen, i deltävling två som äger rum lördag 13.2 i Malmö.

Hur hinner du ladda om och ändra fokus?

- Det är många som har frågat mig om det, säger Krista. Förra veckan kopplade jag helt bort Melodifestivalen och koncentrerade mig bara på UMK och programledarjobbet till hundra procent. Direkt när sändningen var över snappade jag om till Mello. Det har varit en massa jobb men kul och intensivt och jag har helt enkelt inte hunnit bli nervös.

- Ju mer jag gör av olika grejer desto tryggare blir jag i mig själv och så har jag lärt mig att inte stressa upp mig, berättar Krista. Det gjorde jag mycket mer förr.

För Krista är Melodifestivalen en barndomsdröm som går nu i uppfyllelse. Här berättar Krista om sin reaktion då hon fick frågan av Christer Björkman, Melodifestivalens exekutiva producent, om att delta i Melodifestivalen:

Sjunger på svenska

Krista Siegfrids tävlar i Melodifestivalen med en låt på svenska, något som kan bli en öppning till den svenska publiken.

- Jag är trots allt en ny artist i Sverige även om vissa kanske kommer ihåg mig från Eurovisionen. För den stora massan är jag helt okänd. Jag ville prova nåt nytt och kände för att testa hur det funkar att skriva låtar på svenska. Det kändes väldigt bra, naturligt, roligt och inspirerande. Nu är jag jättetaggad på att sjunga på svenska.

Det finns de som undrar om Krista kommer att sjunga på finlandssvenska eller sverigesvenska.

- Det frågar alla, säger Krista. Det är intressant och det väcker en hel del känslor. Jag har alltid lyssnat på svensk musik där artisterna sjunger på rikssvenska och det naturliga sättet för mig att sjunga blir därför någon slags rikssvenska. Det flyter bättre och är snyggare i sång. Finlandssvenskan är lite hårdare på något sätt. Men det blir väl någon egen Krista-svenska-variant skulle jag tro.

Deltagarna i deltävling 2 i Malmö 13.2.2016
Krista Siegfrids deltar i deltävling 2 lördag 13.2. Deltagarna i deltävling 2 i Malmö 13.2.2016 Bild: Janne Danielsson/SVT och Melodifestivalen 2016 Melodifestivalen,Krista Siegfrids

Under årens lopp har Krista hunnit uppträda mycket både i Finland och i Sverige. Hon upplever inte att det är någon skillnad på publiken i Finland och Sverige och att det snarare beror på var och vilket ställe man uppträder på.

- I Sverige har jag mest uppträtt för Eurovisionsfans och gaypublik och det är ju bland den bästa och mest entusiastiska publik man kan ha. I Finland har jag många unga fans och de är också otroligt energiska och lever verkligen med på ett härligt sätt.

Också Krista får förklara varför hon pratar svenska fast hon kommer från Finland.

- O ja – hur många gånger som helst. Vissa har full koll och en del har ingen aning, berättar Krista. Ibland håller jag en historielektion men ibland så orkar jag bara inte förklara när någon säger ”gud, vilken bra svenska du pratar”. Då brukar jag svarar att jag gått en tvåveckorskurs och eftersom svenska är ett så lätt språk så pratar jag såhär bra.

Att vara sig själv

Diskussionen om skönhetsoperationer bland unga har gått het bland de finlandssvenska bloggarna sedan artisten och Youtube-stjärnan Sara Maria Forsberg avslöjade att hon opererade in bröstinplantat som 17-åring.

Du har ju delvis en ung publik och är också en förbild för många ungdomar. Hur hanterar du den rollen?

- I Sverige märker jag att skönhetsoperationer är betydligt vanligare än i Finland. När det blev klart att jag skulle vara med i Melodifestivalen så började jag få frågor om huruvida jag ska skönhetsoperera mig för att passa in i Sverige. Det verkar vara en bild av att det är så i Sverige. Nej tack säger jag – det inget jag behöver just nu.

Krista säger att hon gör vad hon kan för att må bra och se bra ut. Hon tränar och försöker ta hand om sig själv och menar att det egentligen handlar om att acceptera sig själv och tycka om sig som man är.

- Jag tror inte det spelar någon roll hur mycket man fixar till sin kropp, säger Krista. Är man inte nöjd i grunden så är man inte. Alla kan ju heller inte se likadana ut. Det skulle ju vara jättetråkigt. Jag försöker charma omgivningen med att vara mig själv.

Klart klädval

Hur väljer man kläder till ett sådant här framträdande?

- Ja det tål att fundera på! Det som är så roligt är att jag ibland får visioner om hur nåt ska vara och se ut och då kan jag inte tänka mig något annat. Så var det med Melodifestivalen.

- På vårt första möte med SVT fick jag frågan om vilka visioner jag har med låten. Jag svarade att jag var öppen för olika förslag men jag har bestämt mig för en sak - det ska vara röda kläder och jag visste vilken look jag ville ha. Inför Melodifestivalen har jag en stylist och det är Jenny ”Velvet” Petterson, som själv är artist och tävlat i Mello. Hon har hjälpt mig att förverkliga min vision. Rött är en styrkefärg för mig och paxad på den färgen.

Ännu har Krista inte tröttnat på Marry Me.

- Nej det har jag inte! På spelningar är det alltid roligt när den låten står i tur. Publiken väntar på den och blir glada, de sjunger med och skriker ding-dong.

De sista förberedelserna

Här har Krista Siegfrids precis stigit av scenen efter generalrepetionen på fredag 12.12:

Svenska Yles Eurovisionssida hittar du allt om Tävlingen för ny musik UMK, Melodifestivalen och Eurovisionen! Glöm inte heller De Eurovisa på Facebook och Instagram!

Intervju och text: Lilian Brunell

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje