Hoppa till huvudinnehåll

Kaffesnobbar ohoy - teet är det nya svarta

teblad
teblad Bild: Eila Haikarainen te,teblad

Du går in på ett café och beställer din favorit av alla tänkbara kaffesorter som numera finns på de flesta ställen. Baristan möter dig i samförstånd och du får just den lattevariant du längtat efter hela dagen.

Tedrickare har hittills oftast hänvisats till ett litet utbud av Forest Fruits men nu börjar även tevärlden florera i västvärlden. Finlands enda tésommelier Stefan Sjöholm är glad att se en tekultur vakna upp.

- Folk har under årens lopp blivit mer medvetna vad gäller kaffe och mat men även tedrickandet har fått ett uppsving. Man behöver inte längre nöja sig med den tråkiga tepåsen, allt fler caféer och restauranger erbjuder många alternativ.

- Även butikerna börjar ha ett ganska brett sortiment, vi börjar se mer lösté och det finns också specifika tebutiker och terum som kan ha 500 sorter. Gå in och diskutera med personalen så får du rekommendationer på sorter som passar just din smak.

Stefan Sjöholm är tesommelier.
Stefan Sjöholm är Finlands enda tesommelier. Stefan Sjöholm är tesommelier. Bild: Stefan Sjöholm privat. stefan sjöholm

Te som måltidsdryck

Stefan har alltid varit en te-entusiast men under sina år på anrika restaurangen Savoy i centrala Helsingfors tog nya sätt att avnjuta denna historiska dryck ta form.

- Till tjusiga middagar är det vanligtvis viner som gäller och de alkoholfria alternativen begränsar sig oftast till olika mineralvatten och läskedrycker. Vi började leka runt med tanken på att servera te som måltidsdryck som man faktiskt gör i stora delar av världen och folk har tagit emot initiativet glatt överraskade.

Te beskrivs ofta som hälsofrämjande med alla sina oxidanter men nu talar man även om en koffeinliknande molekyl vid namn L-teanin och dess inverkan på kropp och själ.

- Vissa kallar det ett mirakelämne men det är lite omtvistat. Den här molekylen är mycket lik koffein men kroppen reagerar på ett annat sätt på den. Man blir inte lika stressad och skakig som man blir av kaffe utan istället lugn och kreativ.

Det omdebatterade gröna teet

Det gröna teets hälsoeffekter har länge varit kända men för den ovana drickaren av grönt te kan smaken och doften lätt kännas lite otrevlig. Vissa beskriver det som akvarievatten och andra menar att det är som att slicka på undersidan av en gräsklippare.

Grönt te är en skör råvara och kan enligt Stefan jämföras t.ex. med en bit fisk eller en inre filé, en bra kock kan förvandla dem till något fantastiskt men det är lika lätt att förstöra dem.

- Jag skulle börja med milda varianter och prova mig fram. Om du aldrig har druckit te skulle jag dock inte börja med grönt utan med ett mörkt. De är inte lika lätta att förstöra.

Tre olika sorters te.
Tre olika sorters te. Bild: Yle / Hannah Norrena te,tekopp,tekoppar

Finns det ett rätt sätt att brygga?

- Tebryggande är en process och var och en ska göra det som de själva känner för. Jag hoppas dock att vi kom ifrån det finska sättet att låta tepåsen dra i tio minuter för att sedan ännu klämma ur de sista dropparna. En annan klassiker är att dricka det så hett att man inte känner någon smak alls. Själv föredrar jag att dricka mina teen svalare och svagare, då är de mer läskande och i ett svalare te öppnar sig helt andra smakupplevelser.

Te-entusiasterna är allt mer medvetna om varifrån teen kommer men Stefan menar att vi här i Norden ännu bara skrapar på ytan. Det är svårt att få tillförlitlig information om teets ursprung men att vi kanske i framtiden börja se teprovningsresor till Japan och Kina, upplevelser som man jämföras med klassiska vinprovningar.

Te som lyxvara

Om man vill ha en mer exklusiv upplevelse än att dippa påsen från marketen i trotjänarmuggen finns det finare varianter. Det vita teet är förhållandevis lätt att få tag på medan t.ex. ett lagrat Pu´er-te kan vara både svårt att få tag på men även ganska dyrt.

- Pu´er-te är ett det enda som kan lagras precis som viner. Det äldsta jag har druckit var från 50-talet. Själv har jag hemma ett pu´er-te från 80-talet som jag ännu väntar på rätt tillfälle att få smaka på. Dessa prissätts lite enligt vad konsumenten är beredd att betala men de rör sig om ca. 300-500 euro/kg.

Vill man inte sätta en förmögenhet på lyxte rekommenderar Stefan löste som en dryg och prisvärd lösning. Bladen kan bryggas flera gånger vilket innebär att man inte bara sparar pengar utan även får en ny upplevelse varje gång.

- Det är just det som är så fantastiskt med te, du kan inte brygga två likadana koppar. Det finns en ljuvlig mystik i det faktum att ingen någonsin kommer att dricka just precis samma kopp te, varje kopp är unik.

  • Susanna Tapani, Finlands ringettelandslag, 2013.

    Reso ringettemästare i tre raka – stjärnan visade vägen

    Sex år sedan RNK Flyers senast vann FM-titeln.

    Trots att Resolaget hört till den finska eliten länge, är det bara det andra FM-guldet för RNK Flyers. Susanna Tapani gjorde Raision Nuorisokiekkos två sista mål, som förde Resolaget förbi Nokia.

  • Yttergrunds fyr i Sideby.

    Yttergrund fortfarande i Senatfastigheters ägo

    Miljöministeriet överlät Yttergrund till Forststyrelsen.

    Forststyrelsen väntar fortfarande på att få fyrön Yttergrund i Sideby, Kristinestad, i sin besittning. I augusti beslöt Miljöministeriet att Yttergrund ska överlåtas till Forststyrelsen, men processen är långsam.

  • korridor i Ingahemmet

    Flyktingbarnen får stanna i Ingå

    Kommunen har skrivit kontrakt med NTM-centralen.

    Flyktingbarnen i Ingå får stanna i kommunen. Ingahemmet blir stödboende och gruppfamiljehemmet placeras i Heimgård.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • En skål med bär. På bordet finns också flera burkar med sylt.

    Embla - nytt matpris som hyllar det nordiska köket

    "Ny tävling i nordiskt mathantverk."

    Ett nytt nordisk matpris skall stärka den gemensamma matidentiteten och -kulturen samt öka intresset för nordisk mat utanför Norden. Matpriset kallas Embla, efter den första kvinnan i den nordiska mytologin. Nu kan även du anmäla dig till tävlingen.

  • Trädgårdsrabatt med sumpmarksväxter och en fristående dörr i mitten

    Sumpmarksträdgård

    Skapa en egen sumpmark i trädgården.

    Sumpmarksväxter är en växtgrupp som idag är rätt okänd för många. Till växtgruppen hör ett stort antal kända perenner, t.ex iris som vi idag odlar i våra vanliga rabatter. Men hit hör också en hel del spännande och mindre kända växter, en del förekommer också i vilt tillstånd hos oss som t.ex. kabbeleka, missne, blåsäv och vattenklöver.

  • en port och dörr i trädgården

    Port och dörr till trädgård

    En port med dörr mitt i trädgården.

    Det ser skojigt ut att ha en gammal dörr och en port mitt i trädgården. Dörren leder från en del av trädgård till den andra.

  • Glasassietter limmade på fönster.

    Glas på glas

    Camilla gör ett insynskydd med udda assietter.

    Om du har några udda assietter i skåpet kan de komma till användning på ett helt nytt sätt. Har du dessutom ett gammalt fönster kan du skapa ett alldeles unikt insynskydd.

  • Ett fotocollage med ett tygarmband med pärlor, en hembygd radiostyrd lyftkran, etn träskiva med karvsnitt och ett virkat cykelsitsöverdrag.

    Från smocking till radiostyrning - här är en glimt av framtidens slöjd

    Strömsö har samarbetat med framtida slöjdlärare.

    Vad skulle framtidens slöjd kunna handla om? Allt från traditionella tekniker som karvsnitt och tovning till nymodigheter som RC-stydning och metallåtervinning, blir svaret man frågar blivande slöjdlärare. I samband med Slöjdkryssningen 2017 gjorde Strömsö ett samarbete med en grupp slöjdlärarstuderande vid Åbo Akademi. Här hittar du deras instruktioner.

  • Den ursprungliga michelingubben höjer ett glas.

    Islands och Färöarnas första Michelinstjärnor

    "Nu har alla nordiska länder Michelinstjärnor"

    Färöarna och Island fick sina första Michelinstjärnor någonsin i restaurangerna Koks respektive Dill. Övriga nya utnämningar fördelades någorlunda jämnt över Norden, med utantag för Finland som i år kammade noll.

  • Tiina Grönroos.

    Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • en butikshylla med några olika sorter och kartonger av växtmjölk.

    Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Michael Björklund är redo för NÄRMAT

    Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • Kan man leva på endast närmat i en vecka, och hur mår man efter det?

    En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Michael Björklund och Matias Jungar gillar närmat.

    Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid