Hoppa till huvudinnehåll

Kaffesnobbar ohoy - teet är det nya svarta

teblad
teblad Bild: Eila Haikarainen teblad

Du går in på ett café och beställer din favorit av alla tänkbara kaffesorter som numera finns på de flesta ställen. Baristan möter dig i samförstånd och du får just den lattevariant du längtat efter hela dagen.

Tedrickare har hittills oftast hänvisats till ett litet utbud av Forest Fruits men nu börjar även tevärlden florera i västvärlden. Finlands enda tésommelier Stefan Sjöholm är glad att se en tekultur vakna upp.

- Folk har under årens lopp blivit mer medvetna vad gäller kaffe och mat men även tedrickandet har fått ett uppsving. Man behöver inte längre nöja sig med den tråkiga tepåsen, allt fler caféer och restauranger erbjuder många alternativ.

- Även butikerna börjar ha ett ganska brett sortiment, vi börjar se mer lösté och det finns också specifika tebutiker och terum som kan ha 500 sorter. Gå in och diskutera med personalen så får du rekommendationer på sorter som passar just din smak.

Stefan Sjöholm är tesommelier.
Stefan Sjöholm är Finlands enda tesommelier. Stefan Sjöholm är tesommelier. Bild: Stefan Sjöholm privat. stefan sjöholm

Te som måltidsdryck

Stefan har alltid varit en te-entusiast men under sina år på anrika restaurangen Savoy i centrala Helsingfors tog nya sätt att avnjuta denna historiska dryck ta form.

- Till tjusiga middagar är det vanligtvis viner som gäller och de alkoholfria alternativen begränsar sig oftast till olika mineralvatten och läskedrycker. Vi började leka runt med tanken på att servera te som måltidsdryck som man faktiskt gör i stora delar av världen och folk har tagit emot initiativet glatt överraskade.

Te beskrivs ofta som hälsofrämjande med alla sina oxidanter men nu talar man även om en koffeinliknande molekyl vid namn L-teanin och dess inverkan på kropp och själ.

- Vissa kallar det ett mirakelämne men det är lite omtvistat. Den här molekylen är mycket lik koffein men kroppen reagerar på ett annat sätt på den. Man blir inte lika stressad och skakig som man blir av kaffe utan istället lugn och kreativ.

Det omdebatterade gröna teet

Det gröna teets hälsoeffekter har länge varit kända men för den ovana drickaren av grönt te kan smaken och doften lätt kännas lite otrevlig. Vissa beskriver det som akvarievatten och andra menar att det är som att slicka på undersidan av en gräsklippare.

Grönt te är en skör råvara och kan enligt Stefan jämföras t.ex. med en bit fisk eller en inre filé, en bra kock kan förvandla dem till något fantastiskt men det är lika lätt att förstöra dem.

- Jag skulle börja med milda varianter och prova mig fram. Om du aldrig har druckit te skulle jag dock inte börja med grönt utan med ett mörkt. De är inte lika lätta att förstöra.

Tre olika sorters te.
Tre olika sorters te. Bild: Yle / Hannah Norrena tekoppar

Finns det ett rätt sätt att brygga?

- Tebryggande är en process och var och en ska göra det som de själva känner för. Jag hoppas dock att vi kom ifrån det finska sättet att låta tepåsen dra i tio minuter för att sedan ännu klämma ur de sista dropparna. En annan klassiker är att dricka det så hett att man inte känner någon smak alls. Själv föredrar jag att dricka mina teen svalare och svagare, då är de mer läskande och i ett svalare te öppnar sig helt andra smakupplevelser.

Te-entusiasterna är allt mer medvetna om varifrån teen kommer men Stefan menar att vi här i Norden ännu bara skrapar på ytan. Det är svårt att få tillförlitlig information om teets ursprung men att vi kanske i framtiden börja se teprovningsresor till Japan och Kina, upplevelser som man jämföras med klassiska vinprovningar.

Te som lyxvara

Om man vill ha en mer exklusiv upplevelse än att dippa påsen från marketen i trotjänarmuggen finns det finare varianter. Det vita teet är förhållandevis lätt att få tag på medan t.ex. ett lagrat Pu´er-te kan vara både svårt att få tag på men även ganska dyrt.

- Pu´er-te är ett det enda som kan lagras precis som viner. Det äldsta jag har druckit var från 50-talet. Själv har jag hemma ett pu´er-te från 80-talet som jag ännu väntar på rätt tillfälle att få smaka på. Dessa prissätts lite enligt vad konsumenten är beredd att betala men de rör sig om ca. 300-500 euro/kg.

Vill man inte sätta en förmögenhet på lyxte rekommenderar Stefan löste som en dryg och prisvärd lösning. Bladen kan bryggas flera gånger vilket innebär att man inte bara sparar pengar utan även får en ny upplevelse varje gång.

- Det är just det som är så fantastiskt med te, du kan inte brygga två likadana koppar. Det finns en ljuvlig mystik i det faktum att ingen någonsin kommer att dricka just precis samma kopp te, varje kopp är unik.

Strömsö

  • Leftover Key lime pie

    Klassikern i ny tappning!

    Klassikern Key lime pie får sej ett ordentligt uppsving när vi gör pajbotten av bl.a torrt bröd och återstoden av ett kexpaket. Den blir fantastiskt fräsch med sin syrlighet och den smakrika bottnen, så lägg på kaffet, här ska det fikas!

  • Leverpastej à la Marco Pierre White

    Det här är en av julbordets höjdare.

    Det här är en av julbordets höjdare. Det finns många olika varianter av leverpastej men just det här receptet fick Paul med sig när han jobbade med den mytomspunna kocken Marco Pierre White på 1990-talet.

  • Strömsös söta julpudding

    Årets julkaka som du kan göra redan nu!

    Strömsös julpudding är en variant av den klassiska engelska julpuddingen. Den smakar extra gott serverad med goda ostar och en stor kanna hett te.

  • Uggla i papper

    Utmärkt som godisgömma, presentförpackning eller dekoration.

    En söt liten uggla gillar både stora och små. De här är gjorda runt en tom wc-pappersrulle och fungerar utmärkt som godisgömmor i granen.

  • Julen i en tändsticksask – en mini miniatyr

    Kanske årets julkort?

    Miniatyrvärlden är ett ofantligt stort hobbyområde med många olika inriktningar i många olika skalor. Här har Lee enkelt fångat julen i ett minimalt format och förpackat den i en tändsticksask, passande att ge bort som julkort eller istället för en julblomma. Utmärkt för den trångbodda eller den som redan har allt.

  • Julstjärnor i papper

    En enkel modell för olika sorters papper och mönster.

    De flesta av oss hänger upp stjärnor i juletid men en pappersstjärna kan pryda hemmet året om. Det här är enkel modell där olika slags papper och mönster kan användas. Ju fler stjärnor, desto bättre!

  • Julgranshängen av kartong och garn

    Ute i sista minuten med juldekoren? Här är räddningen!

    Ibland vill man skapa i stunden! Då är det perfekt att använda material man har nära till hands: papplådor och garn!

  • Kort och paketeringstips med spetsmönster

    Gör spetsmönster själv på lera och papper med en kavel.

    Lee visar många olika sätt att göra egna kort, lyktor, papper och paketeringar med vitt spetsmönster på brun bakgrund.

Nyligen publicerat - Strömsö