Hoppa till huvudinnehåll

HS: Skypochef vill inte ha medborgargarden

Antti Pelttari.
Antti Pelttari. Bild: Yle antti pelttari

Medborgargarden som patrullerar gatorna behövs inte, anser Skyddspolisens chef Antti Pelttari i en intervju i Helsingin Sanomat. Enligt Pelttari är det myndigheternas uppgift att upprätthålla säkerheten i Finland och patruller med frivilliga på gatorna förbättrar inte nödvändigtvis säkerheten utan kan tvärtom försämra den.

Skyddspolisen följer med medborgargardenas verksamhet och speciellt medlemmarnas kopplingar till nynazismen. Enligt Antti Pelttari är grupperna tills vidare små och har inte inneburit något hot mot den nationella säkerheten.

Antti Pelttari säger till Helsingin Sanomat att han oroas av den ökande rasismen och hatretoriken i det finländska samhället. Som ett specieltt oroande fenomen nämner han attackerna mot mottagningscentraler för asylsökande.

- Det handlar om allvarliga brott och det måste man ingripa i. I Tyskland och Sverige han man haft större problem med det här, men tråkigt nog har vi det här fenomenet hos oss också, säger Pelttari.

Terrorkopplingar sysselsätter

Den ökande mängden asylsökande i Finland inverkar också på Skyddspolisens arbete eftersom en del av asylsökandena kan ha kopplingar till väpnade grupper eller terrororganisationer i sina hemländer. Pelttari understryker att det handlar om en liten del av de asylsökande, och att alla personer som Skyddspolisen håller under uppsikt för terroristkopplingar inte är asylsökande.

Antti Pelttari tror att utredningarna om terrorism kommer att öka. I Finland gjordes den första terrorismutredningen år 2011. Sedan dess har flera gjorts och antalet kommer säkert att växa ytterligare, säger Pelttari. Ett viktigt hjälpmedel i utredningarna skulle vara att ge Skyddspolisen möjlighet att övervaka nättrafik. En sådan lagändring är under beredning.

Antti Pelttari utnämndes till chef för Skyddspolisen för ytterligare fem år framåt tidigare i veckan. Han har suttit på posten sedan 2011.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes