Hoppa till huvudinnehåll

Kaffesnobbar ohoy - teet är det nya svarta

teblad
teblad Bild: Eila Haikarainen teblad

Du går in på ett café och beställer din favorit av alla tänkbara kaffesorter som numera finns på de flesta ställen. Baristan möter dig i samförstånd och du får just den lattevariant du längtat efter hela dagen.

Tedrickare har hittills oftast hänvisats till ett litet utbud av Forest Fruits men nu börjar även tevärlden florera i västvärlden. Finlands enda tésommelier Stefan Sjöholm är glad att se en tekultur vakna upp.

- Folk har under årens lopp blivit mer medvetna vad gäller kaffe och mat men även tedrickandet har fått ett uppsving. Man behöver inte längre nöja sig med den tråkiga tepåsen, allt fler caféer och restauranger erbjuder många alternativ.

- Även butikerna börjar ha ett ganska brett sortiment, vi börjar se mer lösté och det finns också specifika tebutiker och terum som kan ha 500 sorter. Gå in och diskutera med personalen så får du rekommendationer på sorter som passar just din smak.

Stefan Sjöholm är tesommelier.
Stefan Sjöholm är Finlands enda tesommelier. Stefan Sjöholm är tesommelier. Bild: Stefan Sjöholm privat. stefan sjöholm

Te som måltidsdryck

Stefan har alltid varit en te-entusiast men under sina år på anrika restaurangen Savoy i centrala Helsingfors tog nya sätt att avnjuta denna historiska dryck ta form.

- Till tjusiga middagar är det vanligtvis viner som gäller och de alkoholfria alternativen begränsar sig oftast till olika mineralvatten och läskedrycker. Vi började leka runt med tanken på att servera te som måltidsdryck som man faktiskt gör i stora delar av världen och folk har tagit emot initiativet glatt överraskade.

Te beskrivs ofta som hälsofrämjande med alla sina oxidanter men nu talar man även om en koffeinliknande molekyl vid namn L-teanin och dess inverkan på kropp och själ.

- Vissa kallar det ett mirakelämne men det är lite omtvistat. Den här molekylen är mycket lik koffein men kroppen reagerar på ett annat sätt på den. Man blir inte lika stressad och skakig som man blir av kaffe utan istället lugn och kreativ.

Det omdebatterade gröna teet

Det gröna teets hälsoeffekter har länge varit kända men för den ovana drickaren av grönt te kan smaken och doften lätt kännas lite otrevlig. Vissa beskriver det som akvarievatten och andra menar att det är som att slicka på undersidan av en gräsklippare.

Grönt te är en skör råvara och kan enligt Stefan jämföras t.ex. med en bit fisk eller en inre filé, en bra kock kan förvandla dem till något fantastiskt men det är lika lätt att förstöra dem.

- Jag skulle börja med milda varianter och prova mig fram. Om du aldrig har druckit te skulle jag dock inte börja med grönt utan med ett mörkt. De är inte lika lätta att förstöra.

Tre olika sorters te.
Tre olika sorters te. Bild: Yle / Hannah Norrena tekoppar

Finns det ett rätt sätt att brygga?

- Tebryggande är en process och var och en ska göra det som de själva känner för. Jag hoppas dock att vi kom ifrån det finska sättet att låta tepåsen dra i tio minuter för att sedan ännu klämma ur de sista dropparna. En annan klassiker är att dricka det så hett att man inte känner någon smak alls. Själv föredrar jag att dricka mina teen svalare och svagare, då är de mer läskande och i ett svalare te öppnar sig helt andra smakupplevelser.

Te-entusiasterna är allt mer medvetna om varifrån teen kommer men Stefan menar att vi här i Norden ännu bara skrapar på ytan. Det är svårt att få tillförlitlig information om teets ursprung men att vi kanske i framtiden börja se teprovningsresor till Japan och Kina, upplevelser som man jämföras med klassiska vinprovningar.

Te som lyxvara

Om man vill ha en mer exklusiv upplevelse än att dippa påsen från marketen i trotjänarmuggen finns det finare varianter. Det vita teet är förhållandevis lätt att få tag på medan t.ex. ett lagrat Pu´er-te kan vara både svårt att få tag på men även ganska dyrt.

- Pu´er-te är ett det enda som kan lagras precis som viner. Det äldsta jag har druckit var från 50-talet. Själv har jag hemma ett pu´er-te från 80-talet som jag ännu väntar på rätt tillfälle att få smaka på. Dessa prissätts lite enligt vad konsumenten är beredd att betala men de rör sig om ca. 300-500 euro/kg.

Vill man inte sätta en förmögenhet på lyxte rekommenderar Stefan löste som en dryg och prisvärd lösning. Bladen kan bryggas flera gånger vilket innebär att man inte bara sparar pengar utan även får en ny upplevelse varje gång.

- Det är just det som är så fantastiskt med te, du kan inte brygga två likadana koppar. Det finns en ljuvlig mystik i det faktum att ingen någonsin kommer att dricka just precis samma kopp te, varje kopp är unik.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

  • 1:a veckans recept – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

  • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

    Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

    Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

Nyligen publicerat - Strömsö

  • 1:a veckans recept – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

  • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

    Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

    Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

  • Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli

    Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.

    Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli Det här är ett enkelt och snabbt recept som är formbart enligt smak och tillgängliga råvaror. Själv varierar jag receptet hejvilt. Jag använder fullkornsnudlar och soltorkade tomater som stomme och lägger till olika grönsaker och nån proteinrik ingrediens. Om man vill ha lite färg på sin mat funkar riven rödbeta fint här.

  • Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter

    Använd hela blomkålen på två nya sätt.

    Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter Sönderkokt blomkål är bland det tråkigaste som finns i matväg. Men när du ugnsbakar den eller river blomkålen till blomkålscouscous får du ut det bästa av grönsaken. Jag älskar verkligen currysmör som smaksättare till hela rostade grönsaker.

  • Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar

    Krisp förenas med krämighet i matklassiker

    Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar Eftersom jag är vegan ville jag utveckla det klassiska receptet på ugnsbakad potatis (i mitt fall sötpotatis). Jag ville också experimentera med nötter i matlagningen och utvecklade därför receptet på valnötsbullarna som är ett gott och lite krispigt tillbehör till den bakade bataten.

  • Kantarellfylld cannelloni ger variation till höstens svampmiddagar

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Kantarellfylld cannelloni Jag är intresserad av det italienska köket. I den här rätten har jag försökt kombinera finländsk höst med det italienska köket. Jag har stött på fördomar om att vegetarisk mat handlar om torra grönsaksbiffar. Testa kantarellcanneloni så blir du överrraskad. Du kan byta ut svampen mot annan lämplig svamp t.ex. karl-johan.

  • La Bélle’s bönbiffar med citronröra

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Enbart bönbiffar på tallriken kan kännas lite väl färglöst. Jag ville göra en färggrann rätt med saftiga bönbiffar och lite hetta, samt färgsatta korngryn. Mynta, basilika och citron tycker jag ger friskhet och passar bra i en yoghurtsås.

  • Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm

    xxx

    Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm Jag tycker att rödbeta är en fantastisk ingrediens och ville bygga en rätt med höstliga färger. Ett klassiskt tillbehör till rödbeta är fetaostkräm. Jag gillar att lägga till syrlighet i fetaostkrämen med saften av någon citrusfrukt. Lite zest är alltid trevligt att dekorera med.

  • Spenatcurry med halloumi - färgglad vardagsmat

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Spenatcurry med halloumi Jag tycker att halloumi eller någon annan ost som kan stekas eller grillas är ett bra alternativ i vegetarisk mat. Här får osten sällskap av en smakrik currysås och en biff på quinoa- och kikärtsmix.