Hoppa till huvudinnehåll

Syriska rebeller tänker fortsätta strida

Krigare i Fria syriska armén spanar i stadsdelen Issa i Aleppo.
Krigare i Fria syriska armén spanar i stadsdelen Issa i Aleppo. Krigare i Fria syriska armén spanar i stadsdelen Issa i Aleppo. Bild: EPA/MAYSUN Syrien,Aleppo,Fria Syriska Armén

Ett antal syriska rebellgrupper säger till BBC att de kommer att fortsätta strida eftersom de inte tror att Ryssland kommer att upphöra med sina bombningar som stöder regeringen.

Flera rebellgrupper som BBC varit i kontakt med säger att de inte tror att striderna kommer att avslutas på en vecka, såsom överenskommelsen i München kräver.

USA, Ryssland och en rad andra stater kom överens om en plan för eldupphör i Syrien på fredagen, men varken Assad-regeringen eller rebellgrupperna deltog i överenskommelsen.

Målet med överenskommelsen är att nå ett eldupphör och göra det möjligt att göra hjälpinsatser i speciellt drabbade områden.

Minst två grupperingar säger nej

Den konservativa gruppen Ahrar al-Sham meddelade att de inte kommer att lägga ner sina vapen innan man går med på gruppens krav. Det innebär att belägringen av städer måste avslutas. Gruppen kräver också att fångar friges.

Faylaq al-Sham, en gruppering som består av sju mindre grupper och aktiv i norra delarna av landet, har däremot lagt Bashar al-Assads avgång som krav för att gruppen upphör med striderna.

En talesperson för den Fria syriska armén sade att FSA förhåller sig skeptiskt till att Ryssland verkligen kommer att sluta med bombangreppen. Den fria syriska armén är den största av de så kallade moderata rebellgrupperingarna.

Syriska trupper och islamistrebeller drabbade samman i Golan.
Syriska rebeller Syriska trupper och islamistrebeller drabbade samman i Golan. Bild: EPA/Atef Safadi syriska rebeller

Även om de grupper och grupperingar som BBC talat med endast utgör en del av det brokiga fält som utgör oppositionen i Syrien är det frågan om tunga aktörer. Flera bedömare menar att den tveksamma attityden gäller för så gott som alla rebellgrupper i landet.

Riad Hijab som koordinerar samarbetet mellan rebellgrupper sade tidigare i en intervju i BBC:s program Newsnight att kravet på att striderna avslutas helt innan man börjar jobba för en politisk lösning i Syrien ”varken är realistiskt eller logiskt”.

Det är fortfarande oklart om Ryssland kommer att sluta med sina bombangrepp.

Den syriska regeringens trupper har med stöd av ryska flygangrepp samt utländska shiamiliser närmat sig staden Aleppo och hotar omringa staden. Det har lett till att tiotusentals människor har flytt mot den turkiska gränsen medan Turkiet inte velat släppa in människor.

Ahmed Dadu från Syrien har förlorat en arm och ett ben i flygräder.
Ahmed Dabu som förlorade en arm och ett ben i flygangrepp i Syrien på sjukhus i turkiska Kili Ahmed Dadu från Syrien har förlorat en arm och ett ben i flygräder. Bild: EPA/SEDAT SUNA Syrien,Syriska inbördeskriget,flygangrepp,Turkiet,flyktingar

Valls: Europa hotat

Bland annat Frankrikes premiärminister Manuel Valls krävde på lördagen att de ryska bombningarna av civila mål måste upphöra. Han sade också att kriget i Syrien hotar EU som institution.

- Ifall inte det europeiska projektet visar att det kan svara på inte endast ekonomiska utmaningar utan också säkerhetsutmaningar kommer det europeiska projektet att dö eftersom människorna inte längre vill ha det.

Det humanitära läget i Syrien är mycket svårt. Enligt uppskattningar från FN är 13,5 miljoner människor i behov av nödhjälp. Tidigare i veckan kom det fram att över en tiondedel av syrierna dödats eller skadats under kriget som pågått i snart fem år.

I kriget har omkring 260 000 människor dödats och 11 miljoner människor har tvingats fly från sina hem.

Frankrikes premiärminister Manuel Valls.
Frankrikes premiärminister Manuel Valls. Bild: EPA/IAN LANGSDON valls

USA:s utrikesminster John Kerry kritiserade också de ryska flygangreppen i Syrien.

- Största delen av de ryska flygattackerna har riktats mot legitima oppositionsgrupper. För att Ryssland ska ses respektera det avtal som det gjort måste det ske en förändring i målen för angreppen, sa Kerry.

Kerry sade också att Ryssland fäller bomber utan att ta hänsyn till civila dödsoffer.

Läs också