Hoppa till huvudinnehåll

Kaffesnobbar ohoy - teet är det nya svarta

teblad
teblad Bild: Eila Haikarainen teblad

Du går in på ett café och beställer din favorit av alla tänkbara kaffesorter som numera finns på de flesta ställen. Baristan möter dig i samförstånd och du får just den lattevariant du längtat efter hela dagen.

Tedrickare har hittills oftast hänvisats till ett litet utbud av Forest Fruits men nu börjar även tevärlden florera i västvärlden. Finlands enda tésommelier Stefan Sjöholm är glad att se en tekultur vakna upp.

- Folk har under årens lopp blivit mer medvetna vad gäller kaffe och mat men även tedrickandet har fått ett uppsving. Man behöver inte längre nöja sig med den tråkiga tepåsen, allt fler caféer och restauranger erbjuder många alternativ.

- Även butikerna börjar ha ett ganska brett sortiment, vi börjar se mer lösté och det finns också specifika tebutiker och terum som kan ha 500 sorter. Gå in och diskutera med personalen så får du rekommendationer på sorter som passar just din smak.

Stefan Sjöholm är tesommelier.
Stefan Sjöholm är Finlands enda tesommelier. Stefan Sjöholm är tesommelier. Bild: Stefan Sjöholm privat. stefan sjöholm

Te som måltidsdryck

Stefan har alltid varit en te-entusiast men under sina år på anrika restaurangen Savoy i centrala Helsingfors tog nya sätt att avnjuta denna historiska dryck ta form.

- Till tjusiga middagar är det vanligtvis viner som gäller och de alkoholfria alternativen begränsar sig oftast till olika mineralvatten och läskedrycker. Vi började leka runt med tanken på att servera te som måltidsdryck som man faktiskt gör i stora delar av världen och folk har tagit emot initiativet glatt överraskade.

Te beskrivs ofta som hälsofrämjande med alla sina oxidanter men nu talar man även om en koffeinliknande molekyl vid namn L-teanin och dess inverkan på kropp och själ.

- Vissa kallar det ett mirakelämne men det är lite omtvistat. Den här molekylen är mycket lik koffein men kroppen reagerar på ett annat sätt på den. Man blir inte lika stressad och skakig som man blir av kaffe utan istället lugn och kreativ.

Det omdebatterade gröna teet

Det gröna teets hälsoeffekter har länge varit kända men för den ovana drickaren av grönt te kan smaken och doften lätt kännas lite otrevlig. Vissa beskriver det som akvarievatten och andra menar att det är som att slicka på undersidan av en gräsklippare.

Grönt te är en skör råvara och kan enligt Stefan jämföras t.ex. med en bit fisk eller en inre filé, en bra kock kan förvandla dem till något fantastiskt men det är lika lätt att förstöra dem.

- Jag skulle börja med milda varianter och prova mig fram. Om du aldrig har druckit te skulle jag dock inte börja med grönt utan med ett mörkt. De är inte lika lätta att förstöra.

Tre olika sorters te.
Tre olika sorters te. Bild: Yle / Hannah Norrena tekoppar

Finns det ett rätt sätt att brygga?

- Tebryggande är en process och var och en ska göra det som de själva känner för. Jag hoppas dock att vi kom ifrån det finska sättet att låta tepåsen dra i tio minuter för att sedan ännu klämma ur de sista dropparna. En annan klassiker är att dricka det så hett att man inte känner någon smak alls. Själv föredrar jag att dricka mina teen svalare och svagare, då är de mer läskande och i ett svalare te öppnar sig helt andra smakupplevelser.

Te-entusiasterna är allt mer medvetna om varifrån teen kommer men Stefan menar att vi här i Norden ännu bara skrapar på ytan. Det är svårt att få tillförlitlig information om teets ursprung men att vi kanske i framtiden börja se teprovningsresor till Japan och Kina, upplevelser som man jämföras med klassiska vinprovningar.

Te som lyxvara

Om man vill ha en mer exklusiv upplevelse än att dippa påsen från marketen i trotjänarmuggen finns det finare varianter. Det vita teet är förhållandevis lätt att få tag på medan t.ex. ett lagrat Pu´er-te kan vara både svårt att få tag på men även ganska dyrt.

- Pu´er-te är ett det enda som kan lagras precis som viner. Det äldsta jag har druckit var från 50-talet. Själv har jag hemma ett pu´er-te från 80-talet som jag ännu väntar på rätt tillfälle att få smaka på. Dessa prissätts lite enligt vad konsumenten är beredd att betala men de rör sig om ca. 300-500 euro/kg.

Vill man inte sätta en förmögenhet på lyxte rekommenderar Stefan löste som en dryg och prisvärd lösning. Bladen kan bryggas flera gånger vilket innebär att man inte bara sparar pengar utan även får en ny upplevelse varje gång.

- Det är just det som är så fantastiskt med te, du kan inte brygga två likadana koppar. Det finns en ljuvlig mystik i det faktum att ingen någonsin kommer att dricka just precis samma kopp te, varje kopp är unik.

  • Borgå besvärar sig över Edupolirektor

    Enligt staden är rektorsvalet olagligt.

    Stadsstyrelsen i Borgå beslutade skicka in ett besvär till Helsingfors förvaltningsdomstol. Besväret är riktat mot samkommunen för yrkesutbildningen i Östra Nyland och handlar om hur och på vilka vilkor Pentti Suursalmi valts till ny rektor för Edupoli.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

    Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

    Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

  • Odla själv så vet du vad du äter

    Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

    Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

  • Odling för nybörjaren

    Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

    Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

  • Bygg en gärdesgård i gammal stil

    Så här bygger man en traditionell gärdesgård.

    Gärdesgårdar är vackra och åldras med skönhet. Vill man ha ett snyggt staket eller ett stängsel för att hålla ordning på husdjur eller mota vilda djur är gärdesgårdar ett trevligt alternativ. Men det krävs en hel del arbete och hantverksskicklighet för att uppföra en traditionell gärdesgård.

  • Beräkna rätt - kaffebjudning

    Tips för att beräkna rätt mängder mat och dryck

    För att minska svinnet vid en kaffebjudning är det bra att veta du hur mycket du skall bjuda på. Här får du en snabb guide till hur du beräknar rätt.

  • Beräkna rätt - matbjudning

    Tips om hur minska matsvinn.

    För att minska matsvinnet vid en bjudning är det bra att veta du hur mycket du skall bjuda på. Här får du en snabb guide till hur du beräknar rätt.

  • Evira: Ät högst två matskedar frön per dag

    Fröna samlar i sig tungmetaller, visar Eviras undersökning.

    Frön från oljeväxter är en nyttig källa till omättade fetter och kostfiber. Men fröna kan också innehålla tungmetaller enligt Livsmedelssäkerhetsverket, som kommer med nya strikta frörekommendationer.

  • Sumpmarksträdgård

    Skapa en egen sumpmark i trädgården.

    Sumpmarksväxter är en växtgrupp som idag är rätt okänd för många. Till växtgruppen hör ett stort antal kända perenner, t.ex iris som vi idag odlar i våra vanliga rabatter. Men hit hör också en hel del spännande och mindre kända växter, en del förekommer också i vilt tillstånd hos oss som t.ex. kabbeleka, missne, blåsäv och vattenklöver.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid