Hoppa till huvudinnehåll

Zikavirus överlever i sädesvätska

Arkivbild visar blodprovstagning i El Salvador.
Arkivbild visar blodprovstagning i El Salvador. Bild: EPA/ROBERTO ESCOBAR kanyl

Zikaviruset som bland annat kopplas till utvecklingsstörning hos nyfödda barn kan överleva i en mans sädesvätska i lång tid efter att han smittats. Viruset har hittats i sädesvätskan hos en brittisk man som insjuknade i viruset för två månader sedan, rapporterar brittiska forskare.

Det är sedan tidigare känt att zikaviruset i enstaka fall smittat genom samlag.

En mans testiklar hör till de delar av kroppen som inte immunförsvaret kommer åt och därför är det möjligt för viruset att överleva i sädesvätskan. I blodet kan viruset leva i upp till tio dagar. Forskare är osäkra på om det finns andra delar i kroppen där viruset kan överleva en längre tid.

Också ebola som härjade under 2014 kan överleva i en persons sädesvätska och ögon, som på samma sätt inte nås av immunförsvaret, under en lång tid.

WHO: Vi är nära ett genombrott

Zikavirus orsakar i de flesta fall inga större men för en vuxen person men är farligt för ofödda barn som tros kunna drabbas av mikrocefali, alltså ett onormalt litet huvud om deras mor smittas.

Världshälsoorganisationen WHO uppger att forskare kommer allt närmare att kunna bekräfta sambandet mellan mikrocefali och zikavirus.