Hoppa till huvudinnehåll

Luftföroreningar dödar fler än fetma och droger

En kemikaliefabrik i Kina
En kemikaliefabrik i Kina Bild: EPA/RYAN TONG factory

Fler än fem miljoner människor dör årligen på grund av sjukdomar som kan ledas till luftföroreningar. Det berättar brittiska BBC som stöder sig på ny forskning som gjorts inom Världshälsoorganisationen WHO.

Värst drabbade är de växande ekonomierna och tillika världens folkrikaste länder Kina och Indien. Där är kolkraft och avgaser de största orsakerna till luftföroreningarna.

I Kina till exempel är bränning av kol den största enskilda luftförorenaren. I Indien sker mycket av luftföroreningen i hushållen genom att man bränner ved och dynga i hushållen.

Den här typen av ”inomhusutsläpp” orsakar fler dödsfall än det som kunde klassas som ”utomhusutsläpp”.

Forskningen visar att det finns stora skillnader i vad som orsakar luftföroreningar i olika länder men att de vanligaste är industri och trafik.

Farligare än undernäring och fetma

Enligt forskarna orsakar förorenad luft fler dödsfall globalt sett än andra riskfaktorer såsom undernäring, fetma och rusmedel.

Forskarna som presenterade sina forskningsresultat på en konferens i USA anser att resultaten visar att regeringar världen över måste ytterligare satsa på att få ner utsläppen.

- Det får inte ta 50 eller 60 år som det gjort i de gamla i-länderna, sade Michael Brauer, en av forskarna vid kanadensiska University of British Columbia.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes