Hoppa till huvudinnehåll

Arabiska mynt från 800-talet funna på Åland

Saltvik kyrka
Utgrävningarna görs intill Saltviks kyrka. Saltvik kyrka Bild: Anna Rydin Åland,Saltvik,kyrka

Två bitar av arabiska silvermynt från 800-talet har hittats på Åland, rapporterar Ålands radio. Mynten är ytterligare bevis på att järnålderns ålänningar hade handelskontakter med öst.

Fynden gjordes vid järnåldersutgrävningarna i Kvarnbo i Saltvik, som inleddes 2014. Mynten hittades redan i höstas men de har nu analyserats och daterats klart.

Troligen präglades de mellan åren 810 och 816 e.kr. i Abbasidkalifatet i nuvarande Bagdad.

Karta över arkeologiska utgrävningar och två skärvor av arabiska mynt som hittat i utgrävningarna.
Kartan visar var på utgrävninsgområdet mynten hittades. Karta över arkeologiska utgrävningar och två skärvor av arabiska mynt som hittat i utgrävningarna. Bild: Kristin Ilves arabiska mynt,Saltvik

Arkeolog Kristin Ilves, som leder utgrävningarna i Kvarnbo, ser fyndet som ytterligare bevis på att järnålderns ålänningar hade vida handelskontakter med öst, troligen också med Orienten.

- Vi har sedan tidigare vetat att Åland suttit som spindeln i nätet under den vikingatida handeln, men det är roligt att hitta bevis på att även denna lokal har haft östliga kontakter, säger hon till Ålands radio.

Orientaliska handelsmän stannade också här på väg till Birka eller andra vikingatida handelsplatser.― Arkeolog Kristin Ilves

Samtidigt som de arabiska mynten hittades upptäcktes också en vikingatida orientalisk bältesnit.

- Det troliga är att orientaliska handelsmän stannade också här på väg till Birka eller andra vikingatida handelsplatser. Nitarna kan ju trilla av. Allt det jag hittar och blir så glad över är någon annans förlust.

Det är inte första gången som arabiska silvermynt hittats på Åland. De första fynden gjordes redan på mitten av 1800-talet.

Aristokratisk boplats

Utgrävningarna görs på en plats där det funnits en så kallad hallbyggnad som härstammar från den yngre järnåldern. De fynd som gjorts under utgrävningarna tyder på att platsen varit ett rikt samhälle, rentav ett maktcentrum.

Många av fynden har varit förgyllda.

- Ädelmetallerna sinade i Skandinavien vid den här tidpunkten. Så de personer som då hade råd att förgylla sina spännbucklor måste verkligen ha varit rika. Fynden är av karaktärer som inte är vanliga boplatsfynd, utan de pekar på aristokrati och elit, säger Ilves.

Fynden pekar på aristokrati och elit.― Arkeolog Kristin Ilves

Utgrävningarna i Saltvik fortsätter i sommar, och då ska Ilves ta en närmare titt inuti det område där hallbyggnaden stod.

Förhoppningen är ändå att det inte ska göras några fynd. Det skulle nämligen stöda Ilves teori om att hallbyggnaden inte brann, utan tömdes och revs då den blev onödig i och med kristendomens intåg.

Utgrävningarna görs precis intill Saltviks kyrka som är byggd på 1200-talet. Möjligt är att de spår av bebyggelse som hittats under kyrkan är en del av samma boplats som hallbyggnaden.

Närmare beskrivningar av arbetet vid utgrävningarna hittas på Kristin Ilves blogg.

Läs också