Hoppa till huvudinnehåll

Stormakter överens om eldupphör i Syrien

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och USA:s utrikesminister John Kerry i München.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och USA:s utrikesminister John Kerry i München. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och USA:s utrikesminister John Kerry i München. Bild: EPA/SVEN HOPPE John Kerry,Sergej Lavrov

USA och Ryssland meddelade i natt att man har kommit överens om ett slut på fientligheter i Syrien inom en vecka. Man ska samtidigt distribuera hjälp till lidande över hela landet.

Sjutton länder och organisationer som ingår i den så kallade stödgruppen för Syrien, kom överens om ett landsomfattande eldupphör som omfattas av alla väpnade grupper utom Islamiska staten, Jabhat al-Nusra och andra radikala grupper som betraktas som terrorister.

Om och när eldupphöret träder i kraft återupptas även fredsförhandlingarna som kollapsade nyligen i Genève.

Länderna som förhandlade inför säkerhetskonferensen i München, kom också överens om att utsträcka humanitärt bistånd till alla utsatta, särskilt i belägrade områden.

- Leveranser kommer att börja den här veckan. Först till områden där behovet är som mest akut och sedan till människor i nöd i hela landet, främst i belägrade och svårtillgängliga områden, sa USA:s utrikesminister John Kerry.

FN bildar en arbetsgrupp för att överse hur biståndet distribueras, men avtalet hänger i praktiken på om den syriska regeringen faktiskt ändrar sin inställning till biståndsleveranser.

Striderna upphör gradvis

Striderna i Syrien ska upphöra gradvis och humanitär hjälp måste snabbt komma på plats för att skapa förutsättningar för fredssamtal.

- Det vi måste se under de närmaste dagarna är åtgärder på marken, på slagfälten. Utan en politisk övergång är det omöjligt att nå fred, sa Kerry

I avtalet talar man inte om en vapenvila utan endast om "ett slut på fientligheterna". Det är ingen alltså regelrätt vapenvila i en fredsprocess, utan endast ett tillfälligt slut på våldet som innebär att man fryser läget på fronterna.

Avtalet förutsätter också att Ryssland upphör med sina flyganfall, trots att Ryssland inte gick med på att sluta bomba rebellmål. Parterna kom endast överens om att "förbinda sig till en process som skulle förändra läget om den fungerar".

Utrikesminister Sergej Lavrov sa att Ryssland inte upphöra med flygattacker mor Islmaiska staten och al-Nusra i Syrien.

- Vårt flygvapen kommer att fortsätta att arbeta mot dessa organisationer, konstaterade Lavrov i München.

Ryssland måste sluta bomba

Rebellerna säger att de är redo för nya fredssamtal om man når konkreta framsteg. Det innebär att regeringen måste stoppa sin pågående offensiv i nordvästra Syrien och att Ryssland upphör med sina flygattacker, innan oppositionen sätter sig ner vid förhandlingsbordet.

Den brittiska utrikesministern Phil Hammond säger att eldupphöret kan lyckas endast om Ryssland slutar angripa rebeller.

En fransk diplomat konstaterade att Ryssland tar politiska risker med avtalet. Om läget inte förändras om en vecka på av ryska flygattacker så är det Ryssland som bär ansvaret i fortsättningen, ansäg diplomaten.

Både Ryssland och mötets värd, Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier, säger att Ryssland och USA borde koordinera sina militära operationer bättre än förr.

Enligt Steinmeier kan man inte ännu bedöma om avtalet kommer att fungera.

- Vi ser om det här är ett genombrott först om några dagar, säger Steinmeier.

- Sedan när hela världen ser om dagens avtal följs och förverkligas av Assadregimen och den syriska oppositionen, Hizbollah och även Ryssland, tillade den tyska utrikesministern.

Risk för tredje världskrig

Förhandlingarna i München var svåra och läget verkade inte lovande.

Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev varnade till och med för ett tredje världskrig om länderna vid Persiska viken sänder in markstyrkor i Syrien såsom de har hotat den här veckan.

En gemensam arbetsgrupp lyckades ändå lägga fram ett förslag som går ut på att Ryssland och USA bildar en militär expertgrupp som ska överse hur eldupphöret kan inledas.

En annan arbetsgrupp som leds av FN, ska överse hur man kan öppna rutter för det humanitära biståndet.

FN har begärt tillgång till 116 områden för att distribuera hjälp, men den syriska regeringen har endast gått med på en handfull av FN:s begäran.

- Denna arbetsgrupp ska mötas i Genève på lördag. Den ska rapportera varje vecka så att man konsekvent kan få tillgång när vi går vidare, säger John Kerry.