Hoppa till huvudinnehåll

"Jag har aldrig tidigare känt mig så otrygg som nu"

Tuuli Heinonen
Tuuli Heinonen har växt upp i Vasa. Tuuli Heinonen Bild: Yle/Petter Sandelin tuuli heinonen

Tuuli Heinonen är född och uppvuxen i Vasa, Finland. Ett land där hon för första gången under sina 30 år känner sig nervös och otrygg.

Tuuli är 30 år, född och uppvuxen i Vasa. Hennes mamma är finländare och hennes pappa är från Sierra Leone.

- Jag ser aningen utländsk ut, säger Tuuli med ett skratt.

Hur har det påverkat din uppväxt i Vasa?

- I början av mitt liv var jag en av de enda mörkhyade i Vasa. Jag märkte att jag såg annorlunda ut och ville se ut som alla andra. Jag kommer ihåg att jag ville ha rakt och långt hår och blåa ögon. Jag brukade sätta byxor på mitt huvud för att få långt hår eftersom mitt här är jättekrulligt och det växer långsamt, säger Tuuli.

"Min pappa tyckte att Vasa var rena helvetet"

Tuulis pappa har varit död i nio år. Vid ett skede av sitt liv flyttade han bort från Vasa till Helsinfors och senare bort från Finland.

- Han hade det jättesvårt här. Han klarade inte av det. Han tyckte inte att Vasa var en trevlig stad. Han tyckte det var rena helvetet. Han råkade ut för mycket rasism. Han var bland de första svarta människorna i Vasa, säger Tuuli.

"Du ser ut som en bränd korv"

Tuuli minns klart och tydlig första gången hon blev utsatt för rasism. Glåporden kom från en tonåring.

- Jag var fem-sex år gammal. Jag var på en buss med min äldre, vithyade syster. Då var det någon som kommenterade mitt utseende med att säga att jag såg ut som en bränd korv. Det tyckte jag att var lite lustigt. Jag minns att jag uppfattade det som rasism, som jag hade hört om. Jag hade svårt att ta in det. Jag blev inte ledsen utan tyckte mest att det var jättekonstigt att säga så åt en annan människa, minns Tuuli.

Svensk skola för att undvika rasism

Tuuli är i grund och botten helt finskspråkig. Då det var dags för henne att börja skolan tog hennes mamma beslutet att sätta henne i en svenskspråkig skola. Hela grundskolan och gymnasiet gick hon i Övningsskolan i Vasa.

- Till Övis hade det kommit några utländska barn. Jag tror att det var mammas sätt att skydda mig från eventuell rasism. Hon satte mig i en skola där jag inte skulle stå ut på samma sätt, säger Tuuli.

Har aldrig tidigare känt sig så otrygg som nu

Hur ser Tuuli på den senaste tidens diskussioner kring invandrare och asylsökande i vårt land?

- Det är första gången i mitt 30-åriga liv som jag har fått en känsla av otrygghet. Det beror på att en stor del av finländarna öppet motsätter sig flyktingar. Jag har inte blivit påverkad av alla dessa gatupatruller. Men utgående från vad jag läser och hör känner jag mig lite nervös. Främlingsfientligheten har ökat, säger Tuuli.

Personligen känner hon av hatet främst på nätet.

- När jag surfar runt på nätet och läser nyheter märker jag av det ökade hatet. Personligen har jag inte blivit påverkad eller behandlad annorlunda, det kan jag inte påstå, påpekar Tuuli.

Nyligen publicerat - X3M